Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Η «Gazprom» θα ολοκληρώσει μόνη της την κατασκευή του αγωγού «Nord Stream-2»

Η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream-2», ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ολοκληρωθεί από την ίδια την «Gazprom», μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιβάλουν κυρώσεις σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού.

«Το έργο “Nord Stream-2“, το οποίο έχει κατασκευαστεί κατά 94%, θα ολοκληρωθεί από τη ρωσική πλευρά», ανακοίνωσε η διευθύντρια της «Gazprom Export» και αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ρωσικής εταιρείας Ελένα Μπουρμίστροβα, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «European Gas Conference» που πραγματοποιείται στη Βιέννη.

Nordstream

Οι κυρώσεις τις οποίες αποφάσισαν να επιβάλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες σε ευρωπαϊκές εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού, ανάγκασαν την ελβετική εταιρεία «Allseas», η οποία διαθέτει το μεγαλύτερο πλοίο τοποθέτησης υποθαλάσσιων αγωγών στον κόσμο, το οποίο είχε ναυλώσει η «Gazprom», να αποσυρθεί από το έργο.

Η Ρωσία εν συνεχεία ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιήσει το πλοίο «Acsedmiv Tserski», το οποίο η «Gazprom» είχε αγοράσει το 2015 και είναι παρόμοιο με το πλοίο της ελβετικής εταιρείας και το οποίο στην παρούσα φάση ανακαινίζεται πλήρως.

Nordstream pipe

Τις κυρώσεις είχε ανακοινώσει ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις 20 Δεκέμβρη, εκτιμώντας ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο θα περιοριζόταν η εξάρτηση των Ευρωπαίων από το ρωσικό φυσικό αέριο. Οι αμερικανικές κυρώσεις είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη και καταγγελίες για την ανάμειξη της Ουάσιγκτον στη χάραξη ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε επικρίνει τις αμερικανικές κυρώσεις εναντίον των εταιρειών που συμμετέχουν στην κατασκευή του αγωγού «Nord Stream-2», ενώ η γερμανική κυβέρνηση τις είχε χαρακτηρίσει ως «παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις». Ο Ρώσος πρόεδρος, μετά την επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων, είχε δηλώσει ότι η ολοκλήρωση της κατασκευής του αγωγού αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ένα χρόνο δηλαδή αργότερα απ’ ότι είχε αρχικά προγραμματισθεί.

Το έργο κοστολογείται περίπου 10 δισ. ευρώ, που συγχρηματοδοτούν εξ ημισείας από τη μια η «Gazprom» και από την άλλη πέντε ευρωπαϊκές εταιρείες («ÖMV», «Wintershall Dea», «Engie», «Uniper» και «Shell»). Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευασθεί τα 2.300 από τα 2.460 χιλιόμετρα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Interfax»)

Μετάβαση στο περιεχόμενο