Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η τοποθέτηση του δημάρχου Πάτρας για την ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων

Έκτακτη επιχορήγηση του δήμου και του Καρναβαλικού Οργανισμού και την αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από αυτή τη ματαίωση ζήτησε ο δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε σήμερα μετά την απόφαση της κυβέρνησης για ματαίωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων στη χώρα λόγω των πρώτων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού.

Παράλληλα ανέφερε ότι η Δημοτική Αρχή θα πάρει πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση θερινού Καρναβαλιού το τελευταίο δεκαήμερο του Ιούνη. Επιπλέον ζήτησε να ληφθούν τώρα όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης διότι οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν καλύπτονται με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης. Αργότερα το απόγεμα θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Συγκεκριμένα ο δήμαρχος Πατρέων, πλαισιωμένος από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Π. Μελά, την αντιδήμαρχο Υγείας – Πρόνοιας, Β. Σαμούρη και την πρόεδρο της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Καρναβάλι Πάτρας» του Δήμου Πατρέων, Η. Κουρή, είπε:

«Με ανακοίνωση του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια και εν συνεχεία μέσω Κοινής Διυπουργικής Απόφασης και Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, ενημερωθήκαμε ότι ματαιώνονται οι καρναβαλικές, πολιτιστικές, αθλητικές κλπ. εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα, ώστε να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο κορονοϊός.

Η ματαίωση των εκδηλώσεων προκάλεσε αναστάτωση, προκαλεί πικρία, δυσαρέσκεια και απογοήτευση στους εργαζόμενους του δήμου, σε όλους όσοι πάλεψαν για να έχουμε ένα αποτέλεσμα άξιο της πόλης μας. Στους συνδημότες μας, τα καρναβαλικά γκρουπ, που όλο το χρόνο δημιουργούν το κορυφαίο Καρναβάλι της Ελλάδας. Προκαλεί ταυτόχρονα σοβαρά οικονομικά προβλήματα στα μέλη των πληρωμάτων και στους επαγγελματίες της πόλης μας.

Καλούμαστε να υλοποιήσουμε την Κοινή Διυπουργική Απόφαση ματαίωσης των καρναβαλικών εκδηλώσεων.

Είναι ένα υποχρεωτικό μέτρο, για την προστασία της δημόσιας υγείας και της ζωής των συνδημοτών και των επισκεπτών της πόλης μας, το οποίο είναι πρώτιστο καθήκον για όλους μας. Επιβάλλεται να ακολουθήσουμε πιστά τις υποδείξεις των επιστημονικών φορέων που είναι επιφορτισμένοι με τη δημόσια υγεία. Κατανοούμε πολύ καλά ότι αυτή η εξέλιξη ανέτρεψε τον σχεδιασμό όλης της πόλης μας.

Η απόφαση της κυβέρνησης για τη ματαίωση των εκδηλώσεων σε όλη τη χώρα δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι για τις πολιτικές ευθύνες της σε σχέση με τα μέτρα αντιμετώπισης της εξέλιξης της επιδημίας του νέου κορονοϊού.

Πρέπει τώρα να ληφθούν όλα τα απαιτούμενα μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νόσου.

Οι μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας δεν καλύπτονται με τις πρόσφατες εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Γι’ αυτό, απαιτούμε πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των κλάδων και ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, προκειμένου να στελεχωθούν πλήρως όλα τα δημόσια Κέντρα Υγείας, τα νοσοκομεία, τα εργαστήρια και το ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι κλειστές κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και οι ανενεργές δομές Υγείας.

Άμεσα να λειτουργήσουν, σε 24ωρη βάση, όλες οι μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας για την αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

Να εξασφαλιστεί η προμήθεια όλων των δημόσιων μονάδων Υγείας σε φάρμακα, υγειονομικό υλικό, είδη υγιεινής.

Να αναλάβει η κυβέρνηση το κόστος των εξετάσεων των συμπολιτών μας κατ’ οίκον.

Τα ενδεικνυόμενα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ.), να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει ανάγκη. Να παταχθεί ταυτόχρονα η αισχροκέρδεια στα υλικά προφύλαξης.

Ζητάμε έκτακτη επιχορήγηση του δήμου και του Καρναβαλικού Οργανισμού. Την αποζημίωση των καρναβαλικών πληρωμάτων και των επαγγελματιών που θα υποστούν οικονομικές συνέπειες από αυτή τη ματαίωση.

Την πρόταση αυτή θα βάλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα πάρουμε πρωτοβουλίες για τη διοργάνωση θερινού Καρναβαλιού, ενός θεσμού που θα ξεκινήσει παράλληλα με τη λειτουργία του καρναβαλικού χώρου των Σφαγείων.

Οι εκδηλώσεις του τελευταίου τετραημέρου, οι παρελάσεις, τελετές κλπ. αναβάλλονται για εκείνη την περίοδο (τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου)».