Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Άνοιγμα των καταστημάτων και μέτρα ενίσχυσης των μικρών επαγγελματιών ζητά ο ΣΜΑΕΘ

«Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση εμπαίζει τους μικρούς λιανέμπορους της Θεσσαλονίκης, ακόμη μια φορά παίζει επικίνδυνα με την επιβίωσή μας», σημειώνει με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ), με αφορμή και την αιφνιδιαστική απόφαση της κυβέρνησης για αναστολή της επαναλειτουργίας του λιανεμπορίου στον νομό.

Ο ΣΜΑΕΘ αναλυτικά σημειώνει ότι:

«Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο και η κυβέρνηση μας κάνει “σκοτσέζικο ντους”, εμείς προετοιμάζουμε τα μαγαζιά μας και προμηθευόμαστε τα απαραίτητα εμπορεύματα για να μπορέσουμε να σώσουμε ότι μπορέσουμε από την καταστροφή μας και σε λίγες ώρες η κυβέρνηση μας αποκλείει από το άνοιγμα των καταστημάτων μας.

Την ίδια ώρα όμως σε μεγάλους χώρους της βιομηχανίας, στον ΟΑΣΘ, στα super markets τα κρούσματα καθημερινά αυξάνονται και σπάνε ρεκόρ, ενώ η κυβέρνηση δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτούς τους χώρους όπου συγχρωτίζεται πολύς κόσμος και δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας και ελέγχου. Σε μέτρα που ζητάμε εδώ και έναν χρόνο όπως η επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, μαζικές προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού και μαζικά τεστ η κυβέρνηση κλείνει τα αυτιά ενώ ρίχνει όλη την ευθύνη σε εμάς.

Απαιτούμε τώρα από την κυβέρνηση να προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων μας παίρνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε αυτό να γίνει με ασφάλεια για την υγεία όλων μας, (μαζικά τεστ, click away, click in shop κλπ.). Παράλληλα απαιτούμε 1.000 ευρώ ως ενίσχυση για κάθε μικρό επαγγελματία για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.

Διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δίκαιων αιτημάτων μας, πρώτα και κύρια για όσους τα έχουν περισσότερο ανάγκη, αυτούς που βρίσκονται σε αναστολή και όσους έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.

 • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
 • Ο τρέχων κύκλος της “επιστρεπτέας προκαταβολής” να μετατραπεί σε μη επιστρεπτέος για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
 • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Μείωση των έμμεσων φόρων.
 • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης των αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
 • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που δεν αφορούν τη κατανάλωση.
 • Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
 • Απαλλαγή από δημοτικά τέλη για 6 μήνες για τις πληττόμενες επιχειρήσεις και γενναία μείωση των δημοτικών τελών για το υπόλοιπο διάστημα για όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Απαλλαγή από τα ενοίκια όσων μισθώνουν δημοτικές ή κρατικές εγκαταστάσεις και παραμένουν κλειστοί με κρατική απόφαση.
 • Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας:

 • Άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με προσλήψεις του αναγκαίου, μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, πλήρη εξοπλισμό  νοσοκομείων και ΠΦΥ, διεύρυνση του αριθμού ΜΕΘ.
 • Δωρεάν μαζικά τεστ για όλο τον πληθυσμό και έλεγχοι όπου χρειάζεται.
 • Άμεση επίταξη των ιδιωτικών δομών υγείας χωρίς αποζημίωση για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες.
 • Αποσυμφόρηση των ΜΜΜ με προσλήψεις προσωπικού και επίταξη ιδιωτικών λεωφορείων που σήμερα βρίσκονται σε απραξία. Ουσιαστικά μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων».