Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η πρώτη ήττα του ιμπεριαλισμού στην Αμερική – ¨Ενα μάθημα που δεν μπορούν να ξεχάσουν (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Σε λιγότερο από 72 ώρες, οι μισθοφόροι ΗΠΑ παραδόθηκαν στον Κόλπο των Χοίρων. Το νησί της Επανάστασης έδειξε στον ιμπεριαλισμό το μεγαλείο και τον ηρωισμό του κουβανικού λαού. Ένα μάθημα που δεν μπορούν ποτέ να ξεχάσουν.

Το αμερικανικό σχέδιο ήταν να γίνει η απόβαση ων μισθοφόρων στην ακτή, όπου δεν περίμεναν καμία ουσιαστικά αντίσταση, ναοχυρώσουν τις θέσεις τους και να καταλάβουν το αεροδρόμιο όπου θα μετέφεραν με αεροσκάφος τη δοτή κυβέρνηση η οποία στη συνέχεια θα επικοινωνούσε απευθείας με τις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών για να ζητήσει άμεση βοήθεια. Ταυτόχρονα, βασίζονταν σε μια μαζική εξέγερση στην Κούβα ενάντια στους επαναστάτες.

Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν έγινε. Η άμεση αντίδραση της πολιτοφυλακής και του λαού της Κούβας ακύρωσαν τα σχέδια των ιμπεριαλιστών. Ο Φιντέλ ανέλαβε προσωπικά τη μάχη. Η φυσική του παρουσία στο πεδίο της μάχης ανέβασε το ηθικό της πολιτοφυλακής που έδωσε αξέχαστο μάθημα στους ιμπεριαλιστές.

 

fidel giron

Ο Φιντέλ  με τους στρατιώτες, δίνει εντολές μάχης στο Κόλπο των Χοίρων, στις 17 Απριλίου 1961

Fidel Giron1

Κατά την εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων

Fidel Giron4

Ο Φιντέλ επισκέπτεται μια αντιαεροπορική αμυντική ταξιαρχία κατά την εισβολή των μισθοφόρων στον Κόλπο των Χοίρων, στις 17 Απριλίου 1961

Fidel Giron5

Ο Φιντέλ δίνει οδηγίες στην πολιτοφυλακή κατά την εισβολή των μισθοφόρων υπό την ηγεσία της αμερικανικής κυβέρνησης, στις 17 Απριλίου 1961.

Fidel Giron6

Ο Φιντέλ παρατηρεί το πλοίο των μισθοφόρων, στις 17 Απριλίου 1961

Fidel Giron7

Fidel Giron8

Ο Φιντέλ Κάστρο κατά την άφιξή του στο θέατρο εισβολής των επιχειρήσεων για να οδηγήσει την άμυνα και την επίθεση εναντίον μισθοφόρων, που εκπαιδεύτηκαν αι πληρώθηκαν από την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών. Κόλπος των Χοίρων, 19 Απριλίου 1961.

Fidel Giron12

Ο Φιντέλ μαζί με τον καπετάνιο Jose Ramón Fernández (αριστερά στη φωτογραφία) προσεγγίζει τον Κόλπο των Χοίρων, στις 17 Απριλίου 1961.

Πηγή φωτό: cubadebete.cu