Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Εκδηλώσεις για τη νόσο Αλτσχάιμερ

Κάθε 3 δευτερόλεπτα, κάποιος στον κόσμο εμφανίζει άνοια. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν με άνοια σε όλο τον κόσμο αναμένεται να διπλασιάζεται κάθε 20 χρόνια, φτάνοντας τα 131,5 εκατομμύρια μέχρι το 2050.

Η νόσος Αλτσχάιμερ αλλά και η άνοια γενικότερα, αποτελεί ένα δυσβάστακτο κοινωνικό πρόβλημα υγείας από την οποία πάσχουν 197.000 Έλληνες και σύμφωνα με τις προβλέψεις το 2050 ο αριθμός αυτός θα φτάσει στους 354.000. Στην Ελλάδα 400.000 περιθάλποντες παρέχουν καθημερινά φροντίδα στους ανθρώπους με άνοια, με πιο συχνή μορφή της τη νόσο Αλτσχάιμερ, επωμιζόμενοι ένα τεράστιο πρακτικό, οικονομικό και ψυχικό φορτίο. Τα παραπάνω επισημαίνει η η Ελληνική Εταιρεία Alzheimer (Alzheimer Ελλάς) με αφορμή τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο Παγκόσμια Ημέρα της Νόσου Αλτσχάιμερ (21/9) αλλά και του Σεπτεμβρίου που είναι ο Παγκόσμιος Μήνας για τη Νόσο.

Οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει η Alzheimer Ελλάς για το μήνα Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη είναι:

Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου: Στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, στο ύψος της Πέτρου Συνδίκα (Πάρκο Νερού), από τις 11:30-20:30 θα τοποθετηθεί ενημερωτικό stand της Alzheimer Ελλάς, στο οποίο εξειδικευμένο προσωπικό της εταιρείας θα παρέχει αξιόπιστη ενημέρωση στους συμπολίτες μας σχετικά με τη νόσο.

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου-Εκδηλώσεις Παγκόσμιας Ημέρας Νόσου Αλτσχάιμερ:

Στις εισόδους των Κέντρων Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer (Πέτρου Συνδίκα 13 και Κωνσταντίνου Καραμανλή 164) ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας, από τις 08:30-14:30 θα λειτουργήσουν ενημερωτικά stand ενώ παράλληλα οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να προγραμματίσουν άμεσα το ραντεβού τους για δωρεάν εξέταση μνήμης.

Ο Σύλλογος Φίλων της Ελληνικής Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συγγενών Διαταραχών διοργανώνει παράσταση της Θεατρικής Ομάδας της Alzheimer Hellas «Ο ατσίδας» (βασισμένη σε έργο του Δ. Ψαθά) την Πέμπτη 21/09/2017 στις 19:00 στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ, Βασιλέως Γεωργίου 1 (Πλατεία Λευκού Πύργου, Θεσ/νίκη). Προσκλήσεις διατίθενται από τα Κέντρα Ημέρας της Εταιρείας Alzheimer.

Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου: Στο Mediterranean Cosmos θα πραγματοποιηθεί δράση για παιδιά «Οι παππούδες μου και εγώ», όπου μέσω βιωματικών τεχνικών και εκφραστικών μέσων (ζωγραφική, κολάζ και παιχνίδια μνήμης) τα παιδιά θα εκφράσουν τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους σχετικά με τη Νόσο. Στόχος της δράσης είναι η ευαισθητοποίηση και η μείωση του κοινωνικού στίγματος.