Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η Μόσχα δηλώνει ότι συνέλαβε έναν Ουκρανό «σαμποτέρ»

Λίγες ώρες μετά τις καταγγελίες της Ρωσίας για το θάνατο -από ρωσικά πυρά- πέντε Ουκρανών στρατιωτών που επιχείρησαν να εισέλθουν σε ρωσικό έδαφος, ο αρχηγός της FSB, της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, δήλωσε ότι στο πλαίσιο του ίδιου συμβάντος συνελήφθη και ένας Ουκρανός «σαμποτέρ».

Μιλώντας στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας τη Δευτέρα, ο διευθυντής της FSB, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, είπε ότι δύο ομάδες δολιοφθοράς εισήλθαν στο ρωσικό έδαφος από την αυτοαποκαλούμενη Λαϊκή Δημοκρατία του Λουγκάνσκ νωρίτερα την ίδια ημέρα.

Πρόσθεσε ότι και οι δύο ομάδες εξουδετερώθηκαν «ως αποτέλεσμα της μάχης με τους συνοριοφύλακές μας και δυνάμεις του υπουργείου Άμυνας». Σύμφωνα με τον Μπόρτνικοφ, η κατάσταση στα σύνορα είναι πλέον σταθερή και υπό έλεγχο.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η Ρωσία είχε καταγγείλει ότι στο πλαίσιο μαχών για την αποτροπή της διείσδυσης μιας ουκρανικής ομάδας δολιοφθοράς και αναγνώρισης σε ρωσικό έδαφος είχαν σκοτωθεί πέντε από τους στρατιώτες του Κιέβου και δύο οχήματα μάχης καταστράφηκαν.

Ο στρατός της Ουκρανίας, ωστόσο, είπε ότι οι ισχυρισμοί της Μόσχας για απόπειρα επίθεσης που ενορχηστρώθηκε από σαμποτέρ είναι ψευδείς.

«Δεν υπάρχουν θύματα μεταξύ των στρατιωτών των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των συνοριακών στρατευμάτων της FSB της Ρωσίας», ανέφεραν.

Σύμφωνα με τη Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια, η ομάδα δολιοφθοράς ανακαλύφθηκε από το συνοριακό απόσπασμα της FSB τη Δευτέρα, 21 Φεβρουαρίου, περίπου στις 06:00 ώρα Μόσχας στην περιοχή του οικισμού Mityakinskaya (Περιφέρεια Ροστόφ) στην τμήμα των κρατικών συνόρων της Ρωσικής Ομοσπονδίας με την Ουκρανία.

Για να συλλάβουν τους σαμποτέρ, οι συνοριοφύλακες ζήτησαν ενισχύσεις από τη μονάδα της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, που διατέθηκε για την επιχειρησιακή κάλυψη των συνόρων, αναφέρει η έκθεση.

Κατά τη συμπλοκή για την έκτακτη εκκένωση της ομάδας σαμποτάζ από το έδαφος της Ουκρανίας μέσω των κρατικών συνόρων με τη Ρωσική Ομοσπονδία, εισήλθαν δύο οχήματα μάχης πεζικού των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας. Ωστόσο, μια μονάδα των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων που έφτασε στο πεδίο της μάχης κατέστρεψε και τα δύο οχήματα μάχης πεζικού με αντιαρματικά όπλα, ανέφερε η Νότια Στρατιωτική Περιφέρεια.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, το Κέντρο Δημοσίων Σχέσεων (ЦОС -CSP) της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας ανέφερε ότι ένα βλήμα που εκτοξεύτηκε από το έδαφος της Ουκρανίας κατέστρεψε ολοσχερώς φυλάκιο υπηρεσίας των συνοριοφυλάκων στην περιοχή του Ροστόφ κοντά στα κρατικά σύνορα.

Фото: URA.RU | ТАСС (αρχείου)

Στο χρηματιστήριο οι ειδήσεις για σαμποτέρ από την Ουκρανία ανέστειλαν την ελαφρά ανάκαμψη του ρουβλίου

(Πηγή: RT+interfax)