Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θα συνεχίσει να σφυρίζει αδιάφορα η ΕΣΗΕΑ για τα ellinika hoaxes, τα μεγαλύτερο fake news της ενημέρωσης

Ανοιχτή επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών

Θα ήταν για γέλια η περίπτωση των Ελληνικών hoaxes αν δεν ήταν επικίνδυνοι. Τυχάρπαστοι προσποιούμενοι  κατά περίσταση τους δημοσιογράφους, ερευνητές, επιστήμονες, ασκούν λογοκρισία σε επαγγελματίες δημοσιογράφους, αποφαίνονται επί ανοιχτών επιστημονικών ζητημάτων, συμμετέχουν ενεργά στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση, στη διαπάλη ιδεών.

Σημειώνεται πως από το 2019, τα Ellinika Hoaxes είναι συνεργάτης του κοινωνικού δικτύου Facebook, ελέγχοντας τις εικόνες, τα βίντεο και τα άρθρα που «ανεβαίνουν» στην πλατφόρμα, ως μέρος της πρωτοβουλίας του κοινωνικού δικτύου για τον έλεγχο των fake news. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί η ιστοσελίδα, για τις υπηρεσίες που προσέφερε το 2019, εισέπραξε το ποσό των 269.480 ευρώ. Το ποσό καθορίζεται από τον αριθμό των ελεγχόμενων αναρτήσεων.

Η δυνατότητα που τους παρέχεται να πέφτουν ενημερωτικές σελίδες εξαιρετικά χαμηλά στην κατάταξη και στη δυνατότητα διάδρασης με το αναγνωστικό κοινό, συνεπάγεται περιορισμό της εμβέλειας του μέσου. Επίσης, η αναγραφή μιας είδησης ως fake news πλήττει θανάσιμα την αξιοπιστία ενός ενημερωτικού μέσου στο κοινό. Και αυτό δεν είναι το χειρότερο που μπορεί να υποστεί ένα μέσο. Επικρέμαται ο κίνδυνος το facebook να «ρίξει» τη σελίδα.

Ήδη το Ατέχνως είναι με την απειλή η σελίδα να πέσει αν και, με περηφάνια το καυχόμαστε,  ουδένα fake news δημοσιεύσαμε και αυτό το ξέρουν πολύ καλά οι αναγνώστες μας. Η ταξικότητα των θεμάτων μας, ο σταθερός αντιιμπεριαλιστικός αντιμονοπωλιακός προσανατολισμός μας ενεργοποιεί τα «ευαίσθητα» αντανακλαστικά.

facebook

Τα ellinika hoaxes όχι μόνο δεν τηρούν στάση ουδετερότητας, όχι μόνο έγιναν τα ίδια παραγωγοί Fakes News, όχι μόνο χαρακτηρίζουν fake news το σχόλια – ερμηνεία του δημοσιογράφου(!) αλλά καταβάλλουν μια συστηματική προσπάθεια απενοχοποίησης και ξεπλύματος συγκεκριμένης πολιτικής και οργανισμών, ακόμη και διεθνών προβοκατσιών.

Κραυγαλέα περίπτωση όταν πριν λίγους μήνες τα ellinika hoaxes κυκλοφόρησαν alert για Fake News (για την κατάργηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων), το οποίο ήταν το ίδιο Fake News! Μετά από μαζικές αντιδράσεις μέσων και πολιτών, τα ellinika hoaxes παραδέχθηκαν αργότερα ότι έκαναν λάθος χωρίς να δώσουν παραπάνω εξηγήσεις.

Τυχάρπαστοι, γκαφατζήδες σε ρόλο που τους ξεπερνά. Από γκάφα σε γκάφα έχουν αναδειχτεί ως το μεγαλύτερο fake news της ενημέρωσης. Αρκετές από τις γκάφες τους έχουμε καταγράψει στο Ατέχνως. Κάποιες αποκαλυπτικές, αναδεικνύουν τον πραγματικό τους ρόλο.

Στην τελευταία χρονικά, οι «σερίφηδες» του διαδικτύου αυτοεξευτελίζονται, διαψεύδοντας μέχρι και την… κυβέρνηση. Την Πέμπτη χαρακτήρισαν Fake News δημοσιεύματα για ενίσχυση των ελεγκτικών σωμάτων στη Βόρεια Ελλάδα επικαλούμενα μάλιστα τη ΓΑΔΑ!!! Δηλαδή άξιο δημοσίευσης είναι μόνο ό,τι δε διαψεύδουν (ή αλλιώς μόνο ό,τι επιβεβαιώνουν) τα γραφεία Τύπου Οργανισμών, φορέων, υπουργείων κλπ!!! Το νιώσαμε και στο πετσί μας αυτό όταν για να μας διαψεύσει επικαλέστηκε την άποψη του υπουργείου Δικαιοσύνης της Δανίας τη στιγμή που ο Τύπος της Δανίας βοούσε περί του αντιθέτου!!!

Στη προκειμένη περίπτωση διέψευσαν και τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπροσωπο:

hoaxes

Ιδού το σχετικό απόσπασμα από το ΑΠΕ για τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στις 19/11

ape

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Με λίγα λόγια, στην πρεμούρα τους να «διαψεύσουν» μια είδηση (που θεώρησαν ότι εκθέτει την κυβέρνηση), οι φωστήρες των «Hoaxes»… διέψευσαν τον ίδιο τον κυβερνητικό εκπρόσωπο!

Και σαν να μην έφτανε αυτό, σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διέψευσε τη διάψευση της ΓΑΔΑ.

Σε δηλώσεις του ανέφερε πως οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν ήδη με επιπλέον αστυνομικούς! «Οι αστυνομικές δυνάμεις στη Θεσσαλονίκη ενισχύθηκαν ήδη με επιπλέον αστυνομικούς» είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης (υπάρχει και το σχετικό βίντεο).

Για γέλια και για κλάματα. Αυτοί οι fake δημοσιογράφοι μοιράζουν πιστοποιητικά αξιοπιστίας σε επαγγελματίες δημοσιογράφους και η ΕΣΗΕΑ περί άλλων τυρβάζει.

Κύριοι, στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, θα συνεχίσετε να του καλύπτετε; Θα πάρετε θέση; Θα σταθείτε δίπλα στους μάχιμους δημοσιογράφους που συκοφαντούνται και δυσφημίζονται από τους σερίφηδες του διαδικτύου; Ή θα συνεχίσετε να σφυρίζεται αδιάφορα;

Δεν είναι η πρώτη φορά που απευθύνομαι σε εσάς. Η μέχρι τώρα σιωπή σας είναι αξιοπρόσεκτη.

Ηρακλής Κακαβάνης

Δημοσιογράφος – Μέλος της ΕΣΗΕΑ

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων