Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θ. Παφίλης: Η στάση του γγ του ΝΑΤΟ είναι ένα ακόμα χαστούκι στην κυβέρνηση και σε όσους υποστηρίζουν ότι είναι παράγοντας ασφάλειας

Η στάση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στο θέμα της κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών σε τουρκικές φυλακές, είναι «ένα ακόμα χαστούκι στην κυβέρνηση που είναι σημαιοφόρος και σε όλους εκείνους που υποστηρίζουν ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ασφάλειας και ότι προστατεύει τη χώρα μας» επισήμανε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάϊ.

«Όσες φορές είχαμε προβλήματα, Κύπρος, Ίμια, “γκρίζες ζώνες”, χτύπημα του σκάφους του λιμενικού και τώρα αυτό το θέμα, το ΝΑΤΟ νίπτει τας χείρας του» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Είπε ότι αυτό το συνοριακό επεισόδιο και η στάση της Τουρκίας είναι κλιμάκωση της επιθετικότητας της Τουρκίας, αποσαφηνίζοντας ότι «όταν λέμε Τουρκία, δεν εννοούμε τον κόσμο, αλλά αυτούς που έχουν τον πλούτο και θέλουν να πάρουν μέρος στο μοίρασμα της πίτας» ενώ σε άλλο σημείο της συνέντευξής του χαρακτήρισε τη σύλληψη και κράτηση των δύο στρατιωτικών «ένα επεισόδιο κοντά σε πολεμική ενέργεια».

Είπε ακόμα ότι «αυτή η κλιμάκωση μπορεί να φθάσει μέχρι και σε θερμό επεισόδιο, μέχρι και κατάληψη». Όπως εξήγησε στη συνέχεια το θέμα των ελληνοτουρκικών έχει μια αυτονομία, αλλά πρέπει να ενταχθεί στη «μεγάλη εικόνα».

«Έχουμε μεγάλη ανησυχία και το εκφράζουμε διαρκώς διότι υπάρχουν οξύτατοι ανταγωνισμοί και ένα κουβάρι αντιθέσεων σε ολόκληρη την περιοχή, περικύκλωση της Ρωσίας και εδώ εντάσσεται και η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, νέο χορό πυρηνικών όπλων, ΝΑΤΟϊκό στρατό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη και εξέλιξη του πολέμου της Συρίας» επισήμανε ο κ. Παφίλης, προσθέτοντας «τώρα που έφυγε ο ISIS αρχίζει το μοίρασμα».

Αναφερόμενος στην πολιτική της κυβέρνησης είπε ότι αυτή συνεχίζοντας την πολιτική προηγούμενων κυβερνήσεων, μιλά για «γεωστρατηγική αναβάθμιση» της χώρας που σημαίνει ότι «θα πάρουμε κι εμείς μέρος στο μοίρασμα της περιοχής, με την έννοια ότι είμαστε πιο σταθερή χώρα, αυτά είναι σχετικά, και αυτό θα γίνει μαζί με το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ».

«Εμείς πιστεύουμε ότι αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, επικίνδυνη και κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και με τα σχέδια που έχουν στην περιοχή κινδυνεύουμε να συρθούμε σε ένα γενικευμένο πόλεμο για να μοιράσουν αυτοί που έχουν τον πλούτο την περιοχή» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «είμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση από την πολιτική της κυβέρνησης».

Ο κ. Παφίλης είπε ότι η κατάσταση με την Τουρκία είναι οξυμμένη και δεν εξηγείται η στάση της, όπως υποστηρίζουν διάφοροι αναλυτές και από την πλευρά της κυβέρνησης, από την εσωτερική αντιπαράθεση λόγω εκλογών μετά από δύο χρόνια, ενώ δεν συμφώνησε ότι η Τουρκία είναι «νευρική» δύναμη γιατί «ζορίζεται».

«Η Τουρκία ζορίζεται-ζορίζεται, αλλά έχει μπει στη Συρία, έχει μπει στο Ιράκ και κατέχει και το 40% της Κύπρου» πρόσθεσε.

«Εμείς λέμε ότι οι λαοί πρέπει να ξεσηκωθούν εναντίον του ΝΑΤΟ, εναντίον των ιμπεριαλιστών που έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή και να χαράξουν διαφορετικό δρόμο» είπε ο κ. Παφίλης τονίζοντας «Ο ελληνικός λαός πρέπει να αντιληφθεί ότι ο ανταγωνισμός για το μοίρασμα της περιοχής κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ μπορεί να αποβεί μοιραίος και να το πληρώσει και με το αίμα του».

Ως προς το θέμα των εξοπλισμών και την αύξηση του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, δήλωσε ότι το 40% των Ενόπλων Δυνάμεων είναι κάτω από την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και δεύτερον γίνονται επιθετικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και πληρώνουμε εκατομμύρια ευρώ «επομένως υπάρχουν δυνατότητες και δεν πρέπει ο ελληνικός στρατός να υποτάσσεται στα σχέδια του ΝΑΤΟ, αλλά μόνος σκοπός του να είναι η φύλαξη των συνόρων και της εδαφικής κυριαρχίας της χώρας».

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στο ποδόσφαιρο εξέφρασε την άποψη ότι αυτές «καθρεφτίζουν τη σήψη του ποδοσφαίρου των επιχειρηματιών, ενώ όσα μέτρα και να παίρνονται η κατάσταση δεν αλλάζει, γιατί το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί από άθλημα σε πεδίο επιχειρηματικής δράσης με τεράστιο τζίρο, “στρατούς” που δημιουργούνται και διασύνδεση της πολιτικής εξουσίας με επιχειρηματικούς ομίλους».

Τόνισε ότι θέση του ΚΚΕ είναι να καταργηθεί η επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα του αθλητισμού, αλλά και έξοδος του ποδοσφαίρου από το στοίχημα.

Χαρακτήρισε απαράδεκτη τη στάση του Ι. Σαββίδη σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «δεν είναι ο πρώτος, ούτε ο τελευταίος που κάνει αυτά τα πράγματα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι πάντα οι επιχειρηματίες είχαν σχέση με όλες τις κυβερνήσεις και «ορισμένοι που κάνουν τώρα την αθώα περιστερά, να γυρίσουμε λίγο πίσω να δούμε τι έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τι σχέσεις είχαν με επιχειρηματίες».

«Δεν λέω ότι οι σχέσεις πρέπει απαραίτητα να σχετίζονται με μίζες και διαφθορά, αλλά εξυπηρετούν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων» πρόσθεσε.

Σημείωσε ακόμα ότι αυτοί που ελέγχουν το ποδόσφαιρο και στην Ελλάδα και διεθνώς είναι αυτοί που έχουν τράπεζες, καράβια, που έχουν τον πλούτο στα χέρια τους και έχουν και τον αθλητισμό.

«Χρειάζεται ένα κίνημα από τον κόσμο να καταργηθεί η επιχειρηματική δράση και να ενισχυθούν τα ερασιτεχνικά σωματεία, ο λαϊκός αθλητισμός» είπε, τέλος, ο κ. Παφίλης.