Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η πανδημία ξεσκέπασε τους ψευτο-υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Είναι πια κοινός τόπος πως οι προσπάθειας συκοφάντησης του νησιού της επανάστασης, περνάει –ανάμεσα στ’ άλλα από τις υποτιθέμενες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων.
Μάλιστα φέτος η ετήσια έκθεση του ΥπΕξ των ΗΠΑ, συμπεριλαμβάνει επίσης Βενεζουέλα, Κίνα και Ιράν… με δημοσιεύματα για τον|τους άξονες του κακού «Beyond the Axis of Evil that’s Killing Us», όπου ειδικά η Κούβα διακατέχεται μέχρι και από το Σύνδρομο της Στοκχόλμης (sic!!)

Για μια ακόμη φορά ο υπΕξ Μπρούνο Ροντρίγκες, απορρίπτοντας τις αιτιάσεις επισήμανε ότι η έκθεση «στερείται κάθε αξιοπιστία, αγνοώντας για άλλη μια φορά τις άθλιες παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον κόσμο, για να επιτεθούν – για πολιτικούς σκοπούς – σε κυβερνήσεις που δεν υποκύπτουν στα σχέδιά τους και υπερασπίζονται τους λαούς τους».
Ειδικότερα για την Κούβα, υπογράμμισε ότι «το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κούβα δεν είναι κάτι που πραγματικά ανησυχεί την αμερικανική κυβέρνηση, τον μεγαλύτερο επιτιθέμενο κατά των ανθρώπινων δικαιωμάτων στον πλανήτη.
Σκοπός τους είναι να πλήξουν τα μέσα διαβίωσης 11 εκατομμυρίων Κουβανών, για να επιβάλουν κυβέρνηση που να ανταποκρίνεται στα συμφέροντά τους.
Παρά τον αποκλεισμό, θα συνεχίσουμε να είμαστε αφοσιωμένοι στην προώθηση και προστασία όλων των ανθρώπινων δικαιωμάτων για όλους
».

Derechos humanos Cuba ninos atencion educativa

🔻  Και όλ’ αυτά, εν μέσω πανδημίας όταν οι μπριγάδες Henry Reeve αλωνίζουν τον κόσμο, μεταφέροντας στα πέρατα της οικουμένης τη γνωστή διεθνιστική –επαναστατική αλληλεγγύη.

Η υλοποίηση του σεβασμού και της εκπλήρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, μπήκε σε νέα φάση μετά τη μάστιγα της πανδημίας COVID-19, όπως εξήγησε ο Yuri Pérez Martínez, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, στο 3ο διεθνές σεμινάριο με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η άποψή του ξεκινά από τις βαθιές αντιφάσεις της σύγχρονης εποχής με πολιτικά και ιδεολογικά μοντέλα που αναδεικνύουν την «ταμπακιέρα» του ιμπεριαλισμού τη βαθιά κρίση που μας αναγκάζει να αναδιαμορφώσουμε κάποιες έννοιες.
«Η αναζήτηση της κοινωνικής δικαιοσύνης, της ισότητας και της πλήρους αξιοπρέπειας του ανθρώπου ως ουσιώδεις αξίες, μας οδηγεί στην ανάγκη ενός διαφορετικού νομικού εποικοδομήματος των κοινωνιών, που –όπως πάντα, επηρεάζεται από την οικονομική βάση, το πρίσμα των πολιτικών και ιδεολογικών συμφερόντων και στοιχεία που προκύπτουν από τα κόμματα εξουσίας και την κοινωνική συναίνεση», δήλωσε.Derechos humanos Cuba ninos

Ο COVID-19 έβγαλε στην επιφάνεια με τρόπο τραγικό τις βαθιές κοινωνικές ανισότητες που υπάρχουν στον κόσμο, αναδεικνύοντας τους ευάλωτους τομείς και τα θύματα νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι οποίες υποτίθεται ότι εγγυώνται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Περιέγραψε το μετα-πανδημικό στάδιο ως χάος χωρίς καθολική υγειονομική κάλυψη, χωρίς απασχόληση, ασφάλεια ή κοινωνική βοήθεια με εκτίναξη της ανισότητας και της φτώχειας.

Αυτό σημαίνει ότι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές δείχνουν την αδυναμία αντιμετώπισης μιας νέας κοινωνικής πραγματικότητας, με γλώσσα που αδυνατεί να μιλήσει για τις κοινωνικές ασυμμετρίες ως καθημερινή διαδικασία και τον πόλεμο των ΜΜΕ που δημιουργεί ψεύτικη εικόνα και πρότυπα στην κοινή γνώμη ως συνταγές ή απόλυτες αλήθειες τυποποιώντας έννοιες , δόγματα και αντιλήψεις.
Ως εκ τούτου, η ανάγκη να μπει στο παιχνίδι ο πολιτικοποιημένος πολίτης είναι επιτακτική.

«Η πανδημία έδειξε επίσης την ευθραυστότητα των λεγόμενων κοινωνικών δικαιωμάτων και των συστημάτων εγγύησής τους.
Όπως δεν έχει αποδειχθεί ποτέ μέχρι σήμερα ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως η πρόσβαση στη δημόσια υγεία και την κοινωνική βοήθεια, (ΣΣ |> θα έπρεπε να) αποτελούν αρμοδιότητες των κρατών, τα οποία πρέπει να εγγυώνται τη φιλοσοφία τους και την ποιότητα των υπηρεσιών φροντίδας, προστασίας και αποκατάστασης.

Derechos humanos Cuba ninos

«Ένας ιός ήταν αρκετός για να αναδείξει  την εγκληματική “αδυναμία” πολλών κυβερνήσεων να διατηρήσουν πολιτικές πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας, ακριβώς επειδή δεν είχαν στερεά συστήματα υγείας με ευρεία κάλυψη».

Πηγή-πληροφορίες |> Nuria Barbosa León | [email protected]

Θυμίζουμε ότι οι εγγυήσεις της Κούβας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα έγιναν δεκτές και επικυρώθηκαν στο διεθνές σχετικό σεμινάριο και (στις 13-Οκτ-2020) το νησί της επανάστασης εξελέγη για πέμπτη φορά μέλος του (47μελούς) Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών

Στη 2η συνάντηση εργασίας του 3ου διεθνούς σεμιναρίου «Διάλογος για τα ανθρώπινα δικαιώματα» στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας, οι συμμετέχοντες επικύρωσαν το σεβασμό της Κούβας στα ανθρώπινα δικαιώματα σε διαφορετικούς τομείς της κοινωνίας .

ℹ️   Σε δύο πάνελ το ένα για τη θρησκευτική ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα και το άλλο στην προστασία παιδιών και εφήβων.

Ο Δρ Orlando Gutiérrez Boza, πρόεδρος του γραφείου Abakuá της Κούβας, δήλωσε ότι εάν η Κούβα δεν ήταν κοσμικό κράτος (ΣΣ |> όπου δεν αναγνωρίζεται καμία επίσημη θρησκεία και όλοι οι θρησκευτικοί φορείς είναι διαχωρισμένοι από το κράτος και ισότιμοι απέναντι στο νόμο), θα ήταν πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί η θρησκευτική ελευθερία.
Από την άλλη πλευρά, ο αιδεσιμότατος Canon Pablo Odén Marichal Rodríguez, μέλος της κουβανικής διαθρησκευτικής πλατφόρμας διαλόγου, επιβεβαίωσε ότι ο χριστιανισμός, ο πνευματισμός και η θρησκεία αφρικανικής καταγωγής είναι τρία θρησκευτικές οντότητες κοινωνικού αντίκτυπου στο έθνος της Αντιλλών, όπου συνυπάρχουν χάρη στις εγγυήσεις της ελευθερίας της θρησκείας και της ανεξιθρησκίας.

Στο δεύτερο πάνελ με θέμα «διάλογος για την προστασία παιδιών και εφήβων», συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις θεσμικές εγγυήσεις του κράτους της Κούβας γι’ αυτές τις ηλικίες

ℹ️   Η Κούβα εξελέγη ως μέλος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ με 170 ψήφους (88% των μελών του), θέμα που αναδείχτηκε –αναγκαστικά και από τον παγκόσμιο αστικό τύπο, όπως η WashingtonPost (που ανακάλυψε …85 μεγάλες οργανώσεις [sic!!], που –σύμφωνα με ένα φόρουμ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα που εδρεύει στην Ισπανία [!!] «διαμαρτύρονται εντόνως»…)

Derechos humanos Cuba 85 organizaciones de la sociedad civil expresan preocupación por el reingreso de Cuba al Consejo de DDHH de la ONUΔείτε τις 85!! “διαμαρτυρόμενες οργανώσεις…