Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

«Η Σμύρνη μάνα καίγεται»

 Γράφει ο Βασίλης Λιόγκαρης //

-Καίγεται και το βιός μας. Ο πόνος μας δεν λέγεται, δεν γράφεται ο καημός μας.

-Όχι… Όχι. Δεν ξαναγυρίζω σε κείνη την μαύρη την τραγική εποχή της Μικρασιατικής καταστροφής. Δεν γυρίζω στα σκοτάδια και την ανείπωτη συμφορά.

-Στο σήμερα έρχομαι, στο τώρα που είναι εξ’ ίσου μαύρο και τραγικό κι είναι εξ’ ίσου ανείπωτη η συμφορά , έστω κι αν πέρασαν 96 ολόκληρα χρόνια.

-Πύρινοι μαύροι διαβόλοι περικυκλώνουν τον ουρανό από δύση κι ανατολή.

Πύρινες δαγκάνες στραγγαλίζουν ένα πανέμορφο αλλά μαρτυρικό τοπίο. Δεν ψάχνω για φταίχτες και υπεύθυνους , δεν ψάχνω για άνομα συμφέροντα, ελλείψεις και μικρότητες. Τον πόνο μου, την οδύνη και τον θυμό μου θέλω να εκφράσω. Ακόμα ανάμεσα στα αποκαΐδια και τα δεκάδες παραπεταμένα αυτοκίνητα, καιροφυλαχτεί η απόγνωση, η απελπισία, καιροφυλακτεί ο θάνατος!
Η θάλασσα μόνο, θρασύτατα, επιμένει να είναι καταπράσινη, γαλήνια, αρυτίδωτη και προκλητική σαν να μην συμβαίνει τίποτα.
………..
Σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς, ναυαγιοπαθείς, πυροπαθείς κι όλα τα «παθείς», πλεονάζουν- είναι σε επάρκεια- σ’ αυτόν τον τόπο.

Σφηνώνονται αμείλικτα μπροστά μου για να με συγκρατήσουν. Όχι τώρα! Αύριο πρωί-πρωί θα σε πιάσω από το πέτο και θα σε ταρακουνήσω κι εσένα κι όλους τους άλλους που τώρα ρίχνουνε κροκοδείλια δάκρυα υποκρισίας .

Συνυπεύθυνοι σε όλα!

Στο έλεγα, δεν στο έλεγα; Σε προειδοποίησα… δεν σε προειδοποίησα;

Ολόκληρη ειδική εκδήλωση για την πυρασφάλεια και την δασοπροστασία στην αρχή του καλοκαιριού και με ερώτηση του Κ.Κ.Ε στην Βουλή. Τα προβλήματα είναι τεράστια και ζήτησα να παρθούν άμεσα μέτρα.

Μου απάντησες πως όλα πάνε καλά, πως όλα είναι εντάξει. Γυμνό κι ανυπεράσπιστο Κράτος!

Κανένα απολύτως μέτρο. Παντελής η έλλειψης στην οργάνωση, στην άσκηση, στους σχεδιασμούς, στο πρόγραμμα. Έλλειψης προσωπικού, εργαλείων και εν γένει έλλειψη αντιπυρικής προστασίας.

Έχει κόστος. Δεν εισακούστηκα. Όπως δεν εισακούγεται τίποτα σωστό όταν αντιστρατεύεται τα συμφέροντα του Κεφαλαίου.
………….
Τουλάχιστον 87 ξύλινοι σταυροί, σχηματίζουν πύρινο ακανθώδες στεφάνι και ζητάνε δικαίωση, ζητάνε λύτρωση από το μεγάλο τους αυτό έγκλημα!!!

_________________________________________________________________________________________________________

Ο Βασίλης Λιόγκαρης γεννήθηκε στην Αθήνα από γονείς πρόσφυγες, εργάτες, πολυφαμελίτες. Έζησε στα πρώτα παιδικά του χρόνια τη λαίλαπα της κατοχής και μεταφέρει τις τραυματικές αυτές εμπειρίες στα γραφτά του. Σπούδασε θέατρο και για ένα διάστημα δούλεψε σ’ αυτό. Αργότερα απορροφήθηκε από την παραγωγική διαδικασία όπου εργάστηκε σε διάφορες βιομηχανίες. Ο Βασίλης Λιόγκαρης είναι συγγραφέας της γενιάς και της τάξης του. Είναι μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Λογοτεχνών.