Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube

Θεϊκή… παραπαιδεία ΑΕ

Θρησκεία «κόρη της Ελπίδας και του Φόβου, που εξηγεί στους αμαθείς τη φύση της αμάθειας» έγραφε ο Άμπροουζ  Μπιρς («Το Αλφαβητάρι του Διαβόλου») περισσότερα από εκατό χρόνια πριν και τον θυμηθήκαμε διαβάζοντας σήμερα τα ακόλουθα στην «Καθημερινή»:

«Αγιασμένα στυλό, εικόνες, cd με την Καινή Διαθήκη αλλά και σοκολάτες, και βέβαια ευχές, προσέφεραν και φέτος στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων, ιερείς που έως και χθες τέλεσαν Θεία Λειτουργία προ της ενάρξεώς τους. Πρόκειται για πρακτική που υιοθετείται τα τελευταία χρόνια, αποκτώντας έτσι εθιμικό χαρακτήρα. Σε κάποιες θείες λειτουργίες μετείχαν και τοπικά στελέχη της εκπαίδευσης.

(…) Τις τελευταίες ημέρες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (π.χ. Κομοτηνή, Φωκίδα, Εβρο, Γρεβενά, Χανιά) τελέστηκαν θείες λειτουργίες για τους υποψηφίους. Ιεράρχες τους έδωσαν ευχές και συμβουλές για το πώς να χειριστούν το άγχος των εξετάσεων. Στο τέλος ευλόγησαν τα παιδιά, ενώ τους μοίρασαν μικροδώρα. Μεταξύ αυτών, στιλό με ή χωρίς εικονίτσες που θα μπορούν να έχουν οι υποψήφιοι την ώρα της εξέτασης, μάλλον για να έχουν θεία φώτιση προς απάντηση των θεμάτων».

Να ελπίζουμε πως το επόμενο βήμα, στο εμπόριο ελπίδας και στην εξαπάτηση, θα είναι… θεϊκό γραφείο ευρέσεως εργασίας; Ή δε φτάνει μέχρι εκεί η θεία χάρη;

Μετάβαση στο περιεχόμενο