Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ΝΔ προβάλλει τον ελιγμό της για να κρύψει την πραγματικότητα: τη λογοκρισία στην Τέχνη

Κάτω από την πίεση του καλλιτεχνικού κόσμου η κυβέρνηση υποχρεώθηκε σε έναν ελιγμό προκειμένου να κρύψει την προσπάθεια λογοκρισίας του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλλήνιος Μουσικός Σύλλογος: «Η ουσία του ελιγμού αυτού συνίσταται βασικά στην απαλοιφή της αναφοράς σε “τρομοκρατική ενέργεια”, η οποία συνδέει το παρόν άρθρο με τον τρομονόμο καθώς και η απαλοιφή της διάταξης που προβλέπει ποινές για τους δημιουργούς.

Η αλλαγή αυτή αφήνει άθικτη την ουσία του άρθρου 8, τον ακόμα ασφυκτικότερο έλεγχο στην διακίνηση του καλλιτεχνικού έργου στους παρόχους υπηρεσιών του οπτικοακουστικού τομέα. Η τελική διατύπωση, που αφορά “υποκίνηση σε βία ή μίσος” έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον σε όλη την Ε.Ε. για την στοχοποίηση καλλιτεχνών, οι οποίοι έχουν διωχθεί ποινικά ή έχει μπλοκαριστεί το έργο τους στις ψηφιακές πλατφόρμες (YouTube, FaceBook κ.λ.π.), επειδή άσκησαν κριτική στις κυβερνήσεις, στις επεμβάσεις της Ε.Ε. σε άλλες χώρες, την συνεργασία με κράτη-δολοφόνους όπως το Ισραήλ κ.λ.π.».

Αυτή την πραγματικότητα θέλει να κρύψει η κυβέρνηση με ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου Fake News της Νέας Δημοκρατίας, η οποία στην ουσία επιβεβαιώνει:

«Τις τελευταίες ημέρες με αφορμή την κατάθεση του νομοσχεδίου για τα Οπτικοακουστικά Μέσα από τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θ. Λιβάνιο στη Βουλή διακινείται στο διαδίκτυο και σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης η ψευδής είδηση ότι η κυβέρνηση επιβάλλει λογοκρισία στην Τέχνη.

Αντίθετα με τα ψεύδη που διακινούνται, η πραγματικότητα είναι ότι το επίμαχο άρθρο 8 αφορά στην ενσωμάτωση τροποποιημένης Ευρωπαϊκής Οδηγίας για την παροχή υπηρεσιών στον οπτικοακουστικό τομέα την οποία μάλιστα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν τις εκλογές του 2019 μαζί με τον νέο Ποινικό Κώδικα.

Οι πάροχοι περιεχομένου θα έχουν την υποχρέωση να αποκλείουν περιεχόμενο που αφορά σε μη αποδεκτές για μία δημοκρατική κοινωνία συμπεριφορές, όπως είναι ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, ο βίαιος λόγος και η προτροπή σε τρομοκρατικές ενέργειες.

Σύμφωνα με την ίδια πρόβλεψη, που αποτελεί ενσωμάτωση Ευρωπαϊκής Οδηγίας, οι διοικητικές κυρώσεις που επιβάλλονται σε τέτοιες περιπτώσεις αφορούν τον πάροχο περιεχομένου και όχι τον καλλιτέχνη.

Πολλοί πάροχοι (όπως ενδεικτικά το YouTube), στο πλαίσιο των όρων λειτουργίας που έχουν θεσπίσει, έχουν τη δυνατότητα αποκλεισμού οπτικοακουστικού υλικού, αποκλειστικά σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια.

Για να μην υπάρχει κανένα ψήγμα ως προς τις προθέσεις της κυβέρνησης, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ στον υπουργό Επικρατείας, Θεόδωρος Λιβάνιος προχώρησε σε τροποποίηση του συγκεκριμένου άρθρου καθιστώντας σαφές ότι δεν επιχειρείται καμίας μορφής λογοκρισία στους καλλιτέχνες, τους οποίους η κυβέρνηση τιμά και σέβεται.

Ειδικότερα, το άρθρο 8 τροποποιήθηκε ως εξής:

‘Αρθρο 8

Απαγόρευση υποκίνησης σε βία ή μίσος

(‘Αρθρο 6 της Οδηγίας (ΕΕ) 2010/13)

«Οι υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων δεν πρέπει να εμπεριέχουν υποκίνηση σε βία ή μίσος εναντίον ομάδας ανθρώπων ή μέλους ομάδας, ιδίως λόγω φύλου, φυλής, χρώματος, εθνοτικής καταγωγής, ιθαγένειας ή κοινωνικής προέλευσης, γενετικών χαρακτηριστικών, γλώσσας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ιδιότητας μέλους εθνικής μειονότητας, γέννησης, αναπηρίας, ηλικίας ή σεξουαλικού προσανατολισμού».

Αντίστοιχη τροποποίηση θα γίνει και στο άρθρο 32».

Όσο και αν προσπαθεί η κυβέρνηση να κρύψει την ουσία η πραγματικότητα για την εφαρμογή του τρομονόμου και στην Τέχνη δεν παίρνει παρερμηνείες, δεν είναι fake news.  το γενικότερο κυβερνητικό έργο έντασης του αυταρχισμού και της καταστολής -που από το δρόμο περνά στο λόγο πλέον- μας αφορά όλους.

Όπως επισημαίνει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος: «Τώρα απαιτείται να δυναμώσει ο αγώνας για συνολική καταδίκη του άρθρου 8 και όλων των μηχανισμών μέσα από τους οποίους επιχειρείται ο ασφυκτικός έλεγχος του περιεχομένου της Τέχνης. Υπογράφουμε, διακινούμε το ψήφισμα του Π.Μ.Σ., συμμετέχουμε στο συλλαλητήριο Τρίτη 16 Φλεβάρη και ώρα 12 στα Προπύλαια (Στάση Μετρό Πανεπιστήμιο) προκειμένου να παραδώσουμε το ψήφισμα και τις υπογραφές στη Βουλή, την ώρα που θα συζητιέται το ν/σ Λιβάνιου».

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων