Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η ψήφος στην Λαϊκή Συσπείρωση είναι μονόδρομος

Η συμπόρευση με το ΚΚΕ και η συμμετοχή στο ταξικό κίνημα είναι επιβεβλημένη.

Οι επερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές αποτελούν μια κομβική καμπή στην σύγχρονη πολιτική ιστορία. Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης και της υπαίθρου πρέπει να έχουν στο μυαλό τους ότι οι παρατάξεις που συμμετέχουν στις τοπικές εκλογές εντάσσονται στο ευρύτερο πλαίσιο της ταξικής, πολιτικής και κομματικής διαπάλης. Οι παρατάξεις που στηρίζονται από την ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛΛ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα εκπροσωπούν τα ίδια ταξικά συμφέροντα του κεφαλαίου όπως και οι κομματικοί σχηματισμοί που τις στηρίζουν. Επομένως είναι επιφορτισμένα ώστε να υλοποιήσουν σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο την αντιλαϊκή πολιτική όπως εκπορεύεται από τις κατευθύνσεις της Ε.Ε., των εκάστοτε αστικών κυβερνήσεων και των αναγκών του μεγάλου κεφαλαίου. Οι ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι σχηματισμοί απλώς υποκρύπτουν είτε τις συγκεκριμένες αναφορές τους στα κόμματα του κεφαλαίου αλλά κυρίως εκπροσωπούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Προωθούν την μετατροπή των Δήμων σε επιχειρήσεις, με την εμπορευματοποίηση των δημοσίων αγαθών, με μια οικονομική πολιτική που επιχειρεί να καλύψει τα ελλείμματα των ΟΤΑ μέσω φοροεπιδρομών στο λαϊκό εισόδημα. Προσπαθούν να υποτάξουν πλήρως τις Δημοτικές Υπηρεσίες στον βωμό του κέρδους διαλύοντας τις εργασιακές σχέσεις και υποβαθμίζοντας τα παρεχόμενα αγαθά.

Τα προηγούμενα χρόνια οι Δήμοι και οι Περιφέρειες – με εξαίρεση αυτούς που πέρασαν στα χέρια Κομμουνιστών- πρωταγωνίστησαν στην αντιλαϊκή επίθεση προκειμένου το κεφάλαιο να βγει αλώβητο από την κρίση του. Αυτή η πολιτική συνδέεται οργανικά με την πολιτική του κεντρικού αστικού κράτους. Οι μνημονιακοί νόμοι που ψήφισαν όλες οι Κυβερνήσεις από το 2010 και μετά προβλέπουν περικοπές χρηματοδότησης των ΟΤΑ άνω του 70% από το κεντρικό κράτος, δεσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των δήμων ως εγγύηση προς την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤΑ για την σταθερότητα στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους του αστικού κράτους και κεφαλαίου. Επίσης αυτοί οι νόμοι επέβαλαν το «πάγωμα» των προσλήψεων, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς για χρέη προς τον Δήμο κλπ. Η ψυχρή λογική καπιταλιστικού κόστους και οφέλους διαπερνά την διαχείριση των δημοτικών αρχών που βρίσκονται στα χέρια των κομμάτων του κεφαλαίου που υπηρετούν τις εντολές τις Ε.Ε. για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς των ΟΤΑ.

Τα καθημερινά προβλήματα λοιπόν που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα της πόλης του είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την λεγόμενη κεντρική πολιτική σκηνή. Ακόμα περισσότερο είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την βαρβαρότητα που επιφυλάσσει για τους εργαζόμενους και τον λαό μας ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η παραμονή της χώρας μας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, η δράση του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου. Εμείς δεν τρέφουμε αυταπάτες. Δεν θεωρούμε ότι ο Δήμος ή η Περιφέρεια χάνει την ταξική του φύση ως όργανο του αστικού κράτους επειδή είναι στα χέρια των Κομμουνιστών. Αυτά τα έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι δήμαρχοι λοιπόν του ΚΚΕ και της ΛΑ.ΣΥ. δρούνε στα στενά πλαίσια που βάζει ο υπάρχων κοινωνικός σχηματισμός. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες του ΚΚΕ και της ΛΑ.ΣΥ. όμως μπορούν μέσα από τον Δήμο και τις περιφέρειες να ανακουφίσουν στο μέτρο του δυνατού τα λαϊκά στρώματα με πραγματικά φιλολαϊκές πολιτικές όπως αυτές που εφαρμόζει πχ. ο Δήμος Πάτρας. Οι Δήμαρχοι και Περιφερειάρχες του ΚΚΕ και της ΛΑ.ΣΥ. μπορούν να χρησιμοποιούν όλα τα – αστικά- θεσμικά αλλά και εξωθεσμικά εργαλεία για να αποτρέπουν τις πιο βάρβαρες όψεις τις αντιλαϊκής πολιτικής. Οι Δήμαρχοι και οι Περιφερειάρχες του ΚΚΕ μπορούν να συμβάλουν στην οργάνωση της λαϊκής πάλης, της αντίστασης στην αστική πολιτική, στην συγκρότηση της κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρεμπόρων και μικροβιοτεχνών, της μικρομεσαίας αγροτιάς και όλων των φτωχών λαϊκών στρωμάτων της πόλης και της υπαίθρου. Αυτή η κοινωνική συμμαχία μπορεί να ανοίξει τον δρόμο της αντεπίθεσης, είναι το μόνο όπλο απέναντι στο κεφάλαιο. Η ΛΑ.ΣΥ. και το ΚΚΕ δεν πιστεύουμε στην ανάθεση, από το λαό. Με το λαό και για τις σύγχρονες ανάγκες του μπορούμε να ανοίξουμε τον δρόμο «Για να φτιάξουμε έναν κόσμο στο μπόι των ονείρων και των ανθρώπων» όπως είχε περήφανα δηλώσει ο Νίκος Μπελογιάννης ενώπιον των ανακριτών του.

Από την άλλη ισχυρή Λαϊκή Συσπείρωση ακόμα και ως μειοψηφία σημαίνει ισχυρή λαική αντιπολίτευση. Σημαίνει αντιπολίτευση που θα αναδεικνύει το ταξικό πρόσημο των πολιτικών που υλοποιούνται στο δήμο, σημαίνει αντιπολίτευση που θα καταψηφίζει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές, που θα ενημερώνει έγκαιρα τον λαό για αυτές που θα τον οργανώνει απέναντι τους.

Για αυτό στις επερχόμενες εκλογές ας δώσουμε τριπλή – η και τετραπλή- Κόκκινη Ψήφο. Να στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ΛΑ.ΣΥ. σε Δήμους και Περιφέρειες, να υπερψηφίσουμε το ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και να είμαστε έτοιμοι ακόμα και αν γίνουν βουλευτικές εκλογές να γιγαντώσουμε το ΚΚΕ. Πάνω από όλα όμως να συμπορευτούμε να συμπαραταχθούμε με το ΚΚΕ και το ταξικό εργατικό και λαικό κίνημα. Να συμβάλουμε στην οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας τον μόνο πόλο αντίστασης και ελπίδας απέναντι σε Κυβερνήσεις-Ε.Ε.-Κεφάλαιο-ΔΝΤ-ΝΑΤΟ και αστικά κόμματα. Θα νικήσουμε ! Με το Λαό, για το Σοσιαλισμό.

Στέφανος Πουλάκης,
Αρχιτέκτων Μηχανικός, Έμπορος
Μέλος του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Βόλου με την «Αγωνιστικής Συνεργασίας Εμπόρων», παράταξη που στηρίζει η Π.Α.Σ.ΕΒΕ
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος της «Λαικής Συσπείρωσης» στον Δήμο Βόλου.