Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Η «Λαϊκή Συσπείρωση» για την παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας

«Απαράδεκτη και προκλητική η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη», τονίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωση αναφέρει:

«Η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη (τοπόσημου της πόλης που προοριζόταν για χώρος πολιτισμού) στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι απαράδεκτη και προκλητική, υποδηλώνει ευρύτερους σχεδιασμούς διοίκησης δήμου και κυβέρνησης.

• Το Δημοτικό Συμβούλιο πάλι ενημερώθηκε από τα Μέσα Ενημέρωσης, ενώ την προηγούμενη μέρα έγινε σχετική συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο.

• Η πιο υποβαθμισμένη περιοχή της πόλης, με τεράστια προβλήματα, το Β’ Διαμέρισμα, χάνει τη δυνατότητα ενός αναγκαίου χώρου πολιτιστικής δημιουργίας.

• Τέτοια ιδρύματα δεν προάγουν τη φιλία και αλληλεγγύη των νέων, αλλά τη πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που τους επιφυλάσσει ένα κατασκότεινο μέλλον στην εργασία, την Παιδεία, τα δικαιώματα, τις ελευθερίες. Οι “ανταλλαγές” νέων σπουδαστών, ειδικευόμενων, εργαζομένων διευκολύνουν τη μετανάστευση άνεργων σαν πάμφθηνων μισοειδικευμένων εργαζομένων για τις ανάγκες μεγάλων επιχειρήσεων.

• Προωθούν επιχειρηματικά συμφέροντα και την παρουσία της Γερμανίας στην κρίσιμη περιοχή των Βαλκανίων με κέντρο τη Θεσσαλονίκη. Όπου εκδηλώνεται το ενδιαφέρον διεθνών οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ.), κυβερνήσεων ελληνικών και ξένων για οικονομικό και πολιτικό έλεγχο της περιοχής (μέσω δήμων, Περιφερειών, Πανεπιστημίων, ΜΚΟ, ΜΜΕ σύμφωνα με αναφορά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ) για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των επιχειρηματικών συμφερόντων που εκπροσωπούν.

• Η συζήτηση για το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας έδωσε την ευκαιρία σε πρεσβευτές, υπουργούς και τον πρόεδρο της Γερμανίας να αρνηθούν για μια ακόμα φορά τις γερμανικές αποζημιώσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες στην Κατοχή, προβάλλοντας, σαν εναλλακτική, παρόμοια ιδρύματα “πατώντας” στην άρνηση ΟΛΩΝ των κυβερνήσεων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ) να τις διεκδικήσουν.

• Μετά την αγορά 50 μεταχειρισμένων λεωφορείων από τη Λειψία (βήμα για “δημοτικοποίηση”, δηλαδή ιδιωτικοποίηση της αστικής συγκοινωνίας), η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη υλοποιεί συνολικότερες δεσμεύσεις κυβέρνησης και δήμου, στο πλαίσιο της διαβόητης Ελληνογερμανικής Ένωσης Γερμανικών – Ελληνικών Δήμων, για παραπέρα διείσδυση γερμανικών συμφερόντων (σε συνεργασία με εγχώρια) στα οικονομικά φιλέτα της Τοπικής Διοίκησης. Σύμφωνα με δηλώσεις του δημάρχου έπονται η ανακύκλωση, το χαράτσι της ελεγχόμενης στάθμευσης, η παραγωγή Ενέργειας.

• Η συστηματική υποβάθμιση της περιοχής του Β’ Διαμερίσματος απ’ όλες τις κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές ήταν “προαπαιτούμενο” για να παραδοθούν “κοψοχρονιά” φιλέτα της περιοχής σε μεγαθήρια (“Cisco”, “Pfizer”, “Teleperformance” κλπ.).

Τεράστιες ευθύνες έχει ο ΣΥΡΙΖΑ: Το Ελληνογερμανικό Ίδρυμα Νεολαίας είναι έργο της κυβέρνησής του. Αρνήθηκε ουσιαστικά τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων. Στην υποβάθμιση της περιοχής συνέβαλε ο αγαπημένος της κ. Μπουτάρης. Ενώ το ΚΙΝΑΛ διαμαρτύρονταν για καθυστέρηση δημιουργίας του ιδρύματος.

Η “ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” επισημαίνει:

Κανείς δήμαρχος δεν είναι “ιδιοκτήτης” της πόλης για να παραχωρεί τμήματά της. Πρέπει να αναφέρεται στο εκλεγμένο Δημοτικό Συμβούλιο και όχι στα επιχειρηματικά συμφέροντα και την Ελληνογερμανική Ένωση. Ο δήμος δεν (πρέπει να) είναι υποκατάστημα της κυβέρνησης, τροχονόμος επιχειρηματικών ή κρατικών συμφερόντων.

Η παραχώρηση στο Ελληνογερμανικό Ίδρυμα να μην αποτελέσει ένα ακόμα βήμα “λήθης” των γερμανικών πολεμικών αποζημιώσεων.

Η παραχώρηση της Βίλας Πετρίδη (σε οποιαδήποτε συμφέροντα) πρέπει να σταματήσει εδώ και τώρα.

Καλούμε τους κατοίκους του Β’ Διαμερίσματος, να διεκδικήσουν τη γειτονιά τους για τις δικές τους ανάγκες και όχι των επιχειρηματικών μεγαθηρίων. Με καθαριότητα, αστική συγκοινωνία, σχολεία. Χώρους αναψυχής, αθλητισμού, πολιτισμού, φωτισμό που ενισχύουν την ασφάλεια της περιοχής. Η Βίλα Πετρίδη να στεγάσει το δικό τους πολιτιστικό κέντρο».