Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Σουηδία πάλι στην πρωτοπορία της απάτης

Από τα 61 στα 64 χρονών η πρόωρη σύνταξη, από 67 στα 69 χρονών η εθελοντική παραμονή στην δουλειά

Γράφει ο Πάνος Αλεπλιώτης //

Eτοιμη η συμφωνία της κυβέρνησης Σοσιαλδημοκρατών και πράσινων με την συνδρομή των αστικών κομμάτων, Συντηρητικοί, κέντρο, Φιλελεύθεροι και χριστιανοδημοκράτες. Το Αριστερό και το κόμμα των ξενόφοβων δεν καλέστηκαν.

Για Ιστορική συμφωνία μιλάει η υπουργός κοινωνικών Annika Strandhäll σήμερα 14/12/17.

”Θα  υπάρξει κατανόηση του Σουηδικού λαού μας λέει η υπουργός αφού ζούμε περισσότερο και οι συντάξεις στο σημερινό σύστημα μειώνονται μετά τα 5 χρόνια σύνταξης. Αρα δουλεύεις παραπάνω και παίρνεις περισσότερο μισθο για να επιμηκυνθεί ο χρόνος με καλή σύνταξη.”

Από το 2020 αρχίζει η εφαρμογή, το 61 γίνεται 62χ και πάει λέγοντας κάθε επόμενο χρόνο και θάχει ολοκληρωθεί το 2026!

Ταυτόχρονα θα απαγορευτεί σε ύποπτα funds να επενδύουν στις συντάξεις και η κυβέρνηση θα αποφασίζει πια θα παραμείνουν στην αγορά(!)

Παγωμένο ντους σχολιάζει η σοσιαλδημοκρατική εφημερίδα Aftonbladet για αυτούς που ήθελαν να βγουν σε πρόωρη σύνταξη, έχοντας ήδη συμπληρώσει 40 χρόνια δουλειάς.

Η εκπρόσωπος των Εργοδοτών δηλώνει πως έπρεπε ταυτόχρονα να παραμεριστεί ο φραγμός της προστασίας πρόσληψης των ήδη εργαζομένων να συνεχίσουν ώστε και αλλοι μεγάλης ηλικίας να μπουν στις δουλειές με συμβάσεις αορίστου!

Οι συντάξεις στην Σουηδία αποτελούνται από τρία μέρη, την βασική που παίρνουν ολοι, την υπηρεσιακά που βασίζεται στα εισοδήματα όλης της εργασιακής περιόδου και την ενδεχόμενη ιδιωτική.

Η βασική είναι ιδια για όλους και δεν διαφοροποιείται σε όλη την ζωή του συνταξιούχου. Η υπαλληλική όμως διαφοροποιείται ανάλογα με τα εισοδήματα, εξαρτάται στο αν κανείς δούλεψε 40 χρόνια, αλλιώς είναι πολύ μικρή, αποτελείται από ένα συγκεκριμένο άθροισμα για τον καθένα όπου αποφασίζει ο συνταξιούχος αν θα το πάρει μοιρασμένο σε μηνιαίες δόσεις σε 5, 10 και 15 χρόνια. Μειώνεται δραματικά για τους περισσοτέρους που το παίρνουν στα πέντε χρόνια για να μπορούν να έχουν ένα καλό επίπεδο ζωής. Ελάχιστοι ”μεγαλοσυνταξιούχοι” έχουν την δυνατότητα να το μοιράσουν σε 10 χρόνια.  Η σύνταξη στην Σουηδία, αν δεν υπάρχει δυνατότητα ιδιωτικής, κυμαίνεται στο 70 με 60% του τελικού μισθού. Είναι αδύνατον να φτάσει αν υπάρχουν ακόμη δόσεις από σπίτια, φοιτητικά δάνεια για σπουδές και άλλες υποχρεώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν φτάνει αν κάποιος ζει στα νοίκια. Αρα με την νέα συμφωνία ο άνθρωπος θα είναι υποχρεωμένος από την μια να αποταμιεύει για την σύνταξη και από την άλλη να δουλεύει σχεδόν ολη του την ζωή μια που δεν συμφέρει πια να βγει στην σύνταξη.

pinakas2

Ποσοστό του πληθυσμού πάνω από 65 χρονών στην Σκανδιναβία ανά χώρα που κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας. Η Σουηδία πρώτη με 18,2%.

Στην πρώτη σειρά ο μέσος όρος της ΕΕ.

 

Πηγές:
Aftonbladet 14/12/ 2017
Pensionsmyndigheten, Οργανισμός συντάξεων!

 

________________________________________________________________________________________________

Πάνος Αλεπλιώτης Δημοτικός σύμβουλος Πυλαίας Θεσσαλονίκης 87/90 και 99/2002. Αντιδήμαρχος Πυλαίας από το 1987 έως και το 1990 και από το 1999 έως και το 2000. Δούλεψα σαν γεωλόγος, περιβαλλοντολόγος και χωροτάκτης. Από το 2011 μένω στην Σουηδία στην πόλη Σβεγκ και δουλεύω στον δήμο της Χεργιεντάλεν σαν διευθυντής τεχνικών και κοινωνικής υποδομής.