Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Τέχνη «διαδήλωσε» αγωνιστικά και συντεταγμένα

Μαζικότητα, ζωντάνια και παλμός ήταν τα χαρακτηριστικά της μεγάλης κινητοποίησης των καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, με αφορμή τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Καλλιτεχνικής δράσης με σύνθημα #artattack.

Οι καλλιτέχνες με τα σωματεία τους συγκεντρώθηκαν το μεσημέρι στα Προπύλαια, με τα πανό και τα συνθήματά τους, με τύμπανα που χτυπούσαν ρυθμικά και εντυπωσιακές εικαστικές κατασκευές, διεκδίκησαν μέτρα για την ουσιαστική στήριξή τους, μέτρα για τη θωράκιση του συστήματος Υγείας, ώστε να ανοίξουν ξανά οι χώροι Πολιτισμού και οι αντίστοιχες σχολές, ενώ κατήγγειλαν τον αυταρχισμό και την καταστολή, την προσπάθεια επιβολής λογοκρισίας στην τέχνη, την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Εκπαίδευση κ.ά.

Με συντεταγμένη πορεία κατευθύνθηκαν στο Σύνταγμα όπου από ντουντούκες και μεγάφωνα έγιναν χαιρετισμοί από εκπροσώπους σωματείων. «Ένα χρόνο αγωνιζόμαστε, ένα χρόνο έχουμε προβλήματα, δεν σταματάμε εδώ», δήλωσαν με κάθε τρόπο οι καλλιτέχνες και εργαζόμενοι από τον ΠΜΣ, το ΕΕΤΕ, το ΣΕΗ, την ΠΟΘΑ, το ΣΕΘΕΑ, την Ένωση Τραγουδιστών, το σωματείο κουκλοπαιχτών, τον Σύλλογο Σπουδαστών Σχολών Χορού, Θεάτρου και Κινηματογράφου.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε με πορεία που κατέληξε στα Προπύλαια, απ’ όπου είχε αρχίσει και εκεί οι εργαζόμενοι του Πολιτισμού ανανέωσαν το αγωνιστικό τους ραντεβού για αύριο, που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του διημέρου #artattack, αγωνιστικά καλλιτεχνικά δρώμενα σε διαφορετικά σημεία του κέντρου της Αθήνας και σε γειτονιές, αλλά και στο καλλιτεχνικό δρώμενο σε μορφή flash mob στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Το αγωνιστικό ραντεβού ανανεώθηκε για το παναττικό συλλαλητήριο στις 17 Μάρτη που οργανώνουν Ομοσπονδίες και εργατικά σωματεία. Δείτε το video για τη μεγάλη κινητοποίηση των καλλιτεχνών στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο του Πανελλαδικού Διημέρου Καλλιτεχνικής δράσης με σύνθημα #artattack.

Λάρισα

Ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα δράσεων στα πλαίσια της πανελλαδικής πρωτοβουλίας #artattack που συνδιοργανώνουν αρκετά σωματεία, σύλλογοι, φορείς στη Λάρισα.
Καλλιτέχνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα, σπάζοντας στην πράξη το κλίμα φόβου και καταστολής που καλλιεργεί η κυβέρνηση, η οποία προσπαθεί να κρύψει τις ευθύνες της στην απουσία μέτρων σε κοινωνικούς τομείς όπως η Υγεία, η μόρφωση, ο Πολιτισμός, κλπ..

Όπως επισημαίνει το παράρτημα Λάρισας του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου, «Η τέχνη είναι ανάγκη, οι χώροι πολιτισμού που εργαζόμαστε, όπως αποδείξαμε και σήμερα, μπορούν να λειτουργήσουν με τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα και πρωτόκολλα. Όσοι συνάδελφοι είναι σε αναγκαστική αναστολή να στηριχτούν ολόπλευρα και ουσιαστικά. 1 χρόνο μετά είμαστε εδώ… σήμερα η τέχνη μας “διαδήλωσε” από την Κεντρική Πλατεία, τον Λόφο του Φρουρίου, την Ανθούπολη, το Ομορφοχώρι, τον Μύλο του Παππά, την πλατεία Λαμπρούλη».
Τονίζεται πως συγκεντρώθηκε βοήθεια για τους σεισμοπαθείς, ενώ οι δράσεις υπό το σύνθημα #artattack συνεχίζονται αύριο και μεθαύριο.
Τέλος, σε δήλωση για τη συμμετοχή του ο Κώστας Γκιτέρσος, χοροδιδάσκαλος και υπεύθυνος του Κέντρου Λαογραφικών Ερευνών (ΚΕΛΕ) σημείωσε μεταξύ άλλων πως «Είμαστε πολύ στεναχωρημένοι διότι εδώ και ένα χρόνο δεν μπορούμε να κάνουμε αυτό αγαπάμε περισσότερο και αυτό που πιστεύουμε ότι στηρίζει τις ψυχές μας και τις ψυχές όλου του ελληνικού λαού», καθώς με βάναυσο και αυταρχικό τρόπο ο Πολιτισμός έχει κατεβάσει ρολά, όχι εξαιτίας μας)

Βόλος

Συγκέντρωση της Πρωτοβουλίας Καλλιτεχνών Βόλου στην πλατεία του Αγίου Νικολάου έγινε την Παρασκευή, ενταγμένη στο πλαίσιο της αγωνιστικής δράσης που είχαν καταλήξει τα καλλιτεχνικά σωματεία και φορείς από όλη την Ελλάδα για τις μέρες των αποκριών, με αφορμή τον ένα χρόνο που παραμένει κλειστός ο χώρος του Πολιτισμού, κάτω από το σύνθημα #artattack, περνώντας στην επίθεση για τις ανάγκες τους.
Στη συγκέντρωση διαβάστηκαν ποιήματα του Τάσου Λειβαδίτη και του Κωνσταντίνου Καβάφη από ηθοποιούς, έγινε συλλογική εικαστική παρέμβαση από επαγγελματίες ζωγράφους με το θέμα «Φυλακισμένη Τέχνη», παρουσιάστηκαν χορογραφίες πάνω σε αγωνιστικά τραγούδια από τη χορευτική ομάδα της Πένυς Στεργίου και τέλος, παίχτηκαν από δεκάδες επαγγελματίες και ερασιτέχνες μουσικούς τραγούδια των Τσιτσάνη, Θεοδωράκη, Μικρούτσικου, Μαρκόπουλου, Λοΐζου και άλλων.

Χαιρετισμό εκ μέρους των σωματείων που στήριξαν την κινητοποίηση, έκανε ο Κώστας Στεργίου, ενώ ακολούθησαν σύντομες τοποθετήσεις από τους Στέλιο Χλιαρά, ηθοποιό και Κώστα Κομνηνό, εικαστικό, που αναφέρθηκαν στα προβλήματα των κλάδων τους αντίστοιχα.
Στην κεντρική ομιλία που έκανε ο Κώστας Βλαχούτσος, έγινε λόγος για τις μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης πάνω στο θέμα της μη ουσιαστικής στήριξης όλων των καλλιτεχνών. Έγινε αναφορά στις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, την ανάγκη πρόσληψης γιατρών και την πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα. Τέλος, καταγγέλθηκε η άγρια καταστολή της αστυνομίας και η προσπάθεια φίμωσης της Τέχνης με τη λογοκρισία αυτή τη φορά να επιβάλλεται από την ίδια την ΕΕ.
Στη συγκέντρωση έγινε συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης για τους σεισμόπληκτους της Ελασσόνας, όπως είχε αναγγελθεί τις προηγούμενες ημέρες.
Ποιήματα διάβασαν οι ηθοποιοί Κωνσταντίνος Δημητρακάκης και Βλάσης Ζώτης.