Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θ.Παφίλης για το νομοσχέδιο απαγόρευσης διαδηλώσεων: «Το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα σε πειθαρχημένη απειθαρχία»

Το νομοσχέδιο για τις διαδηλώσεις είναι κρίκος σε μια συνεχιζόμενη και κλιμακούμενη κρατική τρομοκρατία, τόνισε ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, μιλώντας στη Βουλή, όπου συνεχίζεται η συζήτηση του νομοθετικού εκτρώματος.

Σε κινήσεις τακτικής καταφεύγει η κυβέρνηση προκειμένου να εξασφαλίσει την υπερψήφιση του νομοσχεδίου από το ΚΙΝΑΛ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις ρυθμίσεις που προβλέπουν την απαγόρευση διαδηλώσεων, έβαλε ως προϋπόθεση να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη του προέδρου Πρωτοδικών. Για τη διάλυση διαδήλωσης θα πρέπει να παρίσταται και να συμφωνεί εισαγγελέας και αφαίρεσε παράγραφο που προέβλεπε τη φυλάκιση, για όποιον συμμετέχει σε απαγορευμένη διαδήλωση. Σε τοποθέτηση του ο υπουργός ισχυρίστηκε πως «δεν υφίσταται πουθενά δικαίωμα στη συνάθροιση χωρίς περιορισμούς» πως το νομοσχέδιο «καταργεί αναχρονισμούς που ονομάστηκαν δικαιώματα» και ότι είναι υπεκφυγή ή άρνηση ρύθμισης.

Με αφορμή την προσπάθεια της κυβέρνησης να εμφανίσει το σχέδιο νόμου σαν «απαίτηση της κοινωνίας», αναφέρθηκε στους εκατοντάδες φορείς που εξέφρασαν τη διαφωνία τους. «Ακόμα και το δικαστικό σώμα λέει ότι δεν θα παίξει το ρόλο του δήμιου των λαϊκών κινητοποιήσεων», σημείωσε επικαλούμενος τις αντιδράσεις των δικαστικών απέναντι στο νομοσχέδιο.

Ο Θανάσης Παφίλης υπογράμμισε πως το νομοσχέδιο είναι απαίτηση της μειοψηφίας που κατέχει τον πλούτο καταληστεύοντας το μόχθο της πλειοψηφίας. «Αυτοί θέλουν σιγή νεκροταφείου», είπε.

Απαντώντας στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη και τους κυβερνητικούς βουλευτές που ανέφεραν πως ο «νόμος θα εφαρμοστεί», επισήμανε πως όλες οι κατακτήσεις έγιναν μέσα από σκληρές αναμετρήσεις και αιματηρούς αγώνες που κανένας δεν κατάφερε να τους σταματήσει. Πρόσθεσε πως το ΚΚΕ καλεί το λαϊκό κίνημα σε πειθαρχημένη απειθαρχία και θα απαντήσει με δύο λέξεις: «Μολών λαβέ».

Αλέκα Παπαρήγα: Επικαλούνται τα δικαιώματα της «πλειοψηφίας» για να υποτάξουν τους εργαζόμενους στη μειοψηφία

Τον κάλπικο χαρακτήρα που έχουν τα ιδεολογήματα και τα διάφορα συνθήματα, με τα οποία έχει συνοδευτεί από την κυβέρνηση και άλλα αστικά κόμματα το νομοσχέδιο για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, ανέδειξε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Αναφερόμενη στον ισχυρισμό ότι οι πορείες και οι διαδηλώσεις «διαταράσσουν» την κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, σημείωσε πως αν δεν γίνονταν όλες αυτές οι χιλιάδες κινητοποιήσεις τα πράγματα θα ήταν χειρότερα. Αφού επισήμανε πως τα συμφέροντα είναι ταξικά, δηλαδή άλλα είναι τα συμφέροντα του κεφαλαίου και άλλα των εργαζομένων, ξεκαθάρισε πως αν δεν διαταραχθεί η οικονομική, κοινωνική και πολιτική ζωή αλλά μείνει σταθερή, ο λαός θα περάσει σε φάση ακόμη χειρότερης εξαθλίωσης.

Ανάλογη απάντηση έδωσε σε όσους υποστηρίζουν ότι η «πεμπτουσία της δημοκρατίας» είναι πως δεν μπορεί μια μειοψηφία να επιβάλει με τις διαδηλώσεις τη θέλησή της στην πλειοψηφία. Υπογράμμισε πως η δημοκρατία είναι ταξική, άλλη είναι η αστική δημοκρατία και άλλη η δημοκρατία της εργατικής τάξης. Υπενθύμισε δε πως το 1% του πληθυσμού κατέχει το 60% του παγκόσμιου πλούτου, ενώ καμία κυβέρνηση δεν εκλέγεται έχοντας την πλειοψηφία του λαού. Όπως σημείωσε, αυτοί που μιλούν για «πλειοψηφίες» και «μειοψηφίες» αντιστρέφουν την πραγματικότητα και θέλουν την υποταγή των εργαζομένων σε μια μειοψηφία που σφετερίζεται τα πάντα. Συμπλήρωσε πως αυτοί που επικαλούνται το «ατομικό δικαίωμα» στην κυκλοφορία, το κάνουν γιατί θέλουν να προβάλουν το απομονωμένο και μεμονωμένο άτομο που θα συγκρούεται με την τάξη του.