Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Η συντρόφισσα Μαρία Σιδέρη αναπαύεται στην Καισαριανή

Θα τη θυμόμαστε πάντα σαν μία από τις χιλιάδες –αλλά και ξεχωριστή, της δρακογενιάς των αλύγιστων της ταξικής πάλης.

Την αποχαιρετάμε με περηφάνια και σεβασμό, έχοντας κλείσει έναν μεγάλο και γεμάτο κύκλο ζωής, αδιάλειπτης δράσης και ανυποχώρητων αγώνων.

Παλιοί και νέοι σύντροφοι, δίπλα σε συγγενείς της, αντιστασιακούς, απλούς ανθρώπους της διπλανής πόρτας, νεολαίοι και πολλοί άλλοι ήταν σήμερα εδώ αποτίοντας τον δέοντα φόρο τιμής και ύστατο χαίρε.Μαρία Σιδέρη κηδεία Καισαριανή Θέμης Γκιώνης ΠΓ ΚΕ ΚΚΕΣκεπασμένη με την τιμημένη σημαία του ΚΚΕ, που υπηρέτησε όλη της τη ζωή τάφηκε αγκαλιά με το Ριζοσπάστη και το περιοδικό “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ” της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ -το αφιερωμένο στα 80χρονα του ΕΑΜ.

Παρόντες ο Θέμης Γκιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Σπύρος Χαλβατζής, ο γερόλυκος Γιώργος Κατημερτζής, η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Περιοχής της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ και της ΚΕΟΕ, που εκφώνησε και επικήδειο.

«Η γελαστή και γλυκιά σου μορφή θα μας μείνει αξέχαστη, γιατί είναι δείγμα της δύναμης που αντλεί ο αγωνιστής, ο κομμουνιστής σε όλες τις συνθήκες για τη συνέχιση της πάλης. Άλλωστε, στον μεγάλο και γεμάτο κύκλο της ζωής σου έζησες μεγάλες στιγμές του αγώνα, αλλά και τη σκληρότητα της ταξικής πάλης, χωρίς να λυγίσεις ακόμα και μπροστά στον κίνδυνο του θανάτου», σημείωσε μεταξύ άλλων η Β. Πλατανιά και στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πολυκύμαντη ζωή της Μ. Σιδέρη:

Στην πάλη της ενάντια στη ναζιστική κατοχή μέσα από τις γραμμές της ΕΠΟΝ, στα 14 χρόνια που έμεινε στη φυλακή περιμένοντας κάθε μέρα την εκτέλεσή της, καθώς είχε καταδικαστεί πέντε φορές σε θάνατο. «Η γνώση, η αγωνιστική στάση ζωής, η ανιδιοτέλεια, η αταλάντευτη πίστη στον τελικό σκοπό, η επαναστατική αισιοδοξία είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγεί το ΚΚΕ τα μέλη του, είναι οι αρχές με τις οποίες διαπαιδαγωγήθηκες και εσύ σ. Μαρία. Έτσι, έζησες μια ζωή γεμάτη, μια ζωή όμορφη, μια ζωή – παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές των κομμουνιστών.

Μία ζωή χωρίς δήλωση μετανοίας. Αυτή είναι η ζωή σου, συντρόφισσα Μαρία. Και αυτή η ζωή αποδεικνύει πως το πέρασμα κάθε ανθρώπου από τη ζήση ομορφαίνει, γίνεται ουσιαστικό μόνο μέσα στον αγώνα για τα ανώτερα ιδανικά, μόνο όταν παλεύει κανείς για να ανθρωπέψει ο άνθρωπος ζει γεμάτα. Μόνο μέσα στον αγώνα παίρνουν νόημα οι πράξεις του καθένα καθώς συνενώνονται με τη δράση όλων. Μέσα στην πάλη σπάνε προλήψεις, όπως έσπασαν μαζικά με τη συμμετοχή χιλιάδων γυναικών που στάθηκαν αντάξια δίπλα στους συντρόφους αγωνιστές με το όπλο στο χέρι, σε όλες τις μάχες, στις φυλακές, στις εξορίες.

Εμείς μπορούμε να σου πούμε το “στερνό αντίο” με τον στίχο, το τραγούδισμα του οποίου διηύθυνες στις φυλακές Αβέρωφ. “Γεια σας αδέρφια, θα ‘ρθει λευτεριά”. Στο υποσχόμαστε, σ. Μαρία», ανέφερε ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό.

Μαρία Σιδέρη κηδεία Καισαριανή Μαριέττα ΠαναγιωτοπούλουΜίλησαν ακόμη από το τοπικό παράρτημα (Καισαριανής) ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ εκπρόσωπος των καλλιτεχνών και από τους συγγενείς η Μαριέττα Παναγιωτοπούλου.

Το παράρτημα Καισαριανής μας  Πανελλήνιας  Ένωσης  Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, εκφράζει τα βαθιά συλλυπητήρια στην οικογένεια μας Μαρίας Σιδέρη, μας δικιά μας Μαρίας, μέλος μας  με αριθμό μητρώου 43.

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο Κώστας Γαβριλάκης και στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά στην πολυτάραχη ζωή της συντρόφισσας, κλείνοντας ως εξής

Δύσκολο για μας τους νεότερους να  σηκώσουμε το φορτίο συντρόφισσα Μαρία, που εσύ ξεκίνησες να σηκώνεις, αλλά μπορούμε να σου υποσχεθούμε  ότι θα προσπαθήσουμε να μείνουμε πιστοί κι εμείς σ’ αυτόν το δύσκολο αλλά δημιουργικό, οργανωμένο τρόπο ζωής. Πρότυπο γυναίκας αγωνίστριας που δεν λυγίζει, που δεν κάνει πίσω ποτέ στη ζωή της. Πιστή στα ιδανικά και στις αξίες, φάρος φωτεινός για εμάς σήμερα.


Μαρία Σιδέρη ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ Καισαριανής


Θέλουμε να σε αποχαιρετήσουμε συναγωνίστρια με ένα απόσπασμα από ποίημα του  Γιώργου Σιδέρη, συντρόφου σου, στον αγώνα και τη ζωή.

«Δόξα σε κάθε «ΟΧΙ» και τιμή | σαν το βροντοφωνάζουν οι λαοί |
Δόξα σε κάθε αντίσταση
Για κάθε σκλάβωμα. – Για κάθε υποταγή.
Δόξα στους ήρωες νεκρούς  | στους μαχητές και στους απλούς.
Κι όσους λησμόνησαν οι χρόνοι.
Δόξα  Δόξα και τιμή. –  Στο Κόμμα των Ηρώων – Των Μαρτύρων –
Των Οδηγητών –  Δόξα Δόξα – Στους αιώνες –
ΔΟΞΑ και ΤΙΜΗ

Καλή   ξεκούραση, συναγωνίστρια και συντρόφισσα Μαρία   κι εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία όπως εσύ ονειρευόσουν.
Καλό ταξίδι Μαρία. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο