Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Η τοποθέτηση Κουτσούμπα στη συζήτηση της επίκαιρης επερώτησης του ΚΚΕ για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας

«Το πολυνομοσχέδιο, που καταθέτει η κυβέρνηση, περιλαμβάνει νέα μέτρα φτωχοποίησης του λαού και αν συνυπολογιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και οι μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, η “μεταμνημονιακή εποχή” περιλαμβανει περίπου ό,τι και η μνημονιακή, δηλαδή “μέτρα χωρίς τέλος για τον λαό, για να διασφαλιστούν μόνο τα κέρδη του μεγάλου κεφαλαίου” για λογαριασμό του οποίου “και μόνο δουλεύει η κυβέρνηση”» σημείωσε Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην αρχή της παρέμβασής του στην Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της επίκαιρης επερώτησης της ΚΟ του Κόμματος προς την υπουργό Εργασίας για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

Είπε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, «όχι μόνο διατηρεί και βαθαίνει το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο, αλλά με τα διάφορα παραμύθια περί “δίκαιης ανάπτυξης”, επιστροφής στην κανονικότητα, διάχυσης των οφελών της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία και άλλα τέτοια σχετικά, επιχειρεί να αφοπλίσει και να παγιδεύσει την εργατική τάξη και τον λαό» προσθέτοντας ότι «από κοντά πάει και η ΝΔ».

«Το νομοθετικό αντεργατικό πλαίσιο της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι μόνο το μονιμοποιεί δια της “κωδικοποίησής” του, δέσμευση που έχει αναλάβει από το 3ο μνημόνιο, αλλά και το επεκτείνει με μέτρα για τη γενίκευση της “ευελιξίας”, τη σύνδεση μισθών – παραγωγικότητας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας» είπε ο κ. Κουτσούμπας.

Επέρριψε βαριές ευθύνες στην κυβέρνηση για τη διατήρηση αλλά και την ψήφιση νέων αντεργατικών διατάξεων που χτυπούν την συνδικαλιστική δράση.

Τόνισε ότι «καθαρή έξοδος απ’ τα μνημόνια και γενικότερα για τους εργαζομένους σημαίνει μόνο κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση οικονομικών απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων πραγματικά λαϊκών αναγκών» προσθέτοντας ότι «γι αυτό είναι δίκαιη η πρόταση των πάνω από 500 εργατικών κέντρων, ομοσπονδιών και πρωτοβάθμιων σωματείων για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση με επαναφορά του κατώτερου μισθού στα 751 ευρώ, για την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων».

Ο κ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες των εργαζομένων για δουλειά και ζωή με δικαιώματα, με αξιοπρέπεια, με συλλογικές συμβάσεις, για αυξήσεις σε μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές παροχές.

Ανέφερε ότι, βάσει στοιχείων του ΕΦΚΑ από τις αρχές του 2017, τρεις στους δέκα εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι μερικώς απασχολούμενοι και λαμβάνουν μόλις 389,65 ευρώ μεικτά που σημαίνει ότι αφού αφαιρεθούν οι εργατικές εισφορές, ο καθαρός μισθός ανέρχεται σε 326 ευρώ και απευθυνόμενος στην υπουργό Εργασίας είπε «εσείς, κυρία Αχτσιόγλου, αλήθεια μπορείτε να ζήσετε με 326 ευρώ το μήνα;».

Αναφέρθηκε στην κατάργηση από το 2011 των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και στο γεγονός ότι μεγάλο μερος των εργαζομένων εργάζεται με ατομική σύμβαση, ενώ ο κατώτερος μισθός καθορίζεται απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση, «που τον έχει ρίξει στα τάρταρα, στα 586 ευρώ μεικτά και στα 511 ευρώ για τους νέους κάτω των 25».

Επισήμανε ότι ο κατώτερος μισθός και ο τρόπος καθορισμού του από εργαλείο προστασίας του ελάχιστου μισθού έχει μετατραπεί σε επιταχυντή της μείωσης του μέσου μισθού που ήταν και είναι ο κύριος στόχος για το κεφάλαιο και τους ονομαζόμενους περίφημους «θεσμούς».

Έθεσε το ερώτημα προς την κυβέρνηση αν θα επαναφέρει τον τρόπο καθορισμού του βασικού μισθού που ίσχυε πριν τις αντεργατικές διατάξεις της περιόδου 2010-2014, αν θα επαναφέρει τον μισθό, όπως ήταν πριν την απόφαση του 2012, δηλαδή στα 751 ευρώ και αν θα καταργήσει τον «άθλιο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων».

Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση έχει ως στόχο την παραπέρα συμπίεση του μέσου μισθού, ενώ αναφέρθηκε και στην άσχημη κατάσταση που επικρατεί, ιδιαίτερα στους νέους εργαζόμενους που εργάζονται χωρίς να έχουν γνωρίσει ΣΣΕ, ενώ «τσακίζει κόκαλα η πανσπερμία των “ευέλικτων” μορφών απασχόλησης».

Επισήμανε ότι «οι εργοδοτικές ενώσεις θεωρούν τις κλαδικές συμβάσεις και τους κλαδικούς μισθούς εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα και τις επενδύσεις τους, προωθώντας ταυτόχρονα και σχεδιασμένη προπαγάνδα ενοχοποίησης των εργαζομένων ως υπαίτιων για την κρίση» και πρόσθεσε: «Δεν έχουμε αυταπάτες ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε όσα αποτελούν βασικό αίτημα, πυρήνα των αιτημάτων του εργατικού κινήματος, των σωματείων. Είμαστε σίγουροι ότι το εντελώς αντίθετο θα πράξει, υλοποιώντας μόνο τις επιταγές μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ».

Είπε ότι δεν υπάρχει καμία ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι η κυβέρνηση θα αφήσει ελεύθερη τη διαπραγμάτευση για το ύψος του βασικού μισθού, δεν δεσμεύεται για ουσιαστική αύξηση του κατώτερου μισθού, «πόσο μάλλον για το αίτημα των εργαζομένων για επαναφορά του στα 751 ευρώ», ούτε γίνεται καμία αναφορά για κατάργηση του διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση τη ηλικία.

Υποστήριξε ότι οι κυβερνητικές δηλώσεις για «κάποια σταδιακή αύξηση και με συμβολική σημασία» είναι προεκλογική προπαγάνδα και «λίγα ευρώ αύξηση στον κατώτερο μισθό στάχτη στα μάτια του λαού», τονίζοντας: «Το μόνο σίγουρο είναι, ότι από το 2019 θα πάρετε από την τσέπη των εργαζομένων, που πληρώνονται με τον βασικό μισθό, 70 ευρώ με την εφαρμογή του νόμου για το αφορολόγητο».

«Η πρόταση των 530 συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σαφής χωρίς παραθυράκια. Την καταθέτουμε εκ νέου, ώστε να γίνει νόμος του κράτους και η κάθε πολιτική δύναμη να τοποθετηθεί με βάση αυτήν την πρόταση» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας, υπογραμμίζοντας ότι η ελπίδα βρίσκεται στην οργάνωση της πάλης και στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, και κατέληξε: «Αυτή η βαρβαρότητα που ζούμε δεν είναι μονόδρομος. Κανένας συμβιβασμός λέμε εμείς με τα ψίχουλα και τη χαμοζωή. Στο τέλος, η εργατική τάξη, οι εργαζόμενοι, όλος ο λαός θα βγει τελικά νικητής. Χωρίς εσάς όμως και κυρίως κόντρα σε εσάς και τις αντιλαϊκές πολιτικές σας».