Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία εντάσσεται στα Σώματα Ασφαλείας.

Στο χτεσινό 1ο μέρος «Το Πυροσβεστικό Σώμα – Ιστορία – Διαδρομή στο χρόνο» προσπαθήσαμε να δώσουμε μια πρώτη εικόνα της ΠΥ σαν θεσμό του αστικού εποικοδομήματος στη χώρα μας από την ίδρυσή του (διάταγμα του 1833…, εντολή Βενιζέλου στις 30- Αυγ-1929, στο χημικό μηχανικό Αλκιβιάδη Κοκκινάκη, έλληνα πρόσφυγα από τη Ρωσία και πρώην Διοικητή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της [Αγίας] Πετρούπολης, για μελέτη και οργάνωση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Ελλάδα και τέλος |> 12-Μαΐ-1930 Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος»).

Από την απελευθέρωση και μετά, το αστικό κράτος στην Ελλάδα ανασυγκροτείται, εν μέσω των γενικών αλλαγών στην παγκόσμια σκακιέρα, με τον χυδαίο αντικομμουνισμό –«κονσερβοκούτια» κλπ, και χειροπόδαρα δεμένο στο άρμα των αμερικάνων ιμπεριαλιστών.
Είναι προφανές πως η «δημόσια» διοίκηση προσαρμόστηκε –αν και μετ’ εμποδίων πολλές φορές στις νέες απαιτήσεις.
Η στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, απέκλεισε κάθε δυνατότητα να χαράξει την πορεία του, ως μία καθαρά κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μένει πολλές δεκαετίες πίσω από τις πραγματικές και σύγχρονες απαιτήσεις σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.

Αλλά ας παρακολουθήσουμε κάποια «στιγμιότυπα» της ΠΟΥ και επανερχόμαστε

 • Το 1943 ιδρύονται οι Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πόλεων, ενώ παράλληλα συστήνονται θέσεις ιατρών στην Αθήνα, Πειραιά, Θεσσαλονίκη και Πάτρα.
  Κατά τη μεταπολεμική περίοδο το Πυροσβεστικό Σώμα αναδιοργανώνεται με την ίδρυση Υπηρεσιών σε όλη τη χώρα, την πρόσληψη προσωπικού και εξοπλίζεται με νέα οχήματα.
 • Το 1945 το σύνολο της υπηρετούσας δύναμης είναι 1084, ενώ η προβλεπόμενη οργανική δύναμη ανέρχεται σε 1300 πυροσβέστες.
 • Το 1948 παραχωρούνται στο Πυροσβεστικό Σώμα, τα πρώτα πλωτά μέσα, τρία ρυμουλκά που διασκευάστηκαν σε πυροσβεστικά πλοία.
  Το Μάρτιο του ίδιου χρόνου κυκλοφορεί το πρώτο τεύχος του πρώτου ελληνικού πυροσβεστικού περιοδικού με τίτλο «Πυροσβεστική Ηχώ».
 • Το 1956 ψηφίζεται νέα νομοθετική διάταξη –χαράτσι, σύμφωνα με την οποία οι συντελεστές 9% | 11%, κατά τη μετάβαση ακινήτων αυξάνονται σε 11% | 13% αντίστοιχα, στις περιοχές των δήμων όπου υφίσταται ή ιδρύεται Πυροσβεστική Υπηρεσία.
 • Το 1957 αρχίζει η παραλαβή πενήντα πυροσβεστικών οχημάτων τύπου Magirus–Deutz με τα οποία βελτιώνεται η επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.
 • Το 1968 –επί χούντας, δημοσιεύεται ο ΑΝ. 360, σύμφωνα με τον οποίο το Π.Σ. ανήκει στα Σώματα Ασφαλείας.
 • Το 1970 ανατίθενται σε βαθμοφόρους του Πυροσβεστικού Σώματος, τα καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου για την εξιχνίαση των εγκλημάτων εμπρησμού, καθώς και του Δημοσίου Κατηγόρου και εκδίδεται από το Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος το πρώτο μηνιαίο τεύχος του επίσημου περιοδικού του «Ματιές στις Φωτιές», το οποίο μετονομάζεται το 1973 σε «Πυροσβεστική Επιθεώρηση».
 • Στις 20-Ιουν-1978, σεισμός 6,5 Ρίχτερ πλήττει τη Θεσσαλονίκη, με πολλές καταρρεύσεις -σημαντικότερη αυτή, της 8όροφης πολυκατοικίας: οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν δεκάδες επιζώντες από τα ερείπια και περί τους σαράντα νεκρούς.
  Στο τέλος του ίδιου χρόνου εκδίδεται η 1η ΠυΔια (Πυροσβεστική Διάταξη) «Περί λήψεων βασικών μέτρων πυροπροστασίας εις τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα και τους αποθηκευτικούς χώρους αυτών».
 • Το 1979 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ανεγέρσεως των κτιριακών εγκαταστάσεων της Πυροσβεστικής Σχολής στην Κάτω Κηφισιά και από το ακαδημαϊκό έτος 1979-1980 λειτούργησαν εκεί τα τμήματα Δοκίμων Ανθυποπυραγών, Αρχιπυροσβεστών, Πυροσβεστών και Επιμόρφωσης Αξιωματικών.
  Παράλληλα εκδίδεται η 2η ΠυΔια (για την πυροπροστασία των ξενοδοχειακών καταλυμάτων).
 • Η ίδια χρονιά σημαδεύεται από δύο μεγάλα συμβάντα.
  Την 1η Οκτώβρη ισχυρή έκρηξη σημειώνεται στο φορτηγό πλοίο «Πανορμίτη» στο λιμάνι της Σούδας, με αποτέλεσμα ένα άτομο να χάσει τη ζωή του και πάνω από εκατό να τραυματιστούν.
  Οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για την κατάσβεση της μεγάλης πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε και στην ευρύτερη περιοχή του λιμανιού.
  Στις 7 του ίδιου μήνα αεροσκάφος της Swissair κατά την προσγείωση του στο αεροδρόμιο του Ελληνικού, αναφλέγεται.
  Η συντονισμένη πυροσβεστική επιχείρηση απομακρύνει τον κίνδυνο έκρηξης και απεγκλωβίζει 20 άτομα ζωντανά από το φλεγόμενο εσωτερικό του.
 • Το 1980 μια σειρά από εμπρησμούς που οφείλονταν σε τρομοκρατικές ενέργειες, πλήττουν τα πολυκαταστήματα ΜΙΝΙΟΝ – ΚΛΑΟΥΔΑΤΟΣ – ΑΤΕΝΕ – ΔΡΑΓΩΝΑΣ και ΚΑΤΡΑΝΤΖΟΣ ΣΠΟΡ.
  Οι προσπάθειες των πυροσβεστών σώζουν από ολοσχερή καταστροφή το ιστορικό κέντρο της πρωτεύουσας.
  Τον Οκτώβρη του ίδιου χρόνου εκδίδεται η 3η ΠυΔια, με την οποία καθορίζονται τα βασικά μέτρα πυροπροστασίας για τις αίθουσες συγκέντρωσης κοινού.
 • Στις 24- Φεβ-1981, σεισμός 6,6 Ρίχτερ συγκλονίζει την Περαχώρα, το Βραχάτι, το Κιάτο, το Λουτράκι, την Κόρινθο, την Κινέττα, τα Μέγαρα και την Αθήνα.
  Οι πυροσβέστες απεγκλωβίζουν δεκάδες άτομα από τα ερείπια.
  Στις 6 Μαρτίου, ένας άλλος μεγάλος σεισμός πλήττει τη Βοιωτία. Οι πυροσβέστες επεμβαίνουν σε πάνω από 70 περιπτώσεις παροχών βοηθείας, ενώ παράλληλα συμμετέχουν στις προσπάθειες αποκατάστασης των περισσότερων πληγέντων περιοχών στα χωριά Καπαρέλι, Πλαταιές, Ερυθρές.
 • Το 1982 καθιερώνεται -επιτέλους, η 5ήμερη εργασία των πυροσβεστικών υπαλλήλων και η χορήγηση των ρεπό.
 • Στις 13-Σεπ-1986, σεισμός μεγέθους 6,2 της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Καλαμάτα. Παρούσα η ΠΟΥ σε μεγάλη διασωστική επιχείρηση
 • Το 1987 ιδρύονται οι Περιφερειακές Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, των οποίων η έδρα και η εδαφική δικαιοδοσία συμπίπτει με τις αντίστοιχες Διοικητικές Περιφέρειες της Χώρας και εκδίδεται η 4η ΠυΔια, με την οποία καθορίζονται τα μέτρα πρόληψης πυρκαγιών σε οικόπεδα και λοιπούς ακάλυπτους χώρους που βρίσκονται μέσα ή κοντά σε κατοικημένες περιοχές.
 • Το 1988 ιδρύεται η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος [Π.Ε.Υ.Π.Σ + ομοσπονδία], ξεκινώντας επίσημα το συνδικαλισμό στο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.
  ΣΣ |> Η πανελλήνια Ομοσπονδία των πυροσβεστών Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. τα περισσότερα πρωτοβάθμια σωματεία της και οι λοιποί συνδικαλιστικοί συνοδοιπόροι τους, υπήρξαν –διαχρονικά σε πλήρη σύμπνοια και ταύτιση απόψεων με τις κυβερνήσεις (τη σημερινή, των ΣυριζΑνελ, του ΠΑΣΟΚ & ΣΙΑ κλπ)
 • Το 1990 γίνεται η επίσημη έναρξη της διαδικασίας συμμετοχής του Πυροσβεστικού Σώματος σε κοινοτικά προγράμματα και αμέσως μετά -το 1991 καθιερώνεται ο θεσμός του Εθελοντή Πυροσβέστη, ενώ συνεχίζεται η αποσάθρωση και υποβάθμιση της Πυροσβεστικής (τεράστια οργανικά κενά, περικοπές κονδυλίων, γερασμένα οχήματα και αεροπλάνα, έλλειψη Ενιαίου Φορέα Δασοπροστασίας, υπερεργασία, απουσία υγιεινής και ασφάλειας).

Εθελοντική ΔασοπροστασίαΑπό την ευθύνη του κράτους στον εθελοντισμό

 • 12 χρόνια μετά ο νυν ΥπΕξ και τότε Δημόσιας Τάξης Ν. Δένδιας κατά τη διάρκεια παρουσίασης των αποτελεσμάτων της αντιπυρικής περιόδου εκείνης της χρονιάς (2013) δηλώνει «πίνουν καφέ και παίζουν τάβλι στο καφενείο, οι πολίτες αυτής της χώρας περιμένοντας τον επαγγελματία πυροσβέστη να σβήσει την πυρκαγιά» και ανέλαβε –σε διατεταγμένη, να αλλάξει το δόγμα πυρόσβεσης από επαγγελματικό σε… ερασιτεχνικό.
  Η πρόθεση προώθησης του εθελοντισμού όχι σε επικουρική βάση με τη συμμετοχή πολιτών, αλλά η μεταφορά της κύριας και αποκλειστικής ευθύνης στους ίδιους τους πολίτες της λειτουργίας του δικτύου πυρασφάλειας της χώρας -εντάσσοντας και την Τοπική Διοίκηση γίνεται πράξη.
  Σύντομα, οι πολίτες –εθελοντές και μη (για… κάψιμο), καλούνται να πληρώνουν πανάκριβα – που ήδη έχουν πληρώσει μέσω φορολογίας – τις παροχές του Σώματος και επιπλέον «επιστρατεύονται» με μικρή εκπαίδευση να κάνουν δουλειά επαγγελματιών .
  Αλλά δεν είναι μόνο ή κυρίως αυτό: Στην «εθελοντική οργάνωση της πυρόσβεσης», με τη συμμετοχή και της Τοπικής Διοίκησης, συμμετέχουν και μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι στα πλαίσια των «δωρεών» ή της λεγόμενης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.
  Και οργανώνουν ουσιαστικά «ιδιωτικές μονάδες» σ’ αυτόν τον τομέα, ανοίγοντας δρόμους και για ιδιωτικοποίηση της πυρόσβεσης (όπως πχ στις ΗΠΑ).
 • Το 1996 ιδρύθηκε η Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (Ε.Α.Π.Σ) επαγγελματική και συνδικαλιστική έκφραση των Αξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος. logo Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος ΠΕΥΠΣΔύο χρόνια αργότερα η ΕΑΠΣ γίνεται τακτικό μέλος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Αξιωματικών Πυροσβεστικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (F.E.U) –
  |> βλ φετινή ανακοίνωση «Περιφρουρήστε τη σωματική μας ακεραιότητα» & «Ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης και του κατασταλτικού προσανατολισμού της Πυροσβεστικής»
  |> Για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών από την κυβέρνηση (Δημήτρης Βλάχος (μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου πυροσβεστών Ε.Υ.Π.Σ. Περιφέρειας Ηπείρου με την Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών).
 • 1996-1997 εκδίδονται η 6η7η και 8η ΠυΔια, καθορίζοντας «τα μέτρα πυροπροστασίας σε αποθήκες», τα «μέτρα κατά την εκτέλεση θερμών εργασιών» και «τα μέτρα πυροπροστασίας σε εμπορικά καταστήματα», ενώ το 1998 με το Ν. 2612, ανατίθεται στο Πυροσβεστικό Σώμα η αποκλειστική ευθύνη για τη δασοπυρόσβεση και (το 2000) εκδίδεται η 9η Πυροσβεστική Διάταξη που καθιστά τον πολίτη υπεύθυνο για τις φωτιές στα δάση.
  ΣΣ |> Δίχως τις απαιτούμενες υποδομές και χωρίς την αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνεχίστηκαν με την ψήφιση του Ν. 3511 το 2006 που προώθησε παραπέρα την αναχρονιστική και αντιπαραγωγική λειτουργία της με την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησής της συμβάλλοντας στην παραπέρα υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της και κορυφώθηκαν με την ψήφιση του Ν. 3938 (βλ κεφ.Γ) το 2011, που κατάργησε 4.000 θέσεις μόνιμου προσωπικού.
 • 7-Σεπ-1999 σεισμός μεγέθους 5,9 Ρίχτερ ο φονικότερος των τελευταίων 50 ετών με επίκεντρο την περιοχή της Πάρνηθας σπέρνει την καταστροφή στην Αττική με 145 νεκρούς και ~2.000 τραυματίες -πολλές καταρρεύσεις σε σπίτια και εργοστάσια.rikomex Ρικομέξ 1999
  Από την κατάρρευση της Ρικομέξ έχασαν τη ζωή τους –θύματα της εργοδοσίας 39 εργαζόμενοι…
  Το Πυροσβεστικό Σώμα με μια γιγάντια διασωστική επιχείρηση και με τη συνδρομή ξένων διασωστικών ομάδων, ανασύρει 85 άτομα ζωντανά και 115 νεκρούς.
  Στο τέλος της ίδιας χρονιάς η Ακαδημία Αθηνών απονέμει το Αργυρό Μετάλλιο στο Πυροσβεστικό Σώμα για την προσφορά του προς το κοινωνικό σύνολο.
 • Το 2001 είναι η χρονιά των «μεγάλων διοργανώσεων» του ΠΣ με βάση τις ευρωενωσιακές ντιρεκτίβες [«Δασικές Πυρκαγιές 2001 – Επιχειρησιακοί Μηχανισμοί, Δασοπυροσβεστικά Μέσα και Νέες Τεχνολογίες»], ΕΑΠΣ, Πανευρωπαϊκό συνέδριο των Αξιωματικών της πυροσβεστικής για την «καριέρα του εθελοντή και επαγγελματία πυροσβέστη».
 • Το 2003 διασωστική ομάδα της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. μεταβαίνει στην Αλγερία για βοήθεια μετά το φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ που έπληξε τη χώρα και για βοήθεια στη πόλη Μπαμ του Ιράν, η οποία έχει πληγεί από ένα εξίσου καταστρεπτικό σεισμό 6,3 Ρίχτερ.

logo Hellenic Fire Serviceℹ️  Το Πυροσβεστικό Σώμα έχει χάσει ως σήμερα 47 πυροσβέστες εν ώρα υπηρεσίας  .
ℹ️ Έως το 1995 στην Πυροσβεστική υπηρετούσαν -σε όλους του βαθμούς, μόνο άνδρες
Το 1995, κατατάχθηκαν οι δύο πρώτες γυναίκες –πτυχιούχοι, η Καλλιόπη Σαΐνη, Δρ Μηχανολόγων Αεροναυπηγών του Πανεπιστημίου Πατρών και η Αδελαΐδα Φιλιππίδου, Μηχανολόγος ΕΜΠ.
Σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα υπηρετούν περισσότερες από 300 γυναίκες σε όλους τους βαθμούς (Πυροσβέστες, Υπαξιωματικοί και Αξιωματικοί).
ℹ️ Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 και μετά, βελτιώθηκε ο εξοπλισμός: (μεταξύ άλλων) οχήματα τύπου Magirus (υδροφόρα, κλιμακοφόρα, βραχιονοφόρα), Steyr (υδροφόρα, βραχιονοφόρα), Scania (υδροφόρα), Mercedes Unimog (υδροφόρα) και Isuzu Trooper τζιπ.
Το 1998 όλα τα οχήματα της Δασικής Υπηρεσίας πέρασαν στην Πυροσβεστική.

Εθελοντική Δασοπροστασία

🆘  Αυτή την στιγμή το Σώμα λειτουργεί έχοντας σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό, αφού χρειάζονται χιλιάδες ακόμη πυροσβέστες.
🆘  Θυμίζουμε πως πάγωσαν τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για 5 ολόκληρα χρόνια την περίοδο 2002 – 2006 και στη συνέχεια τα 12 επόμενα χρόνια λόγω των μνημονίων…
Σήμερα η κατάσταση είναι απελπιστική -οι μόνιμοι είναι λιγότεροι από τους εποχικούς + εθελοντές.

Πυροσβεστικό σώμα logo

Η πυροσβεστική κινείται σήμερα (τηρουμένων των αναλογιών) στα πρότυπα της αντίστοιχης αμερικάνικης (U.S. Department of Homeland Security’s Federal Emergency Management Agency FEMA), που «μετά την 11η-Σεπ-2001 άλλαξαν το πρόσωπο της εσωτερικής ασφάλειας και της διαχείρισης έκτακτης ανάγκης και οδήγησαν σε σημαντικές αλλαγές στο καταστατικό και την πολιτική» … «το 2002, ο Πρόεδρος W. Bush υπέγραψε το νόμο περί εσωτερικής ασφάλειας, οδηγώντας στη δημιουργία του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (DHS) –σε συντονισμό, 21 άλλους οργανισμούς και υπηρεσίες».

Ατέχνως info

 • Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να προσανατολίσει τον αγώνα του για την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση.
 • Να μετατραπεί σε πολιτική διοικητική υπηρεσία του κράτους, στη βάση της εξυπηρέτησης της κοινωνικής του αποστολής, με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τις διασώσεις, την πρόληψη και πυροπροστασία.
 • Να αποχαρακτηριστεί η Πυροσβεστική από Σώμα Ασφαλείας και κανένας πυροσβέστης να μη δεχτεί ποτέ να αναλάβει καθήκοντα καταστολής ενάντια στο λαό.
 • Αυτά δε γίνονται χωρίς τη γενναία αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα και για τις υπηρεσίες πρόληψης του δικτύου πυροπροστασίας της χώρας καθώς και τη μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών.

<|Αύριο το 3ο μέρος|>