Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η συμφωνία για την «ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ» και η σκληρή πραγματικότητα…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Σε σχετικό ρεπορτάζ (για το οποίο η κυβέρνηση πανηγύριζε δείχνοντας υποτίθεται το αναπτυξιακό της προφίλ) διαβάσαμε στις 8/10/2019: «Αναφερόμενος στη συμφωνία της Βαρβαρέσος, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε:”Τους τελευταίους δύο μήνες ασχοληθήκαμε επισταμένως με το να ολοκληρώσουμε μια συμφωνία μεταξύ της εταιρείας ‘Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία’ και των ελληνικών τραπεζών. Μια συμφωνία που στόχο είχε τη διάσωση των θέσεων εργασίας, την προστασία του κεφαλαίου των τραπεζών αλλά και την ανάπτυξη μιας ελληνικής εταιρείας που εξάγει το 90% της παραγωγής της, παράγει εξαιρετικό, ανταγωνιστικό προϊόν και έχει λαμπρές προοπτικές για το μέλλον.Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι αυτή η συμφωνία επετεύχθη, η εταιρεία προχωρά την πορεία της και οι εξαγωγές της με τις νέες επενδύσεις πρόκειται να διπλασιαστούν τους επόμενους μήνες. Ευχαριστώ όλους τους εμπλεκόμενους για το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας που επέδειξαν”.

Επίσης στο ίδιο ρεπορτάζ διαβάσαμε ότι : «Τις θερμές ευχαριστίες τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη εκφράζουν, μέσω επιστολής τους, οι Μέτοχοι, το Διοικητικό Συμβούλιο, η Διοίκηση και οι Εργαζόμενοι της “ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία” για τον καθοριστικό, όπως αναφέρουν, ρόλο του στην επιτάχυνση και στην επίτευξη συμφωνίας της εταιρείας με τους πιστωτές της»

Λίγες μέρες όμως μετά οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα του. Έτσι σε ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας (14/11) διαβάζουμε: «..Η επιχείρηση Βαρβαρέσος πρόκειται για χαρακτηριστικό παράδειγμα της «ανάπτυξης» που μας τάζουν… Η επιχείρηση έχει επιδοτηθεί επανειλημμένα, όπως και πρόσφατα, επεκτάθηκε και συνεχίζει να εκσυγχρονίζει τη γραμμή παραγωγής της, έχει χαρακτηριστεί από εκπρόσωπους της εκάστοτε κυβέρνησης ως παράδειγμα «υγιούς επιχείρησης», παρόλα αυτά σχεδόν 2 χρόνια καθυστερούν μέχρι και 2 μήνες τις πληρωμές των εργαζομένων.Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων και τα δίκαια αιτήματά τους. Σε αυτή την κατεύθυνση το Εργατικό Κέντρο Νάουσας συζητώντας με το σωματείο του θα προσφέρει όποια βοήθεια χρειαστεί…»

Συμπέρασμα: Η υποσχόμενη «ανάπτυξη για όλους» της κυβέρνησης αφορά την ανάπτυξη των κερδών των επιχειρηματιών και όχι το εισόδημα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι δύο διαφορετικοί «κόσμοι», δύο «κόσμοι» σε ανειρήνευτη αντίθεση. Όσο πιο γρήγορα γίνει κατανοητό αυτό από τους ίδιους τους εργαζόμενους τόσο το καλύτερο γι’αυτούς!