Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Η νίκη στον Κόλπο των Χοίρων έφερε τον σοσιαλισμό στην Κούβα!

Γρά­φει ο Πάνος Αλε­πλιώ­της //

Στις 17 Απρι­λί­ου 1961, 1500 μισθο­φό­ροι, αυτο­ε­ξό­ρι­στοι Κου­βα­νοί, εχθροί της Επα­νά­στα­σης, εισβάλ­λουν στον Κόλ­πο των Χοί­ρων καθο­δη­γού­με­νοι από Αμε­ρι­κά­νους επι­κε­φα­λείς. Οι μισθο­φό­ροι είχαν εκπαι­δευ­τεί και προ­ε­τοι­μα­στεί σε στρα­τό­πε­δα της Γουα­τε­μά­λας με χρη­μα­το­δό­τη­ση της CIA. Είχε προη­γη­θεί ο βομ­βαρ­δι­σμός του Αερο­δρο­μί­ου Ciudad Libertad στις 15 Απριλίου. 

Η ηρω­ι­κή αντί­στα­ση του Επα­να­στα­τι­κού Στρα­τού παρό­λο που δεν διέ­θε­τε μοντέρ­νο εξο­πλι­σμό και αερο­πλά­να, απώ­θη­σε τον εισβο­λέα και κατέρ­ρι­ψε τα αερο­πλά­να του σε 72 ώρες. 100 εισβο­λείς νεκροί και 1400 συνε­λή­φθη­σαν αιχ­μά­λω­τοι. Αργό­τε­ρα στάλ­θη­καν πίσω στην Αμε­ρι­κή που στην αρχή δεν ήθε­λε να ανα­γνω­ρί­σει την συμ­με­το­χή της στην εισβο­λή. Ανα­γκά­στη­κε στο τέλος να τους δεχτεί πίσω.

148 Κου­βα­νοί έπε­σαν νεκροί υπε­ρα­σπί­ζο­ντας την πατρί­δα τους. Στο σημείο της εισβο­λής ανε­γέρ­θη­κε Μου­σείο με φωτο­γρα­φί­ες των νεκρών μαχη­τών, όπλα των εισβο­λέ­ων και ένα καταρ­ρη­φθέν αερο­πλά­νο για να θυμί­ζει την ηρω­ι­κή τους θυσία αλλά και το έγκλη­μα των Αμερικάνων.

Η από­κρου­ση της εισβο­λής ήταν ταυ­τό­χρο­να και η γέν­νη­ση ενός και­νούρ­γιου Έθνους και Πατρί­δας που δυνά­μω­σε την αυτο­πε­ποί­θη­ση των Κου­βα­νών αφού νίκη­σαν έναν ανώ­τε­ρα εξο­πλι­σμέ­νο, επαγ­γελ­μα­τι­κό στρα­τό. Δυνά­μω­σε και την εμπι­στο­σύ­νη τους προς τους Επα­να­στά­τες, που με την καθο­δή­γη­σή τους απέ­κρου­σαν τον εισβολέα.

Η ηρω­ι­κή και ιστο­ρι­κή αυτή νίκη ήταν παράλ­λη­λα και η αρχή της Σοσια­λι­στι­κής μετα­τρο­πής της Επα­νά­στα­σης στην Κού­βα. Ο Φιντέλ Κάστρο δια­κή­ρυ­ξε τη Σοσια­λι­στι­κή φύση της επα­νά­στα­σης στην Αβά­να στην συγκέ­ντρω­ση για την ταφή των θυμά­των από τους βομ­βαρ­δι­σμούς του αερο­δρο­μί­ου Ciudad Libertad, που ήταν το προ­οί­μιο για την εισβο­λή στον Κόλ­πο των Χοίρων. 

Εθνι­κο­ποι­ή­θη­καν οι τρά­πε­ζες και τα διυ­λι­στή­ρια πετρε­λαί­ου αμε­ρι­κά­νι­κων συμ­φε­ρό­ντων, άρχι­σε η αγρο­τι­κή μεταρ­ρύθ­μι­ση, ξεκί­νη­σε ο αγώ­νας ενά­ντια στον αναλ­φα­βη­τι­σμό. Δόθη­κε ιδιαί­τε­ρη προ­σπά­θεια για την Παι­δεία, την Υγεία, τον Πολι­τι­σμό και Αθλη­τι­σμό του λαού. Υιο­θε­τή­θη­κε ένα πρω­τό­τυ­πο και απο­τε­λε­σμα­τι­κό σύστη­μα εξα­σφά­λι­σης της δια­τρο­φής όλου του πλη­θυ­σμού. Μπή­καν τα σοσια­λι­στι­κά θεμέ­λια της και­νού­ριας κοι­νω­νί­ας. Τα απο­τε­λέ­σμα­τα φαί­νο­νται και σήμε­ρα από τις τερά­στιες επι­τυ­χί­ες του λαού της Κούβας.

Φιντέλ Κάστρο: “Αυτό που δεν μπορούν να μας συγχωρέσουν είναι το γεγονός πως είμαστε κάτω από την μύτη τους. Ότι χτίζουμε Σοσιαλισμό κάτω από την μύτη των ΗΠΑ”.

Φιντέλ Κάστρο: “Αυτό που δεν μπο­ρούν να μας συγ­χω­ρέ­σουν είναι το γεγο­νός πως είμα­στε κάτω από την μύτη τους. Ότι χτί­ζου­με Σοσια­λι­σμό κάτω από την μύτη των ΗΠΑ”.

Φωτο­γρα­φία: Raúl Corrales

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο