Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θάνος Βερέμης και… σάπιες τομάτες

Γράφει ο Στέλιος Κανάκης //

Ο Θάνος Βερέμης είναι ιστορικός. Πολύ μεγάλος ιστορικός. Για την ακρίβεια 74 ετών. Και ως τόσο μεγάλος, είναι πολύτιμος. Ανήκει στην… ιδιωτική συλλογή του Αλαφούζου και κατά καιρούς εκτίθεται μαζί με άλλους εξέχοντες της συλλογής όπως ο Πορτοσάλτε, ο Μπογδάνος, ο Παπαδημητρίου, ο Αυτιάς, κλπ.  Είναι, επίσης, πρώην καθηγητής του ΕΚΠ, ακαδημαϊκός, πρόεδρος του ΕΛΙΑΜΕΠ[1].

Κι ενώ είναι όλα αυτά και ενδεχομένως κι άλλα που μου διέφυγαν, «αγνοεί» πως οι Γερμανοφασιστικές δυνάμεις απώλεσαν το 80% των δυνάμεών της στο Ανατολικό Μέτωπο. Πως η Σοβιετική Ένωση επωμίστηκε το 49% του συνολικού κόστους του Β΄ ΠΠ.

Η Susan Butler αφιερώνει το βιβλίο της «Αγαπητέ κύριε Στάλιν»[2] με την αλληλογραφία των Ρούσβελτ – Στάλιν, στις 250.000 χιλιάδες νεκρούς Αμερικανούς του Β΄ΠΠ και στα 20.000.000 Σοβιετικών. Ο Θάνος Βερέμης δεν διάβασε το βιβλίο. Επίσης δεν έπεσαν στα χέρια του ο Ραιημόν Καρτιέ[3], ο Ουίνστον Τσώρτσιλ[4] και άλλοι και φυσικά, δεν είχε κανένα λόγο να διαβάσει την Ιστορία του Β΄ΠΠ της Ακαδημίας Επιστημών της ΕΣΣΔ και τα απομνημονεύματα των σοβιετικών στραταρχών (Ζούκοφ Ροκοσόφσκι, Βασιλιέφσκι και άλλων).

Υποστήριξε, καταγέλαστα, στην εκπομπή της ΕΡΤ[5] πως οι Σοβιετικοί δεν βομβάρδισαν πόλεις και αμάχους της Χιτλερικής Γερμανίας (σε αντίθεση με τους δυτικούς που εξαφάνισαν την Δρέσδη, την Χιροσίμα και το Ναγκασάκι) διότι δεν είχαν βομβαρδιστικά.

Μια απλή βόλτα να έκανε στο Google, θα μάθαινε εύκολα πως, η Σοβιετική Αεροπορία στον Β΄ ΠΠ, επέδειξε τουλάχιστον 4 εξαίρετα βομβαρδιστικά (TB-3, Tu – 4, Il – 2, Il – 4),  τα οποία παρήχθησαν σε δεκάδες χιλιάδες κομμάτια (μόνο το Il – 2 ξεπέρασε τις 36.000 μονάδες).

Η Σοβιετική Αεροπορία μεγάλης εμβέλειας πραγματοποίησε κατά τον Β΄ ΠΠ 220.000 εξόδους, ρίχνοντας 2.276.000 κιλά βόμβες διαφόρων τύπων.

Ο Θάνος Βερέμης όμως δεν τα ξέρει αυτά. Δεν γνωρίζει την χρήση των ιστορικών πηγών καθώς και τα έργα των ιστορικών και πρωταγωνιστών της εποχής.

Ο Θάνος Βερέμης κάνει πως δεν γνωρίζει. Γιατί γνωρίζει. Αλλά διαστρεβλώνει.  Βλέπετε έχει ταχθεί με την αστική τάξη, που κατά τα λεγόμενά του το 1940 αποτελούσε το 95% στη χώρα μας [αφού όπως δήλωσε η εργατική τάξη τότε ήταν ένα… 5% (!!!)] και παραχαράττει αφειδώς και ανερυθριάστως, έστω κι αν εξευτελίζεται.

_________________________________________________

[1] Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής.
[2] Εκδόσεις Γκοβόστη, 2008.
[3] Ιστορία του Β΄ ΠΠ, δύο τόμοι
[4] Εξάτομη ιστορία του Β΄ ΠΠ
[5] https://www.youtube.com/watch?time_continue=1638&v=nsKZD3SM-gs

 

_____________________________________________________________________________________________________

Στέλιος Κανάκης Διδάσκει στην επαγγελματική εκπαίδευση και παράλληλα δραστηριοποιείται στο χώρο του βιβλίου. Έχει γράψει, υπό μορφή ημερολογίων τα «Με τη μουσική του κόσμου», «Οι μουσικοί του κόσμου» και «Δώδεκα μήνες συνθέτες».  Επίσης το «Ιερές Βλακείες» Εμπειρία Εκδοτική 1η και 2η έκδοση – Εκδόσεις Εντύποις 3η και 4η και το «Η Αγρία Γραφή» Εκδόσεις ΚΨΜ.
[email protected]
Facebook:  Stelios Kanakis  /   ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΑΝΑΚΗΣ