Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη Μάιος 1948: Υπόθεση Πολκ

Σαν σήμερα 16 Μαΐου 1948, ένας ψαράς εντοπίζει να επιπλέει στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Λευκό Πύργο,  το πτώμα του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ, απεσταλμένου στην Ελλάδα από το CBS για την κάλυψη του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου, το 1948.

Ο Πολκ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 8 Μάη 1948. Τον πυροβόλησαν εξ επαφής στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ το πτώμα του βρέθηκε στην περιοχή του Λευκού Πύργου, μέσα στη θάλασσα. Τον Τζ. Πολκ τον δολοφόνησαν σε μια περίοδο που προσπαθούσε να έρθει σε επαφή με τον Μάρκο Βαφειάδη για να του πάρει συνέντευξη.

Η δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου έγινε τότε κεντρικό θέμα όχι μόνο στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης αλλά και στον διεθνή Τύπο.

Το έγκλημα παραμένει μέχρι σήμερα ανεξιχνίαστο. To 2004 ο Αρειος Πάγος απέρριψε το αίτημα επανάληψης της δίκης που είχε υποβάλει η χήρα Στακτόπουλου.

Στη δίκη που στήθηκε, τότε, ανακηρύχτηκαν «ένοχοι» τρεις άνθρωποι, εκ των οποίων ο ένας κατά τη δολοφονία του Πολκ ήταν νεκρός, ο δεύτερος ήταν στο εξωτερικό και ο τρίτος, ο Στακτόπουλος, από το 1960 που αποφυλακίστηκε και μέχρι το 1998 που πέθανε, φώναζε αυτό που όλοι γνώριζαν: Οτι, δηλαδή, δε σκότωσε τον Πολκ , ότι η καταδίκη του ήταν προϊόν κατασκευασμένης «ομολογίας» και ότι άλλοι είχαν δολοφονήσει τον δημοσιογράφο. Ποιοι; Αυτοί, που είχαν κάθε λόγο τότε, να αξιοποιήσουν τη δολοφονία του Πολκ για τη συκοφάντηση των κομμουνιστών.

Σύμφωνα με τις «καταθέσεις» του Στακτόπουλου στις ανακρίσεις, που διηύθυναν ο ταγματάρχης Χωροφυλακής Ν. Μουσχουντής στη Θεσσαλονίκη και ο διευθυντής της Αστυνομίας στο υπουργείο Εσωτερικών Ι. Πανόπουλος, στην Αθήνα, τον Πολκ δολοφόνησαν ο Αδάμ Μουζενίδης και ο Βαγγέλης Βασβανάς, μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ. Επρόκειτο για προβοκάτσια, όπως αποδείχθηκε πολύ γρήγορα. Ο Αδάμ Μουζενίδης είχε σκοτωθεί στο βουνό αρκετές μέρες προτού να έρθει στην Ελλάδα ο Πολκ , γεγονός που δεν γνώριζαν οι σκευωροί, όταν σκάρωναν την προβοκάτσια. Ούτε, φυσικά, ο Βασβανάς και ο Στακτόπουλος είχαν κάποια σχέση με το έγκλημα. Ο δικαστικός και αστυνομικός ισχυρισμός για το γεγονός ήταν ότι ο Πολκ επιχείρησε να πάει στο βουνό για να πάρει συνέντευξη από τον Μάρκο Βαφειάδη και δολοφονήθηκε σε μια βάρκα που θα τον μετέφερε από τη Θεσσαλονίκη σε κάποιο σημείο, στο δρόμο προς τον προορισμό του. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Επικρατεί η άποψη ότι ο Πολκ δολοφονήθηκε από τον Εγγλέζο πρόξενο στη Θεσσαλονίκη Ρ. Κόατ, δίχως αυτό να είναι βέβαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της αντικατασκοπείας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ » έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και για την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω μετά το θάνατό του
(Από κείμενο του Τμήματος Ιστορίας του ΚΚΕ)

Μετάβαση στο περιεχόμενο