Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Σοβαρό πρόβλημα με τη νοσηλεία άστεγου οροθετικού

Πρόβλημα με τη νοσηλεία των οροθετικών έχει προκύψει μετά την αναστολή λειτουργίας της Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων του ΑΧΕΠΑ, όπου μέχρι πρότινος νοσηλεύονταν οι οροθετικοί ασθενείς. Η μονάδα μετατράπηκε και αυτή σε νοσηλείας περιστατικών κορονοϊού, στο πλαίσιο της πολιτικής μετατροπής των νοσοκομείων σε μιας νόσου.

Ετσι έχει προκύψει αδιέξοδο με τη μεταφορά άστεγου οροθετικού ασθενούς που διεκομίσθη στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» με πολλαπλά κατάγματα, μετά από ατύχημα. Μετά την παροχή κάθε ιατρικής βοήθειας, ο ασθενής έπρεπε να βγει από το νοσοκομείο, γιατί είναι αδύνατη η περαιτέρω περίθαλψή του, αν και ο ασθενής παραμένει κλινήρης.

Έγιναν προσπάθειες από την κοινωνική υπηρεσία του νοσοκομείου για εισαγωγή του ασθενούς σε κάποια ιδιωτική κλινική. Σε δύο περιπτώσεις που αρχικά δέχθηκαν, στο άκουσμα της οροθετικότητας, τελικά του αρνήθηκαν την εισαγωγή. Επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά ότι ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση ασθενών είναι καθημερινό φαινόμενο. Μέχρι τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, δεν είχε βρεθεί κλινική να τον περιθάλψει.

Αποτελεί και αυτό μια απόδειξη της βαρβαρότητας της καπιταλιστικής κοινωνίας, που ζούμε, όπου η άρνηση παροχής βοήθειας ζει και βασιλεύει, ιδιαίτερα όταν το ποσοστό κέρδους δεν είναι το μέγιστο επιθυμητό. Και αύριο, παγκόσμια ημέρα κατά του HIV, κάποιοι θα σπεύσουν και πάλι να πουν μεγάλα λόγια.

Πηγή: 902.gr

«Ο Χικμέτ στην Ελλάδα», του Ηρακλή Κακαβάνη