Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Σ. Γιαννακά, η επέτειος του 1821 και οι «μισέλληνες»…

Η δημοσιογράφος και πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Γιαννακά δεν έκρυψε ποτέ τον αντικομμουνισμό της. Μόλις λίγους μήνες πριν, με αφορμή την πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, αρθρογραφούσε στο iefimerida.gr για την… «πληγή που την λένε ΚΚΕ». Σε ένα κείμενο βγαλμένο απ’ το μπαούλο του πιο μαύρου και ωμού αντικομμουνισμού, σαν κι’ αυτόν που εκφράζουν οι χρυσαυγίτες, οι «Τζημεροφαήλοι» και οι λοιποί ακροδεξιοί «συγγενείς» (εντός και εκτός ΝΔ), η Γιαννακά θεωρούσε ξεπερασμένη την αντιιμπεριαλιστική πορεία στην Αμερικανική πρεσβεία και «κυνικό μακάβριο και εξωπραγματικό» τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Μάλιστα, στο θλιβερό της κείμενο αναρωτιόταν: «Βρίσκεται η χώρα μας υπό ιμπεριαλιστική κατοχή και δεν το ξέραμε;».

Πριν δυο μέρες, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21, η Γιαννακά επανήλθε με νέο της άρθρο για να μας ενημερώσει πως κάποιοι «μισούν την 25η Μαρτίου» και «την έννοια της πατρίδας». Σε αντίθεση, βέβαια, με τους «πατριωταράδες» όπως η ίδια που «νιώθουν περήφανοι με τον συμβολισμό λέξεων όπως Πατρίδα, Πατριωτικός και Εθνικός» και το νόημα που αυτές οι λέξεις έχουν στον 21ο αιώνα.

Προφανώς, το νόημα που έχουν οι λέξεις «Πατρίδα» και «πατριωτισμός» ήταν και είναι διαφορετικός για την αστική τάξη που εκπροσωπεί η Σ. Γιαννακά και διαφορετικός για την εργατική τάξη. Όμως αυτό δεν συμφέρει να λέγεται αφού δεν εξυπηρετεί το ψευδεπίγραφο αφήγημα της «εθνικής ομοψυχίας» που η κυβέρνηση και τα φερέφωνα της – όπως η καλή δημοσιογράφος – θέλουν να περάσουν. Αφεντικά και δούλοι, εφοπλιστές και ναυτεργάτες, μεγαλοβιομήχανοι και εργάτες, είναι όλοι… «μια οικογένεια», έχουν κοινά συμφέροντα και κοινές βλέψεις. Αυτό θέλει να μας πείσει η Γιαννακά και ομοϊδεάτες της.

Και, γι’ αυτό, ψέγει ως «μισέλληνες» όσους δεν ένιωσαν ρήγη εθνικής συγκίνησης από την παρουσία του πρίγκιπα Καρόλου και της συζύγου του που ήρθαν να τιμήσουν την επέτειο. Διότι, όπως μας ενημερώνει η κα. Γιαννακά, η παρουσία των ξένων στέλνει «ξανά το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι ένα ισχυρό brand»! Ναι! Έτσι αντιλαμβάνεται τον «πατριωτισμό» και την «εθνική υπερηφάνεια» η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ: Η Ελλάδα και ο ελληνισμός ως “brand”, ως σήμα κατατεθέν, λες και πρόκειται για την Coca Cola ή για κάποια πολυεθνική. Αμερικανοτσολιαδισμός, «all you need is Greece» και… δόξα σοι το ΝΑΤΟ και η ΕΕ.

Φυσικά, όπως ήταν επόμενο, την Σ. Γιαννακά ενόχλησε η Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τα 200 χρόνια. Βρήκε σε αυτήν… «μίσος» και «απέχθεια για καθετί πατριωτικό ή για όσα αποδίδουν σήμερα εθνική ενότητα και ταυτότητα της Ελλάδας». Λογικό. Η ιστορική αλήθεια πονάει όσους επιχειρούν να χρησιμοποιήσουν το παρελθόν προκειμένου να διαιωνίσουν την εξουσία τους σήμερα και αύριο. Προφανώς και για την κα. Γιαννακά δεν συμφέρει να αναδεικνύονται τα ταξικά στοιχεία της Επανάστασης, διότι έτσι χαλάει το κάλπικο αφήγημα της περίφημης «εθνικής ομοψυχίας», δηλαδή της υποταγής του λαού στην εξουσία του κεφαλαίου. Αυτήν την υποταγή που θέλουν να επιβάλλουν την «ντύνουν» σκόπιμα με αναφορές στο 1821. Πίσω απ’ την «φουστανέλλα» του ψευτοτσολιαδίστικου «πατριωτισμού» τους κρύβεται η συνεχής εκμετάλλευση, τα αντιλαϊκά-αντεργατικά μέτρα, η διάλυση των εργασιακών κεκτημένων, η αποψίλωση της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, η μετατροπή της χώρας σε απέραντο Αμερικανονατοϊκό στρατόπεδο, κα.

Να μας συγχωρεί η κα. Γιαννακά όλους εμάς τους «μισέλληνες» που δεν κλίνουμε, ως σύγχρονοι ιθαγενείς, ευλαβικά το γόνυ στον διάδοχο του βρετανικού θρόνου και στους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστών. Ας μας συγχωρέσει που δεν «φουσκώνουμε από εθνική υπερηφάνεια» που οι δολοφόνοι των λαών και το καράβι τους «USS Άϊζενχάουερ» έχουν σταθμεύσει στην Κρήτη. Λυπούμαστε που δεν θα την ακολουθήσουμε, αυτήν και τους ομοϊδεάτες της, στο δρόμο της «εθνικής ομοψυχίας» την ώρα που καθημερινά πεθαίνουν συνάνθρωποι μας εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης να επιτάξει τις ιδιωτικές μονάδες υγείας.

Να τον χαίρεται τον «πατριωτισμό» της, το “brand” της Ελλάδας Α.Ε., μαζί και τα μνημόνια που ψήφισε ως βουλευτής, η Γιαννακά…

Υ.Γ.: Πάει πολύ – παρά πολύ – να ψέγει τον πατριωτισμό των κομμουνιστών η εν λόγω κυρία. Ας κάνει μια αναδρομή στη δεκαετία του 1940, κατά τη διάρκεια τις τριπλής Κατοχής, για να διαπιστώσει ποιοί υπερασπίστηκαν την πατρίδα δίνοντας όταν χρειάστηκε και την ίδια τη ζωή τους. Ποιοί πολέμησαν, με απαράμιλλη γενναικότητα, στα βουνά τους κατακτητές, όταν η τάξη που εκπροσωπεί η κα. Γιαννακά έκανε… «αντίσταση» από το Κάϊρο και το Λίβανο.

200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821: Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ειν’ ο ίδιος ο λαός

Δ. Κουτσούμπας: Η Επανάσταση του 1821 διδάσκει ότι η «ανάγκη» πάντα «γίνεται Ιστορία»