Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Εκθεση «100 Χρόνια ΣΕΗ»

Την έκθεση με σπάνιο αρχειακό υλικό «100 Χρόνια ΣΕΗ» παρουσιάζει στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη 14 έως την Κυριακή 25 Μάρτη το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ).

Στο πλαίσιο του εορτασμού των 100 χρόνων του ΣΕΗ πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση του Σωματείου στην Αθήνα στο πολιτιστικό κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων και η προβολή του Ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ» σε σκηνοθεσία του Λεωνίδα Βαρδαρού.

Το 2017 συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την ίδρυση του ΣΕΗ. Από τα πρώτα σωματεία της χώρας, τα μέλη του οποίου πρόσφεραν πολλά με τους αγώνες και την τέχνη τους στο λαϊκό κίνημα, αλλά και εμπνεύστηκαν απ’ αυτό. Από τη μικρασιατική καταστροφή, μέχρι το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και τη χούντα των συνταγματαρχών, το Σωματείο πάλευε για την επιβίωσή του και την επιβίωση του κλάδου. Δημιούργησε μέσα σε δύσκολες στιγμές και μέσα από τις γραμμές του πέρασαν όλοι οι σημαντικοί καλλιτέχνες της χώρας.

Με απόφαση του ΔΣ του ΣΕΗ η έκθεση και το ντοκιμαντέρ ταξιδεύουν στη Θεσσαλονίκη. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, «η ζωή του Σωματείου, χέρι χέρι με τη ζωή του κινήματος και την ιστορία του τόπου, ξεδιπλώνεται μέσα από μια έκθεση σπάνιου αρχειακού υλικού, που συλλέχτηκε από το αρχείο του σωματείου, από προσωπικά αρχεία, εφημερίδες της εποχής και άλλες πηγές. Όπως επίσης και μέσα από προσωπικές εμπειρίες ηθοποιών σε ένα ντοκιμαντέρ ιστορικής μνήμης και αξίας. Παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές και τον πολιτισμό της χώρας μας».

Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου (Πλ. Λευκού Πύργου Θεσσαλονίκη), καθημερινά εκτός Δευτέρας από τη 13.00 έως την έναρξη των παραστάσεων.

Η προβολή του Ντοκιμαντέρ «100 χρόνια ΣΕΗ» θα γίνει στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών (Εθνικής Αμύνης 2), την Τετάρτη 21 Μάρτη στις 21.00 όπου θα παρευρεθεί και ο σκηνοθέτης. Είσοδος ελεύθερη.