Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Θεσσαλονίκη: Εκθεση «100 Χρόνια ΣΕΗ»

Την έκθε­ση με σπά­νιο αρχεια­κό υλι­κό «100 Χρό­νια ΣΕΗ» παρου­σιά­ζει στη Θεσ­σα­λο­νί­κη από την Τετάρ­τη 14 έως την Κυρια­κή 25 Μάρ­τη το Σωμα­τείο Ελλή­νων Ηθο­ποιών (ΣΕΗ).

Στο πλαί­σιο του εορ­τα­σμού των 100 χρό­νων του ΣΕΗ πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε με μεγά­λη επι­τυ­χία η έκθε­ση του Σωμα­τεί­ου στην Αθή­να στο πολι­τι­στι­κό κέντρο «Μελί­να Μερ­κού­ρη» του Δήμου Αθη­ναί­ων και η προ­βο­λή του Ντο­κι­μα­ντέρ «100 χρό­νια ΣΕΗ» σε σκη­νο­θε­σία του Λεω­νί­δα Βαρδαρού.

Το 2017 συμπλη­ρώ­θη­καν 100 χρό­νια από την ίδρυ­ση του ΣΕΗ. Από τα πρώ­τα σωμα­τεία της χώρας, τα μέλη του οποί­ου πρό­σφε­ραν πολ­λά με τους αγώ­νες και την τέχνη τους στο λαϊ­κό κίνη­μα, αλλά και εμπνεύ­στη­καν απ’ αυτό. Από τη μικρα­σια­τι­κή κατα­στρο­φή, μέχρι το δεύ­τε­ρο παγκό­σμιο πόλε­μο και τη χού­ντα των συνταγ­μα­ταρ­χών, το Σωμα­τείο πάλευε για την επι­βί­ω­σή του και την επι­βί­ω­ση του κλά­δου. Δημιούρ­γη­σε μέσα σε δύσκο­λες στιγ­μές και μέσα από τις γραμ­μές του πέρα­σαν όλοι οι σημα­ντι­κοί καλ­λι­τέ­χνες της χώρας.

Με από­φα­ση του ΔΣ του ΣΕΗ η έκθε­ση και το ντο­κι­μα­ντέρ ταξι­δεύ­ουν στη Θεσ­σα­λο­νί­κη. Όπως ανα­φέ­ρει σε ανα­κοί­νω­σή του, «η ζωή του Σωμα­τεί­ου, χέρι χέρι με τη ζωή του κινή­μα­τος και την ιστο­ρία του τόπου, ξεδι­πλώ­νε­ται μέσα από μια έκθε­ση σπά­νιου αρχεια­κού υλι­κού, που συλ­λέ­χτη­κε από το αρχείο του σωμα­τεί­ου, από προ­σω­πι­κά αρχεία, εφη­με­ρί­δες της επο­χής και άλλες πηγές. Όπως επί­σης και μέσα από προ­σω­πι­κές εμπει­ρί­ες ηθο­ποιών σε ένα ντο­κι­μα­ντέρ ιστο­ρι­κής μνή­μης και αξί­ας. Παρα­κα­τα­θή­κη για τις επό­με­νες γενιές και τον πολι­τι­σμό της χώρας μας».

Η έκθε­ση θα πραγ­μα­το­ποι­η­θεί στο φουα­γιέ του Βασι­λι­κού Θεά­τρου (Πλ. Λευ­κού Πύρ­γου Θεσ­σα­λο­νί­κη), καθη­με­ρι­νά εκτός Δευ­τέ­ρας από τη 13.00 έως την έναρ­ξη των παραστάσεων.

Η προ­βο­λή του Ντο­κι­μα­ντέρ «100 χρό­νια ΣΕΗ» θα γίνει στο Θέα­τρο Εται­ρεί­ας Μακε­δο­νι­κών Σπου­δών (Εθνι­κής Αμύ­νης 2), την Τετάρ­τη 21 Μάρ­τη στις 21.00 όπου θα παρευ­ρε­θεί και ο σκη­νο­θέ­της. Είσο­δος ελεύθερη.

Μοι­ρα­στεί­τε το:

Μετάβαση στο περιεχόμενο