Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η μεγαλύτερη απεργία εκπαιδευτικών στην Πολωνία εδώ και 26 χρόνια. Καταγγέλλουν την «Αλληλεγγύη» του Βαλέσα

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης // 

“Μεγάλο φόρτο εργασίας και ελάχιστοι μισθοί.  Εισαγωγή εθνικιστικού και αντικομουνιστικού υλικού στην διδακτέα ύλη”, καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί

Οι εκπαιδευτικοί της Πολωνίας απεργούν από την Δευτέρα για καλύτερο μισθό και συνθήκες εργασίας.

Πίσω από την αγανάκτηση κρύβεται η αντίθεση με την αυταρχική ακροδεξιά αντικομουνιστική κυβέρνηση. Το μόνο σωματείο που υπέγραψε την νέα συμφωνία που πρότεινε η κυβέρνηση είναι το σωματείο της «Αλληλεγγύης» γνωστό για την διαβρωτική του πολιτική ενάντια στον σοσιαλισμό την δεκαετία του 80 και τον ιδρυτή της Λεχ Βαλέσα που χρημάτισε και πρόεδρος της Πολωνίας 1990-1994. «Στηρίζει την πολιτική της κυβέρνησης από το 2015», καταγγέλλουν οι εκπαιδευτικοί.

Είναι η μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίηση του κλάδου από το 1993. Το 80% των δασκάλων και των καθηγητών Μ.Ε συμμετέχει για καλύτερες συνθήκες. Οι αυξήσεις που ζητούν τα δύο σωματεία των εκπαιδευτικών ZNP και FZZ που οργανώνουν την απεργία είναι περίπου 250 ευρώ τον μήνα.

Οι εκπαιδευτικοί στην Πολωνία έχουν εισαγωγικό μισθό 425 ευρώ ακριβώς όσο και oi υπόλοιποι εργαζόμενοι. Η αντιπρόταση της κυβέρνησης είναι αύξηση 15% που να ισχύσει από τον Σεπτέμβριο. Η ηγεσία της Αλληλεγγύης δέχθηκε αμέσως την πρόταση παρόλο που δεν έχει πολλούς εκπαιδευτικούς στην δύναμή της.

«Την θεωρούμε προδότη» δηλώνει συνδικαλιστής εκπαιδευτικός στην σουηδική εφημερίδα Arbetet.

polonia1

«Η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ παρουσιάζουν την «Αλληλεγγύη» σαν ένα καλό σωματείο που δείχνει κατανόηση στο επιχείρημα της κυβέρνησης για μικρότερη αύξηση.

Η κυβέρνηση το χρησιμοποιεί υπέρ της. Στην ουσία η Αλληλεγγύη στηρίζει την κυβέρνηση από το 2015» υποστηρίζουν άλλοι συνδικαλιστές, συμπληρώνοντας πως η κυβέρνηση διαλέγει ποιες ομάδες θα ευνοήσει για να πετύχει μεγαλύτερη στήριξη στις Ευρωεκλογές και στις βουλευτικές του Σεπτεμβρίου.

15.500 νηπιαγωγεία, σχολεία και γυμνάσια απεργούν περίπου το 80% από τα υπάρχοντα σχολεία. Δεν είναι μόνο η αύξηση μισθού που απασχολεί τους δασκάλους αλλά και η νέα διδακτική ύλη που από το 2015 έχει στοιχεία εθνικισμού και σωβινισμού που οι εκπαιδευτικοί είναι υποχρεωμένοι να διδάσκουν.

«Θέλουν να μάθουμε στα παιδιά ποιος ήταν ο Πάπας Γιοχάνες Πάουλους ΙΙ και τι έκανε η Αλληλεγγύη την δεκαετία του 80. Ακόμη για τον αγώνα του κυβερνώντος κόμματος ενάντια στον κομμουνισμό» δηλώνει καθηγήτρια Ιστορίας στην εφημερίδα.

Την απεργία στηρίζει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών (FISE), μέλος της ΠΣΟ, εκφράζει την αλληλεγγύη της στους δασκάλους στην Πολωνία που απεργούν από τις 8 Απρίλη. Στο μήνυμά της αναφέρει: «Αγαπητοί συνάδελφοι, Υποστηρίζουμε τον αγώνα σας και τα αιτήματά σας για αυξήσεις στους μισθούς, προκειμένου να ικανοποιούνται οι σύγχρονες ανάγκες σας, αλλά και για αναβάθμιση της εκπαίδευσης στη χώρα.

Σας καλούμε να γυρίσετε την πλάτη στους ελιγμούς της κυβέρνησης και τις αυξήσεις – ψίχουλα που προτείνει! Συνεχίστε τον αγώνα σας, είμαστε στο πλευρό σας».