Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η τέχνη του δρόμου στο μουσείο

Ο τοίχος ως καμβάς

dromos1

Τον Μάιο του 2016 ξεκίνησε να χτίζεται το μουσείο Σύγχρονης Αστικής Τέχνης. Τα σχέδια στο Βερολίνο ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο Graft. Στο νέο μουσείο της γερμανικής πρωτεύουσας παρουσιάζονται τοιχογραφίες που έχουν αφαιρεθεί από τα εξωτερικά κτηρίων.

Ο δρόμος… στο μουσείο

dromos2

Το νέο μουσείο προσφέρει μια απρόσμενη ματιά. Ο δρόμος μεταφέρεται κυριολεκτικά στο μουσείο. Ειδικές κατασκευές επιτρέπουν στον επισκέπτη να δει τα έργα τόσο από μακριά όσο και από κοντά.

Η γκέισα ως μούσα

dromos11

Ο Βρετανός καλλιτέχνης Χας σπούδασε γραφιστική στο Νιουκάστλ. Οι γκέισες ως μούσες έχουν παρουσιαστεί ήδη σε ατομικές εκθέσεις στη Μελβούρνη και το Λος Άντζελες. Ο Χας συνδυάζει γκράφιτι, κολάζ και άλλες τεχνικές ώστε να αποδώσει τις γκέισες από την Ιαπωνία, φιγούρες συνυφασμένες με τη διασκέδαση.

Το Βερολίνο… ως ξενοδοχείο

dromos4

Ο γεννημένος στην Πολωνία Μάριους Βάρας ακα M-City έχει ζωγραφίσει κτήρια στη Βαρσοβία, το Γκντανσκ, το Παρίσι, το Ρίο ντε Ζανέιρο. Τα σχέδιά του διαθέτουν αδρές γραμμές και λεπτομέρεια στο σχέδιο.

Ο κόσμος πίσω από το γκρι

dromos5

Ο Νορβηγός καλλιτέχνης Μάρτιν Γουότσον αναζητά διαρκώς την ομορφιά πίσω από κρυμμένα πράγματα, πίσω από παλιά πράγματα ή πράγματα που φαίνονται παλιομοδίτικα. Αντλεί έμπνευση από τις πόλεις και τα γκράφιτι. Χρησιμοποιεί ως βάση το γκρι και μετά ξεδιπλώνει χρώματα φωτεινά και γεμάτα ζωή.

POPaganda

dromos6

Χαρακτηριστικό της δουλειάς του καλλιτέχνη Ρον Ένγκλις είναι η μείξη μιας κουλτούρας ποπ και μιας πιο διανοουμενίστικης προσέγγισης. Χρησιμοποιεί για τα έργα του τον όρο „POPaganda“. Εδώ ένα κολάζ με τον γάτο Φέλιξ, μια αμερικανική φιγούρα κόμικ της εποχής του βωβού κινηματογράφου.

Αστροναύτης σε βίλα στο Μαϊάμι Μπιτς

dromos7

Η βρετανική ομάδα καλλιτεχνών Police ιδρύθηκε πριν από 20 χρόνια. Έγινε γνωστή με τα „Lads“ – τα άσπρα ανθρωπάκια με το μεγάλο στρογγυλό κεφάλι. Μετά από την ένταξη αλλά και την αποχώρηση πολλών μελών, οι ιδρυτές της ομάδας ξαναβρέθηκαν μαζί. Το έργο αυτό φιλοτεχνήθηκε το 2014 για τη διεθνή έκθεση Art Basel – Miami Art Fair.

 

Πηγή: Deutsche Welle