Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η πρώτη Γερμανική αναφορά για εκτελέσεις κρατουμένων κομμουνιστών στη Θεσσαλονίκη

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας // 

Αξιοποιώντας  το βιβλίο «ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ» (ΕΡΕΥΝΑ – ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΜΑΡΤΙΝ ΖΕΚΕΝΤΟΡΦ/ «Εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή -1991) στο οποίο δημοσιεύεται ένας μεγάλος αριθμός ντοκουμέντα από διασωθέντα έγγραφα των γερμανικών αρχών κατοχής παρουσιάζουμε ένα απ’ αυτά που προέρχεται από το Κρατικό Κεντρικό Αρχείο Πότσνταμ (αρ. φιλμ 18.328).

Πρόκειται από το διοικητή έκθεση του αντιστράτηγου Κουρτ φον Κρέντσκι (Πρώτος στρατιωτικός διοικητής Θεσσαλονίκης-Αιγαίου, που ήταν η ανώτατη στρατιωτικοπολιτική αρχή τη περιοχής. Απ’ αυτόν εξαρτιόνταν τα πάντα, αυτός έβγαζε τις αποφάσεις για ό,τι συνέβαινε στην πόλη και την περιοχή και διόριζε τις «ελληνικές αρχές», τον γενικό διοικητή Μακεδονίας ) με ημερομηνία 6/1/1942 και αφορά το Δεκέμβρη του 1941. Σ’αυτή γίνεται αναφορά για πρώτη φορά σε εκτελέσεις κομμουνιστών τον Δεκέμβρη του 941 στη Θεσσαλονίκη, αλλά και δίνει ενδιαφέρουσες εκτιμήσεις για την εσωτερική κατάσταση αλλά και για την αντιστασιακή δράση

Να τονίσουμε ότι η αντίσταση του λαού της Θεσσαλονίκης άρχισε από τις πρώτες μέρες της γερμανικής κατοχής Τον Απρίλιο του 1941 συγκροτήθηκε στη Θεσσαλονίκη η πρώτη αντιστασιακή οργάνωση στην Ελλάδα, η «Ελευθερία», στην οποία οργανώθηκαν μέλη όλων των πολιτικών κομμάτων και του ΚΚΕ και δημοκρατικοί αξιωματικοί. Η «Ελευθερία», που εξέδωσε και την ομώνυμη εφημερίδα, που αργότερα έγινε όργανο του ΕΑΜ Μακεδονίας, άρχισε ένοπλή δράση το Σεπτέμβριο του 1941 με ανταρτοομάδες στη Νιγρίτα και το Κιλκίς και με καπετάνιους τους εφέδρους αξιωματικούς Θανάση Γκένιο («Λασσάνη») και τον Χριστόδουλο Μόσχο («καπετάν Πέτρο»):

Η αναφορά

«Η πολιτική κατάσταση έμεινε εξαιρετικά ήσυχη. Σημειώνεται όμως μια ορισμένη εσωτερική ένταση, που οφείλεται στις στρατιωτικές αποτυχίες στη Ρωσία και τη Αφρική και τη διαρκώς χειροτερεύουσα επισιτιστική κατάσταση. Μερικές ελαφρές δυναμιτιστικές επιθέσεις κατά των σιδηροδρόμων και μία δυναμιτιστική επίθεση κατά του σπιτιού του αρχηγού των άλλοτε ΕΕΕ (Εθνικοσοσιαλιστική Ένωση Ελλάδας) πρέπει να εκτιμηθούν σαν μεμονωμένες πράξεις.

Για να δειχθεί όμως εκ των προτέρων ότι στην ανάγκη οι ταραχοποιοί θα αντιμετωπιστούν με την ίδια αυστηρότητα, σαν κι αυτή που χρειάστηκε τον Οκτώβρη, ντουφεκίστηκαν με αόφαση έκτακτου στρατοδικείου σαν αντίποινα 12 κομμουνιστές που πάρθηκαν από το στρατόπεδο της συγκέντρωσης…

Η κομμουνιστική προπαγάνδα εντάθηκε. Φαίνεται ότι επιτεύχθηκε να μπουν στην κομμουνιστική ανατρεπτική δουλειά και κύκλοι διανοουμένων. Σύμφωνα με την κατάσταση της 29.12.1941 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης βρίσκονται 370 κρατούμενοι…»