Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θεόφιλος Καΐρης, φωτισμένος δάσκαλος

Στις 19 Οκτωβρίου 1781 γεννιέται στην Ανδρο ο Θεόφιλος Καΐρης. Ενας από τους φωτισμένους «Δασκάλους του Εθνους». Μετά τις πρώτες του σπουδές στην Ακαδημία των Κυδωνιών της Μ. Ασίας φεύγει για την Ιταλία και στη συνέχεια το Παρίσι, όπου σπούδασε μαθηματικά και φιλοσοφία. Στο διάστημα αυτό διαμορφώνει τις απόψεις του για τη θρησκεία, οι οποίες τον έφεραν αντιμέτωπο με την Εκκλησία και την Ιεραρχία.

Το 1819 μυήθηκε στη Φιλική Εταιρία και πολέμησε ως απλώς οπλίτης στον Ολυμπο. Αρνείται τόσο το παράσημο που του πρόσφερε ο βασιλιάς Οθωνας, όσο και τη θέση του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Ανοιξε στην Ανδρο Σχολή για τα ορφανά παιδιά του Αγώνα. Σύντομα στη Σχολή του συγκεντρώνονται φοιτητές απ’ όλα τα Βαλκάνια.

Η μεγάλη απήχηση της διδασκαλίας του προκαλεί την αντίδραση της μοναρχίας και της Ιεράς Συνόδου. Η Εκκλησία τον αφορίζει και η κυβέρνηση τον εξορίζει στη Σκιάθο όπου αρρωσταίνει.

Μετά από ένα σύντομο διάστημα ελευθερίας δικάζεται ως αιρετικός και κλείνεται στις φυλακές της Σύρας όπου πεθαίνει στις 9 Γενάρη 1853.