Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η “ΠΟΔΝ” Καταδικάζει την ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας»

Την ελληνοαμερικανική «Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» καταδικάζει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ).

Συγκεκριμένα αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις σχετικά με την επερχόμενη επίσκεψη στην Ελλάδα του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. Ο κ. Πομπέο επισκέπτεται την Ελλάδα για να υπογράψει τη “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” μεταξύ των δύο χωρών.

Όπως αναφέρει ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ: “Η Ελλάδα έχει υπάρξει σύμμαχος των ΗΠΑ για την προώθηση της σταθερότητας και της οικονομικής ανάπτυξης στα Βαλκάνια (…) Η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας την καθιστά επίσης έναν σημαντικό σύμμαχο στην προσέγγιση και το διάλογο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο (…) Η “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας” ΗΠΑ – Ελλάδας προβλέπει τη λειτουργία από τις ΗΠΑ μιας βάσης ναυτικής υποστήριξης στον λιμένα μεγάλου βάθους και αερολιμένα της Σούδας στην Κρήτη. Η Ελλάδα συμβάλλει στις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο (…)”.

  • Η εμπειρία που έχουν οι λαοί από τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το τι εννοούν οι ιμπεριαλιστές όταν μιλάνε για “σταθερότητα στα Βαλκάνια”, “διάλογο σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο” και “συμβολή στις επιχειρήσεις στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο”.
  • Επιπλέον, η σημερινή ελληνική κυβέρνηση είναι πρόθυμη να υπογράψει τη συμφωνία, η οποία θα παράσχει στο ΝΑΤΟ “απροσδιόριστη” παρουσία στη χώρα.

logo podn

Η ΠΟΔΝ χαιρετίζει την πάλη της φιλειρηνικής νεολαίας στην Ελλάδα, η οποία αναπτύσσει μια σειρά δράσεων με την οργάνωση-μέλος μας, την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας (ΚΝΕ), να είναι στην πρώτη γραμμή.

  • Στεκόμαστε στο πλευρό των αδελφών μας και καταδικάζουμε την ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”.
  • Απαιτούμε να μην ανανεωθεί η συμφωνία και να κλείσει τώρα η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις που βρίσκονται στη χώρα.
  • Απορρίπτουμε οποιαδήποτε συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό που πραγματοποιούνται από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ».

ΣΣ |>
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Δημοκρατικών Νεολαιών (ΠΟΔΝ) ιδρύθηκε στις 10-Νοε-1945 (τότε εγκρίθηκε και το Καταστατικό της, που αναφέρει στην εισαγωγή του ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία «υπόσχεται να δουλέψει για την Ειρήνη, την Ελευθερία, τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία και την Ισότητα σ’ όλο τον κόσμο».
Το Νοέμβριο του 1942 κατά την διάρκεια του πολέμου ιδρύθηκε στο Λονδίνο το Παγκόσμιο Συμβούλιο Νεολαίας, το οποίο προς το τέλος του πολέμου συγκάλεσε την Παγκόσμια Συνδιάσκεψη της Νεολαίας στο Λονδίνο (31-Οκ-1945) και εκεί ομόφωνα (περίπου 600 αντιπρόσωποι από 64 χώρες, που εκπροσωπούσαν πάνω από 30 εκατομμύρια νέους) ιδρυτικά μέλη της έγιναν Κομμουνιστικές Νεολαίες, νεολαίες Εργατικών Κομμάτων, αλλά και οργανώσεις εθνικοαπελευθερωτικών και επαναστατικών κινημάτων.
Μέλος της ΠΟΔΝ στην Ελλάδα είναι η ΚΝΕ η οποία υπήρξε μέλος από την ίδρυση της οργάνωσης μέσα στην δικτατορία.
Από τα πρώτα χρόνια ίδρυσης της η ΠΟΔΝ συντόνιζε την πολύμορφη αντιμπεριαλιστική δράση των 200 και παραπάνω οργανώσεων-μελών της … με μπριγάδες αλληλεγγύης, καμπάνιες, ψηφίσματα αλληλεγγύης, σεμινάρια κ.α.

World Federation of Democratic Youth

Πραγματοποιεί Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, σε διάφορες χώρες του κόσμου: το 1ο το 1947 στην Πράγα, μέχρι το 2008 είχαν οργανωθεί 16, τον Οκτ-2017 έγινε το 19ο στο Σότσι της Ρωσίας με σύνθημα «Για Ειρήνη, Αλληλεγγύη και Κοινωνική Δικαιοσύνη, αγωνιζόμαστε ενάντια στον ιμπεριαλισμό – Τιμώντας το παρελθόν μας χτίζουμε το μέλλον», όπου η ΚΝΕ εισηγήθηκε σε εκδήλωση-σεμινάριο για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση (εδώ επίκαιρο ρεπορτάζ  του 902.gr)

  • Γενική Συνέλευση της ΠΟΔΝ (Συνέδριο) πραγματοποιείται κάθε 4 χρόνια και όλοι οι αντιπρόσωποι των οργανώσεων έχουν από μια ψήφο. Μετά από συζήτηση, απολογισμό, εκτίμηση της διεθνούς κατάστασης, των προβλημάτων των νέων ανά περιφέρεια, μεταφορά πείρας, κριτική και αυτοκριτική εξέταση της δράσης των οργάνων και των σωμάτων, εκλέγεται, με απόλυτη ισορροπία των 5 περιφερειών, το 35μελές Γενικό Συμβούλιο.
  • Το Γενικό Συμβούλιο (μια φορά το χρόνο), είναι το ανώτερο όργανο και εκλέγει το Συντονιστικό Συμβούλιο. Συνήθως, στο Γενικό Συμβούλιο γίνεται συζήτηση για την πολιτική έκθεση της ΠΟΔΝ που εισηγείται ο πρόεδρος, για την έκθεση δραστηριοτήτων που εισηγείται ο γενικός γραμματέας. Παράλληλα, αποφασίζει διάφορες πρωτοβουλίες και καμπάνιες, και έχει στην ευθύνη του την απόφαση για την ένταξη πιθανών νέων μελών. Επίσης, συζητάει θέματα οικονομικά και καταλήγει σε πλάνο δραστηριοτήτων για τον επόμενο χρόνο.
  • Το Συντονιστικό Συμβούλιο απαρτίζουν ο Πρόεδρος, ο Γενικός Γραμματέας και 3 Αντιπρόεδροι μόνιμα εγκατεστημένοι στη Βουδαπέστη, οι οποίοι προέρχονται από τις 5 αντίστοιχες περιφέρειες (Ασία, Αφρική, Μέση Ανατολή, Λατινική Αμερική – Καραϊβική, Ευρώπη – Βόρεια Αμερική). Επίσης άλλοι 5 αντιπρόεδροι έχουν τη βάση τους στις περιφέρειες τους.