Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η συζήτηση του Δ. Κουτσούμπα με τους υγειονομικούς του ΚΑΤ

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στο ΚΑΤ, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας είχε συνάντηση – συζήτηση με εκπροσώπους εργαζομένων του νοσοκομείου (την παραθέτουμε παρακάτω), όπου αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε προσωπικό και στις κτιριακές υποδομές.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η Διοίκηση του Σωματείου των εργαζομένων, οι εκλεγμένοι γιατροί στην 5μελή Επιτροπή της ΕΙΝΑΠ και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στην Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας.
Παραβρέθηκαν ακόμα διευθυντές κλινικών, καθώς και άλλοι εργαζόμενοι, γιατροί, νοσηλευτές και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ευχήθηκε καλή δύναμη στους υγειονομικούς που δίνουν καθημερινά τη μάχη με την πανδημία και τόνισε ότι το ΚΚΕ προτείνει τρία άμεσα μέτρα:
Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μαζικές προσλήψεις νοσηλευτών και γιατρών και επιτάχυνση των εμβολιασμών σε όλη τη χώρα.
Επισήμανε τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, λέγοντας ότι οι ευθύνες είναι διαχρονικές που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Πρόσθεσε πως η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι δεν μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας Υγείας διότι γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα που εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου και αποδυναμώνεται όλο και περισσότερο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Όπως επισημάνθηκε στις τοποθετήσεις που έγιναν κατά τη συνάντηση με τον Δ. Κουτσούμπα, τεράστιες είναι οι ελλείψεις προσωπικού καθώς όπως ειπώθηκε λείπουν βασικές ειδικότητες γιατρών, όπως πνευμονολόγοι, γαστρεντερολόγοι, αιματολόγοι κλπ.
Ζήτησαν την άμεση μονιμοποίηση των επικουρικών γιατρών και την αντιμετώπιση των κτιριακών προβλημάτων καθώς υπάρχουν θάλαμοι με κοινόχρηστες τουαλέτες.

Αναφέρθηκε ακόμα ότι έκλεισαν, μέσα σε μια νύχτα, κλινικές και μετατράπηκαν σε κλινικές Covid χωρίς επιπλέον προσωπικό και προετοιμασία με μεταφορά ασθενών στον ιδιωτικό τομέα με το αζημίωτο.

Στη συζήτηση πήραν το λόγο η Μαρία Νταβάρα από το ΔΣ του Σωματείου, ο Γ. Κυριαζής μέλος της 5μελούς ΕΙΝΑΠ και διευθυντής της Παθολογικής, ο Γ. Αλεξανδράτος από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας, ο Κ. Βλάχος διευθυντής της νευροχειρουργικής, ο Γ. Φλώρος διευθυντής της καρδιοχειρουργικής και ο Χρ. Παπαζαχαρίας διευθυντής της Β Γενικής Χειρουργικής.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και η Αλέκα Παπαρήγα μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Γ. Φλώρος, διευθυντής Καρδιολογικής, δίνοντας γλαφυρά τη διαχρονική εγκατάλειψη, σημείωσε πως «υπηρετώ 31 χρόνια αυτό το νοσοκομείο και όταν έρχονται καινούργιοι συνάδελφοι και ρωτάνε αν βλέπω δυνατότητες και προοπτικές να αλλάξει κάτι, δυστυχώς αναγκάζομαι και τους λέω το προσωπικό μου βίωμα. Οτι επί 30 χρόνια πάντα ελπίζω σε κάτι καλύτερο που δεν έρχεται ποτέ», χαρακτηρίζοντας τρομακτικές τις ελλείψεις τόσο σε νοσηλευτικό όσο και σε ιατρικό προσωπικό. Οπως είπε, κάποτε υπηρετούσαν στο ΚΑΤ 300 ειδικευμένοι γιατροί και σήμερα έχουν μείνει περί τους 80! «Δεν βλέπουμε έναν σχεδιασμό, κάτι, σε ό,τι αφορά όλα αυτά τα πολλαπλά θέματα που αντιμετωπίζουμε. Προσδοκούμε τη δική σας συμπαράσταση και τις ουσιαστικές προτάσεις που ήδη έχετε καταθέσει και ευχαριστούμε θερμά», σημείωσε.

Ο Χρ. Παπαζαχαρίας, διευθυντής Β’ Γενικής Χειρουργικής, έκανε λόγο για πολύχρονη λυσσώδη προσπάθεια αποδυνάμωσης του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Αυτό γίνεται 35 χρόνια και φτάσαμε σε ένα σημείο που θα το πληρώσουμε όλοι», σημείωσε, προβλέποντας κακή κατάληξη για τους ασθενείς που μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές κλινικές, μακριά απ’ τους θεράποντες γιατρούς, τους νοσηλευτές τους.
«Θα βιώσουμε τη διπλή πανδημία, τη βιώνουμε ήδη, οι άνθρωποι με Covid που είναι σε πολύ δύσκολη κατάσταση και τώρα θα πεθάνουν και οι άλλοι που είναι βιώσιμοι ασθενείς», τόνισε.
«Τα ίδια και το ΠΑΣΟΚ, και ο ΣΥΡΙΖΑ, και η συγκυβέρνηση και τώρα. Το ζήτημα είναι πώς εμείς που έχουμε κάθε συμφέρον – και για τις βιοποριστικές μας ανάγκες και για τις αρχές μας – θα αντιδράσουμε να σταματήσουμε το κακό
», σημείωσε.

Αξιοποιούν την πανδημία για να δυναμώσουν τα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο Κ. Βλάχος, διευθυντής Νευροχειρουργικής, κατήγγειλε ότι πυρήνας της ακολουθούμενης πολιτικής είναι η αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα Υγείας, προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων: «Φεύγουν άρρωστοι που έχουν ανάγκη ουσιαστική του δημόσιου συστήματος Υγείας και πηγαίνουν στα ιδιωτικά. Αυτοί που πηγαίνουν εκεί πληρώνουν, παίρνουν τα ιδιωτικά το πακέτο του ΕΟΠΥΥ το οποίο δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο και πληρώνουν το πλεονάζον απ’ την τσέπη τους. Στη δημόσια μονάδα στοιχίζουν 800 ευρώ και στην ιδιωτική τα διπλάσια. Αρα αξιοποιούμε την Covid για να δυναμώνουν τα ιδιωτικά συμφέροντα στην Υγεία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτό είναι έγκλημα ενάντια στο λαό», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Έθεσε δε το επιπλέον πρόβλημα της ουσιαστικής παύσης παροχής ειδίκευσης από τα τριτοβάθμια νοσοκομεία. Οπως είπε, επί ένα χρόνο ειδικευόμενοι των Χειρουργικών κλινικών δεν εκπαιδεύονται στη χειρουργική, αφού υπάρχει μείωση έως 50% των χειρουργείων.

Ενώ ξεχωριστή αναφορά έκανε και στην ένταση της καταστολής: «Στη λαϊκή στο Χαλάνδρι προχτές τα ΜΑΤ ρίχνανε ξύλο, χτες στη Νέα Σμύρνη, εδώ “αποφασίζουμε και διατάσσουμε”, στη νευροχειρουργική δύο νοσηλεύτριες για 30 νοσηλευόμενους και όταν διαμαρτύρονται τους λένε “θα σας πάμε στην μονάδα covid”». Για να καταλήξει στην ανάγκη ανάπτυξης αγώνων ενάντια στην πολιτική που έχει οδηγήσει το λαό σε φτώχεια, απόγνωση και σε λίγο σε θανάτους μαζικούς από άλλες αιτίες που δεν καταγράφονται πουθενά.

Η ζωή επιβεβαιώνει πως δεν μπορεί να συνυπάρξει προς όφελος του λαού ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας

(Δ.Κουτσούμπας)
«Να σας ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους, γιατί είναι όντως δύσκολες οι εποχές αυτές που εσείς – περισσότερο από όλη την ελληνική κοινωνία – βιώνετε. Γιατί είστε μέσα σ’ αυτήν τη μάχη της πανδημίας και με σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζετε και εδώ στο ΚΑΤ αλλά και όλο το δημόσιο σύστημα Υγείας.

Οπου έχουμε πάει, ιδιαίτερα αυτό το διάστημα, παντού ακούμε αυτήν την κραυγή αγωνίας από όλους εσάς που είστε επικεφαλής αυτής της μάχης, στην πρώτη γραμμή του αγώνα, γιατροί, νοσηλευτές, διευθυντές κλινικών, για την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Και φυσικά αυτήν τη στιγμή, έτσι όπως είναι η κατάσταση, έχουμε απαιτήσει τρία άμεσα μέτρα, γιατί οι κυβερνητικές ευθύνες βέβαια είναι τεράστιες, είναι και διαχρονικές, δεν φτάσαμε ξαφνικά μέσα σε ένα χρόνο εδώ, αλλά ήταν μια ολόκληρη πολιτική, επιλογές συγκεκριμένες που οδήγησαν εδώ το δημόσιο σύστημα Υγείας, αυτό το δημόσιο σύστημα που υπάρχει τέλος πάντων, σε αυτό το σύστημα στο οποίο ζούμε.

Αυτήν τη στιγμή, εάν δεν επιταχθεί άμεσα ο ιδιωτικός τομέας της Υγείας ώστε να εξευρεθούν και κλίνες, να εξευρεθεί προσωπικό για το δημόσιο σύστημα Υγείας, αν δεν γίνουν μαζικές προσλήψεις γιατρών, νοσηλευτών και άλλων ειδικοτήτων που χρειάζονται τα νοσοκομεία, εάν δεν επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί με ασφάλεια σε όλη τη χώρα, με περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα, με περισσότερα και στη διάθεση του πληθυσμού και του εμβολιασμού κι άλλων εμβολίων που είναι διαθέσιμα, δεν θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε εύκολα αυτήν την κατάσταση.Screenshot 2020 11 17 Ο Δ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΜΑΤ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Ολα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στα μονοπώλια

Ολες αυτές οι θεωρίες, η άποψη ότι μπορεί να συνυπάρξει ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα Υγείας, ότι ο ένας μπορεί να βοηθάει τον άλλο αρκεί να είναι πυλώνας ο δημόσιος ή να δίνεται περισσότερη χρηματοδότηση στον δημόσιο, δεν ισχύουν, δημιουργούν αυταπάτες, ψεύτικες ελπίδες. Η ίδια η ζωή έχει αποδείξει ότι σε αυτήν την επιλογή γέρνει η κατάσταση προς τον ιδιωτικό τομέα.

Γιατί εκεί είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, εκεί είναι και οι άλλες εταιρείες, οι όμιλοι, οι επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται πρωτίστως για το τι θα βάλουν στην τσέπη τους, για την κερδοφορία τους και πώς θα επενδύσουν. Εκεί είναι η διαπλοκή, η σύνδεση με άλλους ισχυρούς μονοπωλιακούς ομίλους διεθνώς, σ’ αυτήν την καπιταλιστική παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως τη λένε και πάει λέγοντας. Και βεβαίως το δημόσιο σύστημα όλο και αποδυναμώνεται. Με μαθηματική ακρίβεια θα φτάναμε εδώ που φτάσαμε.

Αλλά ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες εμείς είμαστε μπροστά στην πάλη. Και μη νομίζετε ότι στη Βουλή υπάρχουν και πολλά περιθώρια διεκδίκησης ή άσκησης πίεσης: Είναι πολιτικές επιλογές, ταξικές που έχουν οι κυβερνήσεις και οι εκάστοτε κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες.

Βεβαίως εμείς πιέζουμε. Και Ερώτηση θα κάνουμε και Αναφορά και παρεμβάσεις, προτάσεις νόμου έχουμε καταθέσει και για να μπουν οι υγειονομικοί στα ΒΑΕ και για μια σειρά ζητήματα άμεσα, τώρα με την πανδημία. Συγκεκριμένα μέτρα, προτάσεις νόμου, αλλά πηγαίνουν στα “αζήτητα”. Βεβαίως, έχει να κάνει και με το τι δύναμη δίνει ο λαός στο ΚΚΕ, είτε στη Βουλή είτε στο κίνημα κυρίως, εκεί που κρίνονται όλα. Αρα, το κύριο ζήτημα που πρέπει να στραφεί η προσοχή μας είναι πώς θα δυναμώσουμε αυτήν την πάλη, πώς θα δυναμώσουμε ταυτόχρονα τη συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα, που επίσης βιώνουν αυτά τα προβλήματα και να οδηγηθούμε σε συνολική ρήξη, αλλαγή, ανατροπή αυτού του σάπιου συστήματος γιατί δυστυχώς δεν παίρνει από βελτιώσεις (…)

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, η επιστήμη, η τεχνολογία, η ιατρική έχουν φτάσει σε απίθανες δυνατότητες και φάνηκε και με τα εμβόλια που βγήκαν. Ομως, όλα υποτάσσονται στον ανταγωνισμό, στο κέρδος, στον μονοπωλιακό ανταγωνισμό κ.λπ. Και βεβαίως την πληρώνουν οι λαοί, ακόμα και με την ίδια τη ζωή τους σε περιόδους πανδημίας. Γιατί δεν είναι κεραυνός εν αιθρία, υπήρχε η πρόβλεψη.

Οι ασθένειες, οι πανδημίες δεν τελειώσαν επειδή φτάσαμε στον 21ο αιώνα και επειδή έχουν αναπτυχθεί η επιστήμη και η τεχνολογία. Θα εμφανίζονται συνεχώς νέοι ιοί, με μεταλλάξεις, και λόγω των συνθηκών που επικρατούν στο περιβάλλον, στη ζωή. Οι ίδιες οι τεχνολογίες δημιουργούν και καινούργια ζητήματα και άρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι.

Αλλά η ετοιμότητα σημαίνει ότι έχεις δημόσιο σύστημα Υγείας, αποκλειστικά δημόσιο. Φυσικά ξέρετε την άποψη του ΚΚΕ, αυτά δεν γίνονται ούτε με ημίμετρα ούτε με οτιδήποτε άλλο. Γι’ αυτό πρέπει να επιλέξουμε, σαν λαός, σαν εργαζόμενοι, ριζική ανατροπή αυτής της κατάστασης, να πάμε σε άλλη εξουσία, σε άλλη κοινωνία.

Για φανταστείτε αυτό το ζήτημα που ονομάζουμε εμείς κοινωνικοποίηση, αν δεν είχες τον ιδιωτικό τομέα Υγείας και είχες πραγματικά δημόσιο τομέα Υγείας, με όλες αυτές τις δυνατότητες και σε γιατρούς, σε νοσηλευτές, σε υποδομές κ.λπ. Ειδικά η Υγεία και η Παιδεία δεν μπορεί να είναι και στον ιδιωτικό τομέα και στον δημόσιο. Είναι ολόκληρη συζήτηση που κατά την άποψή μας πρέπει να την κάνετε και μεταξύ σας κάθε μέρα ανιχνεύοντας και προβληματιζόμενοι για μια σειρά ζητήματα (…)

Λόγια περί ηρωισμού εκ του πονηρού απ’ όσους -όντας υπεύθυνοι για το πρόβλημα χαϊδεύουν αυτιά

Και φυσικά επειδή αυτός ο ηρωισμός ο δικός σας έχει γίνει “καραμέλα” – συγχωρέστε με για την έκφραση – γιατί εμείς θεωρούμε ότι πραγματικά αν κρατιέται κάτι, κρατιέται όντως απ’ την αυτοθυσία των γιατρών, των νοσηλευτών, των εργαζομένων. Καταντάνε όμως κούφια λόγια όταν λέγονται απ’ αυτούς που δεν λύνουν το πρόβλημα.

Δηλαδή, όταν χρειάζονται άμεσα τουλάχιστον 160 ειδικευμένοι γιατροί στο ΚΑΤ, 300 νοσηλευτές, 20 βοηθοί ακτινοδιαγνώστες και άλλοι, κι απ’ αυτούς ή ελάχιστοι ή καθόλου δεν έρχονται. Οταν γίνονται τα νοσοκομεία μιας νόσου, μεταξύ αυτών και το ΚΑΤ – γιατί έχουμε ενημερωθεί ότι έκλεισαν και κλινικές γενικής χειρουργικής. Κάθε μέρα ακούμε τα στοιχεία πόσοι νοσούν, πόσοι νεκροί, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί που αυτή τη χρονιά ή τα επόμενα χρόνια υπάρξουν για διάφορους λόγους, είτε γιατί δεν έγινε έγκαιρα η επέμβαση, η παρέμβαση, η πρόληψη, η εξέταση, το χειρουργείο κ.λπ, αυτοί δεν μετρώνται. Δεν γίνεται λοιπόν το ΚΑΤ που είναι συνέχεια σε εφημερία να αποδυναμώνεται. Το ίδιο και άλλα νοσοκομεία.

Και για τις ΜΕΘ επίσης χρειάζεται ειδίκευση. Είχαμε καταγγελίες κι απ’ το ΚΑΤ κι από άλλα νοσοκομεία ότι οι γιατροί ή οι νοσηλευτές που πάνε στις ΜΕΘ δεν είναι όλοι ειδικευμένοι (…) ή η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που δεν γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις. Αυτά έρχονται ως ζητήματα, ισχύουν. Εμείς θα πιέσουμε να επιλυθούν, όσα μπορούν να επιλυθούν, ξαναλέω είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών της κυβέρνησης.

Και τέλος να πω: Η διοίκηση είπε ότι οι εμβολιασμοί για το προσωπικό εδώ έχουν τελειώσει. Εμείς είχαμε ως ενημέρωση ότι δεν έχουν εμβολιαστεί όλοι. Δεν ξέρω αν είναι γιατροί ή νοσηλευτές, όχι γιατί είναι “αρνητές”, αλλά γιατί δεν είχαν μπει στην πρώτη λίστα επειδή τότε ήταν άρρωστοι, ή είχαν άλλες δυσκολίες να ενταχθούν, και μετά δεν τους εντάσσουν, δεν έχουν αποκτήσει προτεραιότητα για τον εμβολιασμό τους. Αν αυτό ισχύει θα πρέπει να λυθεί. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, γιατί είναι σε ένα κρίσιμο περιβάλλον εδώ. Και για τον εαυτό τους και για τους ασθενείς που έρχονται στο ΚΑΤ».