Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεωρήσεις της Παιδικής – Εφηβικής Λογοτεχνίας

Γράφει ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης* //

Θεωρήσεις της Παιδικής – Εφηβικής Λογοτεχνίας

Τιμητικός τόμος για τον Καθηγητή Β. Δ. Αναγνωστόπουλο

«Ηδονών ήδιον έπαινος»

Επιμέλεια:
Τασούλα Τσιλιμένη – Ελένη Κονταξή – Ευγενία Σηφάκη
ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΖΙΟΛΑ, Αθήνα 2018, σ. 483 + 26 σ. των εισαγωγικών κειμένων (σσ. 509)

Παρουσιάζει ο Θανάσης Ν. Καραγιάννης

Ο φιλόσοφος Πλάτωνας έγραψε: «Ηδονών ήδιον έπαινος», δηλ.: «Από όλες τις ηδονές ο έπαινος είναι η πιο γλυκιά», και ασφαλώς με τη λέξη «έπαινος» δε θεωρούσε την κολακεία.
Στην προκειμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον επάξια υπηρετήσαντα στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και στο Πανεπιστήμιο για περισσότερο από τέσσερις δεκαετίες και αφυπηρετήσαντα Ομότιμο, πλέον, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλη Δ. Αναγνωστόπουλο. Ήτοι αναφερόμαστε σ’ έναν υπέροχο Άνθρωπο, πανεπιστημιακό Δάσκαλο, Ερευνητή, Μελετητή, Πεζογράφο, Ποιητή κ.λπ., ο οποίος με συνέπεια, αξιοπρέπεια, υπευθυνότητα, εργατικότητα, μόχθο, προσπάθεια και αγάπη, έχει προσφέρει στους φοιτητές και σε όλους μας ένα θησαυρό από βιβλία και δημοσιεύματα, από κοινωνικές και εκπαιδευτικές εκδηλώσεις και επιστημονικά συνέδρια, που του αξίζει πραγματικά ο Έπαινος, τα συγχαρητήρια, οι ευχαριστίες μας και οι ευχές μας για ευτυχή συνέχιση των δημιουργικών του συγγραφικών, πολιτιστικών κ.ά. ποικίλων δραστηριοτήτων του.

Έπαινος, όμως, και συγχαρητήρια ανήκουν και στις επιμελήτριες του πρόσφατα εκδομένου και κυκλοφορήσαντα Τιμητικού τόμου για τον Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλο: κ.κ. Τασούλα Τσιλιμένη, Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε., Ελένη Κονταξή, Εργασιακό Διδακτικό Προσωπικό Π.Τ.Π.Ε. και Ευγενία Σηφάκη, Επίκουρος Καθηγήτρια Π.Τ.Π.Ε., για τη συγκέντρωση και παρουσίαση της αξιόλογης και έγκυρης επιστημονικά ύλης στον ενλόγω Τιμητικό τόμο.

Το περιεχόμενο του τόμου διαρθρώνεται και παρουσιάζεται στους αναγνώστες του ως εξής:

Προηγούνται, ως είθισται, ένας ευσύνοπτος Πρόλογος του Πρύτανη Παν/μίου Θεσσαλίας, κ. Γεωργίου Πετράκου, δύο χαιρετισμοί από τον Πρύτανη Παν/μίου Ιωαννίνων, κ. Γεωργίου Καψάλη και του Προέδρου Π.Τ.Π.Ε. Παν/μίου Θεσσαλίας, κ. Απόστολου Μαγουλιώτη.

Ακολουθούν: μια κατατοπιστική εισαγωγή από τις επιμελήτριες του τόμου, ένα σύντομο βιογραφικό του τιμώμενου Καθηγητή, ένα κείμενο σχετικό με τα πεδία έρευνά του και η σχεδόν πλήρης εργογραφία του, αποτελούμενη από 26 επιστημονικά βιβλία (μονογραφίες/αυτοτελείς εκδόσεις), από 17 λογοτεχνικά βιβλία, από 28 επιμέλειες σε τόμους, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων (ορισμένες σε συνεργασία με συναδέλφους του) και μια επιλογή από 78 άρθρα του σε επιστημονικά περιοδικά και συλλογικούς τόμους.

Το καθαυτό corpus των δημοσιευμένων κειμένων του Τιμητικού τόμου χωρίζεται σε 4 κατηγορίες/κεφάλαια: «Κείμενα για το έργο του Β.Δ. Αναγνωστόπουλου» (7 κείμενα), «Γλώσσα και Λογοτεχνία στην Εκπαίδευση» (7 κείμενα), «Προφορική Λογοτεχνία και Λαϊκή Παράδοση» (8 κείμενα) και «Ζητήματα Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας» (16 κείμενα).

Τα συγκεκριμένα κεφάλαια απαρτίζονται συνολικά από 38 θαυμάσια δοκίμια και μελέτες, καταξιωμένων Καθηγητών, ερευνητών, μελετητών, συγγραφέων, οι οποίοι επιθυμώντας να τιμήσουν ουσιαστικά τον Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλο, προσφέρουν πρωτότυπα σε θεματολογία θεωρητικά αξιόλογα κείμενα, καρπός μελέτης ή και έρευνας, τα οποία συμβάλλουν στην εξέλιξη του κάθε γνωστικού και επιστημονικού αντικειμένου, με διάφορα θέματα τα οποία διαπραγματεύονται, «δώρα» και προσφορά στην ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και σε κάθε εκπαιδευτικό, γονιό και φιλομαθή αναγνώστη.

Εκτός από τους νυν υπηρετούντες πανεπιστημιακούς (όπως οι: Μαρία Τζουβαλά, Κατερίνα Μιχαλοπούλου, Μαρία Παπαδοπούλου, Ελένη Γκανά, Ελευθερία Τσέλιου, Δημήτρης Σακκής, Νικολέττα Τσιτσανούδη-Μαλλίδη, Γεώργιος Αμπακούμκιν, Ρέα Κακάμπουρα, Απόστολος Ν. Μαγουλιώτης, Μαρίτα Παπαρούση, Διαμάντη Αναγνωστοπούλου, Σοφία Γαβριηλίδου, Αγγελική Γιαννικοπούλου, Ανδρέας Καρακίτσος, Μένη Κανατσούλη, Βασιλική Λαλαγιάννη, Κωνσταντίνος Δ. Μαλαφάντης, Βασίλης Πανταζής, Γιάννης Σ. Παπαδάτος, Βίκυ Πάτσιου, Δημήτρης Πολίτης), συμμετέχουν με κείμενά τους ορισμένοι αφυπηρετήσαντες πανεπιστημιακοί (όπως οι: Μηνάς Αλ. Αλεξιάδης, Αριστείδης Ν. Δουλαβέρας, Μ.Γ. Μερακλής, Δημήτριος Μπενέκος, Βάλτερ Πούχνερ, Άντα Κατσίκη-Γκίβαλου, Γεώργιος Παπαντωνάκης, Τασούλα Τσιλιμένη), ορισμένοι διδάκτορες (και υποψ.διδάκτορες) πανεπιστημίων (όπως οι: Ελένη Α. Ηλία, Κώστας Κατσώνης, Ελένη Κονταξή, Θάνος Μπλούνας, Μαρία Μιχαηλίδου, Ευαγγελία Τσιαντούλη, Παναγιώτα Καπροΐτη, Θανάσης Ν. Καραγιάννης, Παναγιώτης Μανιάτης, Έλενα Χ. Στανιού, Χριστίνα Καλαϊτζή, Ολυμπία Κορτσάρη, Χριστίνα Δράκου), αλλά και δύο ερευνητές και συγγραφείς: ο Κώστας Λιάπης και ο Ιάσων Ευαγγέλου).

Το βιβλίο κλείνει μ’ ένα γενικό «Ευρετήριο».

Πρόκειται για μια σημαντική συλλογή επιστημονικών κειμένων, τα οποία αφορούν κυρίως την Παιδική-Εφηβική Λογοτεχνία, αλλά και τη γλώσσα και τη λογοτεχνία στην Εκπαίδευση, την προφορική και λαϊκή παράδοση και οπωσδήποτε μελετήματα, τα οποία επικεντρώνουν στο έργο του τιμώμενου σε διάφορα θέματα, αλλά κυρίως στο ερευνητικό και μελετητικό έργο του της περιοχής των βιβλίων για παιδιά στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Η έκδοση από τυπογραφική και αισθητική άποψη είναι εξαιρετική και αξίζουν συγχαρητήρια στις Εκδόσεις Τζιόλα, που δε στάθηκαν φειδωλοί χρημάτων, αφού χρησιμοποίησαν ιλουστρασιόν χαρτί για και πανόδετο πολυτελές πολύχρωμο εξώφυλλο. Άξιζε τον κόπο μια τέτοιου είδους έκδοση, με τόσες αξιόλογες επιστημονικές εργασίες, κυρίως για την Παιδική-Εφηβική Λογοτεχνία, προς τιμή του Καθηγητή Β.Δ. Αναγνωστόπουλου, στον οποίο ευχόμαστε μακροημέρευση και συνεχή δημιουργία στο χώρο των πεδίων έρευνας, τα οποία αγαπά, προκρίνει και εργάζεται με το ίδιο από την αρχή μέχρι σήμερα πάθος του και την ίδια επιστημονική του συνέπεια.

_________________________________________________________________________________________

Θανάσης Ν. Καραγιάννης Δρ. Επιστημών της Αγωγής. Μελετητής Δραματουργίας για παιδιά. Κριτικός Θεάτρου για παιδιά. Συγγραφέας
e-mail:[email protected] http://thkaragia.wix.com/main