Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Ρωσία θα πραγματοποιήσει τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια σε μια περίοδο όξυνσης των ανταγωνισμών

Η Ρωσία θα διεξαγάγει τον ερχόμενο μήνα τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια που έχει πραγματοποιήσει τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες, δήλωσε σήμερα ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Τα γυμνάσια με την ονομασία Vostok-2018 (Ανατολή-2018) θα πραγματοποιηθούν σε κεντρικές και ανατολικές ρωσικές στρατιωτικές περιφέρειες και θα συμμετάσχουν σ’ αυτά σχεδόν 300.000 στρατιώτες, περισσότερα από 1.000 στρατιωτικά αεροσκάφη, δύο στόλοι του Πολεμικού Ναυτικού και όλες οι αερομεταφερόμενες μονάδες, δήλωσε ο Σόιγκου, σύμφωνα πάντα με τα πρακτορεία ειδήσεων.

Θα είναι τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια από το 1981, πρόσθεσε ο Ρώσος υπουργός Άμυνας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Oι ασκήσεις θα πραγματοποιηθούν σε μια περίοδο όξυνσης των σχέσεων Δύσης – Ρωσίας, καθώς η Μόσχα ανησυχεί ότι το ΝΑΤΟ προχωράει σε αδικαιολόγητη στρατιωτική ανάπτυξη της Συμμαχίας στις χώρες με τις οποίες συνορεύει. Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ ισχυρίζεται πως ενισχύει τις δυνάμεις του στην Ανατολική Ευρώπη για να αποτρέψει οποιαδήποτε ρωσική στρατιωτική δράση μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Μόσχα το 2014.

Τα παιχνίδια πολέμου, που θα λάβουν χώρα από τις 11 έως τις 15 Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό να δυσαρεστήσουν την Ιαπωνία, η οποία ήδη διαμαρτύρεται για τη συσσώρευση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Απω Ανατολή. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε αναμένεται να συμμετάσχει σε ημερίδα στο Βλαδιβοστόκ την ίδια περίοδο. Εκπρόσωπος του ιαπωνικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε χθες με νόημα πως το Τόκιο παρακολουθεί στενά τις διακυμάνσεις στη ρωσοκινεζική στρατιωτική συνεργασία.

Αξίζει να σημειωθεί πως στα επικείμενα γυμνάσια αναμένεται να πάρουν μέρος και μονάδες του κινεζικού και μογγολικού στρατού. Ερωτηθείς κατά πόσον Μόσχα και Πεκίνο οδεύουν προς συμμαχία, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου διευκρίνισε πως οι δύο χώρες συνεργάζονται σε όλους τους τομείς.