Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεσσαλονίκη: Τίμησαν τη μνήμη των εργατών του Μάη του ’36 και του Γιώργη Τσαρουχά

Τη μνήμη των ηρωικών εργατών τον Μάη του ’36 και τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών τίμησαν οι Οργανώσεις Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, καταθέτοντας στεφάνι στον τόπο θυσίας των εργατών του Μάη του ’36, στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Βενιζέλου.

Στη συνέχεια, στα κοιμητήρια της Ευαγγελίστριας πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων στη μνήμη του Γιώργη Τσαρουχά, δολοφονημένου στελέχους του ΚΚΕ, βουλευτή της ΕΔΑ και μαχητή του αντιδικτατορικού αγώνα, που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στη διάρκεια της χούντας.

thessaloniki 07

Ο Γ. Τσαρουχάς δολοφονήθηκε στις 9/5/1968, ύστερα από μια μακρόχρονη αγωνιστική πορεία από τη δεκαετία του ’30. Στάθηκε πιστός στις αρχές του μαρξισμού – λενινισμού, υπήρξε ικανότατο στέλεχος του ΚΚΕ, άξιος καθοδηγητής, αγαπητός σύντροφος και φίλος των κομμουνιστών και ευρύτερα των δημοκρατών της Θεσσαλονίκης, όπου έδρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του.

Ο Οδυσσέας Μαάιτα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέδειξε ότι 52 χρόνια μετά το μαρτυρικό του θάνατο, ο Γιώργης Τσαρουχάς, γνήσιο τέκνο του λαϊκού κινήματος, του τιμημένου ΚΚΕ, μας δείχνει με τη ζωή του και το θάνατό του το δρόμο του αταλάντευτου αγώνα, για την κατάργηση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, για τη νίκη του σοσιαλισμού – κομμουνισμού.

Στον τάφο του Γιώργη Τσαρουχά στεφάνια κατέθεσαν εκπρόσωποι των Οργανώσεων Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καθώς και εκπρόσωπος της ΕΔΥΕΘ.