Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Μαύρη Θάλασσα είναι η νέα προσφυγική οδός;

Η ρουμάνικη ακτοφυλακή «αναχαίτισε» χτες στη Μαύρη Θάλασσα δύο πλεούμενα που μετέφεραν πάνω από 200 μετανάστες. Ειδικότερα, δύο πλεούμενα μετέφεραν 217 μετανάστες, το ένα εκ των οποίων συνοδεύτηκε ως το ρουμάνικο λιμάνι Μανγκάλια, ενώ για το άλλο ανέλαβαν την ευθύνη οι τουρκικές αρχές, όπως ανακοίνωσε η συνοριοφυλακή.

Το αλιευτικό για το οποίο ανέλαβε την ευθύνη η ρουμάνικη ακτοφυλακή εντοπίστηκε χθες το πρωί ένα ναυτικό μίλι από τα θαλάσσια σύνορα Ρουμανίας-Βουλγαρίας κι από τις βουλγαρικές ακτές.

Σε «κάθε εκατοστό» του πλοίου επέβαιναν 97 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 21 γυναίκες και 36 παιδιά. Δήλωσαν ότι «είναι Ιρανοί και Ιρακινοί», διευκρίνισε η ρουμανική αστυνομία.

Οι πρόσφυγες φαίνεται ότι είναι πια τόσο απεγνωσμένοι που διατίθενται να ακολουθήσουν πιο επικίνδυνους δρόμους ειδικά από τότε που η Βαλκανική Οδός αλλά και οι «διάδρομοι» του Αιγαίου και της Μεσογείου έχουν κλείσει. Υπό αυτές τις συνθήκες φαίνεται ότι η Μαύρη Θάλασσα αποτελεί εναλλακτική λύση για τους διακινητές που προωθούν πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρώπη.

Δεν είναι η πρώτη φορά που πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν στην Ευρώπη μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Πρόκειται για την τέταρτη παρόμοια περίπτωση στην περιοχή από τα μέσα του Αυγούστου. Σε μία εξ αυτών των περιπτώσεων η ρουμάνικη Ακτοφυλακή διέσωσε 69 Σύρους πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων 29 παιδιά, μπροστά από τις ακτές της Μαύρης Θάλασσας. Αντίστοιχο περιστατικό με 132 πρόσφυγες σημειώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014, όπως και το 2015.

Ωστόσο αναμένεται ότι και αυτός ο διάδρομος θα κλείσει γρήγορα και ότι οι διακινητές θα αναζητήσουν νέες οδούς για να μεταφέρουν απελπισμένους ανθρώπους στη Ευρώπη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους.