Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Μόσχα θα χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο για την ολοκλήρωση του «Nord Stream 2»

Η Ρωσία, μετά την απόφαση της ελβετικής εταιρείας «Allseas» να διακόψει τη συνεργασία της στην κατασκευή του υποθαλάσσιου τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream λόγω των κυρώσεων που επέβαλαν οι ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του, ενδέχεται να χρησιμοποιήσει δικό της πλοίο που βρίσκεται ελλιμενισμένο στη ρωσική Άπω Ανατολή για να ολοκληρώσει την κατασκευή του αγωγού που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία.

Τη σχετική ανακοίνωση έκανε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ, δηλώνοντας ότι «έως τα τέλη του 2020 ο “Nord Stream” θα τεθεί σε λειτουργία». Επισήμανε ότι μια λύση είναι να χρησιμοποιηθεί ένα πλοίο που είναι ελλιμενισμένο στη ρωσική Άπω Ανατολή, αλλά θα χρειασθεί κάποιο χρονικό διάστημα για την προετοιμασία του.

Ο Νόβακ δεν ανέφερε το όνομα του πλοίου, αλλά το 2016 η ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία «Gazprom» αγόρασε ένα πλοίο που τοποθετεί υποθαλάσσια αγωγούς. Σύμφωνα με την εταιρεία παροχής υπηρεσιών «Marinetraffic», το πλοίο που φέρει την ονομασία «Academic Cherskiy» βρίσκεται στο λιμάνι Ναχόντκα.

Το πλοίο θα χρειασθεί περίπου 45 μέρες για να φθάσει στο Μπόρνχολμ μέσω της διώρυγας του Σουέζ ή περίπου 37 μέρες εάν ακολουθήσει πορεία μέσω της Βόρειας Θάλασσας στον Ρωσικό Αρκτικό κύκλο, μόνο που στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να έχει τη συνδρομή παγοθραυστικού.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, «TASS», «Reuters»)

902 logo