Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο» στον Φώτη Γεωργιάδη

Σε κλίμα συγκίνησης συγγενείς, σύντροφοι και φίλοι αποχαιρέτησαν σήμερα το πρωί τον επίτιμο πρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης και πρωτεργάτη του ελληνικού κινήματος αλληλεγγύης προς την Κούβα σ. Φώτη Γεωργιάδη που έφυγε προχθές από τη ζωή.

Σύμφωνα με την επιθυμία του εκλιπόντος, το φέρετρο του ήταν σκεπασμένο με την κόκκινη σημαία του ΚΚΕ και τη σημαία της Κούβας, τη χώρα και το λαό της οποίας αγάπησε όσο λίγοι.

Στην πολιτική κηδεία που έγινε στα Κοιμητήρια της Θέρμης παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ Λεωνίδας Στολτίδης, μέλη του ΔΣ του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης, εκπρόσωποι του παραρτήματος Κ. Μακεδονίας της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, συναγωνιστές και φίλοι του εκλιπόντος.

Στην προσωπικότητα του Φώτη Γεωργιάδη, που διαμορφώθηκε μέσα από τη ζωή με οδηγό τα ιδανικά του, στο ρόλο του ως συζύγου, πατέρα και παππού, αναφέρθηκε, εκ μέρους της οικογένειας, η κόρη του Καίτη.

Εκ μέρους της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ τον επικήδειο εκφώνησε ο Σάκης Βαρδαλής. Αναφέρθηκε στις διάφορες χρεώσεις και υπεύθυνες θέσεις μέσα από τις οποίες υπηρέτησε το κίνημα και το Κόμμα. Τη δράση του μέσα από την ΕΠΟΝ, τη Νεολαία ΕΔΑ, την Τοπική Αυτοδοιοίκηση, την καταδίκη και την εξορία στη Γιούρα, τη δράση του στον αθλητισμό και στο Γυμναστικό Σύλλογο «Ηρακλής», στον Ελληνο-Σοβιετικό Σύνδεσμο από το 1975 έως και τη διάλυσή του και τη δράση του στον Ελληνοκουβανικό Σύνδεσμο στη Θεσσαλονίκη, από την ίδρυση του το 1992 που εκλέγεται πρόεδρος και από το 2015 ως επίτιμος Πρόεδρος, μέχρι το θάνατό του.

Μιλώντας για τη στάση του ως μέλος του Κόμματος από το 1975, σημείωσε: «Δε λάθεψε ούτε σε περιόδους που το Κόμμα πέρασε κρίσεις και διασπάσεις όπως, αυτή του 1968 και το 1991. Και δε λάθεψε γιατί πίστευε βαθιά μέσα του ότι, ο αγώνας ενάντια στους καπιταλιστές θα είναι κούφιος και αναποτελεσματικός, αν δεν συνδέεται με τον αγώνα ενάντια στα ιδεολογήματα που τον στηρίζουν, αν δεν συνδέεται με την πάλη ενάντια στον οπορτουνισμό.

Μόνιμη ήταν η έγνοια του για την οικονομική κατάσταση του κόμματος, ήταν πρωτοπόρος σε όλες τις οικονομικές εξορμήσεις και τακτικός ενισχυτής του.

Αγαπημένε μας σ. Φώτη, υποσχόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να πορευόμαστε στους δρόμους που κι εσύ περπάτησες για την ανατροπή, την αλλαγή αυτού του κόσμου, για μια ανθρώπινη κοινωνία το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό».

Χαιρετισμό έστειλε η Πρέσβειρα της Κούβας Σέλμις Μαρία Ντομίνγκες Κορτίνα. Όπως ανέφερε «ο Φώτης δεν ήταν μόνο τέκνο της Ελλάδας, ήταν επίσης αγαπημένο τέκνο της Κούβας. Αφιέρωσε μεγάλο κομμάτι της ζωής του στην υποστήριξη του Κουβανικού λαού, που τον δέχθηκε σαν παιδί του. Αισθανόταν όπως εμείς και δούλεψε ακούραστα για έναν κόσμο καλύτερο για όλους.

Ο Φώτης θα ζει για πάντα στις καρδιές μας, του αξίζει μια θέση στην ιστορία του Κουβανικού λαού, όπως πολλοί φίλοι που έγιναν ένα με μας, που μοιράστηκαν τις δυσκολίες μας και μοιράστηκαν τις μάχες και τις νίκες μας.

Ποτέ δεν τα παράτησε και ποτέ δεν θα τα παρατήσουμε».

Στο τελευταίο αντίο εκ μέρους του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του, Αποστόλης Σκούφας αναφέρθηκε στην αφοσίωση του στην Κουβανική επανάσταση, στο πάθος του για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, τη υπερηφάνεια του για τα επιτεύγματα του λαού της Κούβας στην Υγεία, την Παιδεία, τον αθλητισμό και για τις δράσεις αλληλεγγύη των αποστολών της Κούβας στους λαούς του κόσμου. Επίσης αναφέρθηκε στις πολυάριθμες αποστολές του σ. Φώτη, στην Κούβα και τις τιμητικές διακρίσεις του, όπως το 1995 στο 1ο Παγκόσμιο Συνέδριο των Συνδέσμων στην Αβάνα που τιμήθηκε με το κρατικό μετάλλιο φιλίας των λαών από το ICAP και το 2000, στο δεύτερο παγκόσμιο συνέδριο των συνδέσμων στην Αβάνα που τιμήθηκε με το κρατικό μετάλλιο της επανάστασης με την υπογραφή του Φιντέλ Κάστρο.

Φώτης Γεωργιάδης: Συνεπής υποστηρικτής της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην Κούβα και των δικαίων του Κουβανικού λαού