Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η Monsanto πρέπει να καταβάλει 2 δισ. δολ. σε ζευγάρι καρκινοπαθών

Σώμα ενόρκων δικαστηρίου στην Πολιτεία της Καλιφόρνιας κατάφερε νέο πλήγμα στην Monsanto –εταιρεία που έχει εξαγοραστεί από τον γερμανικό όμιλο Bayer– αποφαινόμενο ότι η εταιρεία οφείλει να καταβάλει αποζημιώσεις και πρόστιμα δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων και πλέον σε ένα ζευγάρι που πάσχει από καρκίνο, γεγονός που αποδίδει στη χρήση του ζιζανιοκτόνου Roundup, σύμφωνα με τους δικηγόρους του ζεύγους.

Οι ένορκοι αποφάσισαν ότι η εταιρεία θα πρέπει να καταβάλει πάνω από «δύο δισεκατομμύρια δολάρια» στο ζευγάρι Άλβα και Αλμπέρτα Πίλιοντ. Πρόκειται για την τρίτη συναπτή καταδικαστική απόφαση σε βάρος της Μονσάντο, την οποία εξαγόρασε η Μπάγερ πέρυσι. Οι δύο προηγούμενες αποφάσεις εκδόθηκαν από δικαστήρια που επίσης βρίσκονται στην Καλιφόρνια: η μία από πολιτειακό δικαστήριο, η άλλη από ομοσπονδιακό.

Το σώμα ενόρκων δικαστηρίου της πόλης Όκλαντ έκρινε ότι το Ράουνταπ, το πολύ επιτυχημένο εμπορικά ζιζανιοκτόνο της Μονσάντο, προκάλεσε στο ζευγάρι το λέμφωμα μη-Χότζκιν από το οποίο πάσχει.

Αποφάνθηκε ότι η εταιρεία πρέπει να καταβάλει ως αποζημίωση 18 εκατ. δολάρια στον Άλβα Πίλιοντ, 37 εκατ. στην Αλμπέρτα Πίλιοντ και ένα δισεκ. δολάρια στον καθένα ως πρόσθετα, τιμωρητικά ποσά πέραν της αποζημίωσης, διότι η εταιρεία δεν φρόντισε να προειδοποιεί επαρκώς τους πελάτες της για τους κινδύνους που συνεπαγόταν η χρήση του ζιζανιοκτόνου της για την ανθρώπινη υγεία και για αμέλεια.

Πρόκειται για την τρίτη και πιο φαρμακερή καταδικαστική απόφαση αμερικανικού δικαστηρίου, που καθιστά την εξαγορά της Monsanto από τη Bayer άκρως προβληματική. Ενάγοντες αυτήν τη φορά ήταν ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ, στους οποίους εκτός από τη λεγόμενη punity damage, την «τιμωρητική αποζημίωση», μια ιδιαιτερότητα του αγγλοσαξονικού δικαίου, θα καταβληθεί επιπλέον αποζημίωση συνολικά 60 εκ. δολαρίων για προηγούμενες και μελλοντικές οικονομικές και μη οικονομικές ζημίες που υπέστησαν. «Πολεμάμε τον καρκίνο εδώ και 9 χρόνια» δήλωσε μετά την ανακοίνωση της απόφαση η Αλμπέρτα Πίλιοντ. «Ο σύζυγός μου πιο πολύ από μένα. Αιτία είναι το Roundup. Μας άλλαξε τη ζωή, δεν μπορούμε να κάνουμε πράγματα που κάναμε παλαιότερα και την ευθύνη έχει η Monsanto γι αυτό το κακό».

Θεωρείται αμφίβολο εάν τελικά η γερμανική εταιρεία καταβάλει τελικά το τεράστιο αυτό ποσό. Γιατί στην αμερικανική δικαιοσύνη οι «τιμωρητικές αποζημιώσεις» διορθώνονται δραστικά προς τα κάτω, ωστόσο η απόφαση έχει συμβολικό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ακολουθούν κι άλλα δικαστήρια. Σε σχέση με προϊόντα της Monsanto που περιέχουν γλυφοσάτη η Bayer βρίσκεται αντιμέτωπη με 13.500 αγωγές! Μόνο στο δικαστήριο του Όκλαντ, στο οποίο προσέφυγε το ζευγάρι, περιμένουν τη σειρά τους άλλες 250 αγωγές.

Η διοίκηση του γερμανικού κολοσσού χαρακτήρισε την απόφαση απογοητευτική και διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει έφεση. Επισήμανε ότι ο Άλβα και η Αλμπέρτα Πίλιοντ είχαν πολλά προβλήματα υγείας επί σειρά ετών και διέτρεχαν κίνδυνο να εμφανίσουν λέμφωμα Μη-Χότζκιν ούτως ή άλλως, καθώς και ότι η ετυμηγορία έρχεται σε διαμετρική αντίθεση με το συμπέρασμα της ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Περιβάλλοντος (Environmental Protection Agency, ΕPA) ότι «δεν υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία» από τη χρήση της γλυφοσάτης, της δραστικής ουσίας του ζιζανιοκτόνου «Ράουνταπ».

Ο γερμανικός αγροτοχημικός κολοσσός διατείνεται ότι οι μελέτες που εκπόνησαν επί δεκαετίες επιστήμονες της «Μονσάντο» και άλλοι απέδειξαν πως η γλυφοσάτη και το «Ράουνταπ» δεν αποτελούν κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, ενώ ακριβώς το ίδιο είναι το συμπέρασμα πολλών εποπτικών φορέων διεθνώς.

Οι προηγούμενες δύο καταδικαστικές αποφάσεις προκάλεσαν μεγάλη πτώση της τιμής των μετοχών της «Μπάγερ». Οι μέτοχοί της επικρίνουν τη διοίκηση του γερμανικού κολοσσού για τον τρόπο που χειρίστηκε την εξαγορά της «Μονσάντο» και τα δικαστικά προβλήματα που κληρονόμησε. Η εταιρεία έχει χάσει 30 δισεκατομμύρια ευρώ από την κεφαλαιοποίησή της μετά την πρώτη ετυμηγορία.