Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Θ. Παφίλης: «το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ κι αλλού θα σας πνίξει κάποτε»

Έντονη κριτική άσκησε στην κυβέρνηση για την τροπολογία που σχετίζεται με τη ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, λαμβάνοντας το λόγο μετά τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκη. Ήρθατε με κατηγορητήριο και αγγελτήριο θανάτου της ΛΑΡΚΟ. Ποιος δημιούργησε τα προβλήματά της; Εσείς δεν κυβερνούσατε τη χώρα και λέτε ότι φταίνε οι εργαζόμενοι, με τόσους νεκρούς και ανάπηρους από τη δουλειά τους στη ΛΑΡΚΟ; Εσείς δεν διορίζατε τις διοικήσεις και τα “γκόλντεν μπόις” που υποβάθμισαν τη ΛΑΡΚΟ για να παραδοθεί στους ιδιώτες;

Υπάρχει λύση για τη ΛΑΡΚΟ, να αλλάξει ριζικά η πολιτική της υποβάθμισης, να στηριχθεί οικονομικά, να εκσυγχρονιστεί, να διασφαλιστούν όλοι οι εργαζόμενοι και να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των εργολαβιών, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης καταρρίπτοντας ένα προς ένα τα επιχειρήματα που εμφανίζουν μονόδρομο την ιδιωτικοποίηση.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλή, αρχικά τόνισε ότι φέρουν ευθύνες όλες οι κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ και τα κόμματα αυτά πρέπει να απολογηθούν για την συνέχιση υποβάθμισης της ΛΑΡΚΟ για να δοθεί σε ιδιώτη. Σημείωσε ότι η ΛΑΡΚΟ δεν αναπτύχθηκε διότι για τα κόμματα που είναι πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου ο θεός δεν είναι τα συμφέροντα των εργαζόμενων αλλά μια χούφτα καπιταλιστών που λυμαίνονται τον πλούτο της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει διέξοδος αν δεν ανατραπεί η βαρβαρότητα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι ενώ η ΛΑΡΚΟ πριν δεκαετίες μπορούσε να αναπτυχθεί με εργοστάσιο ανοξείδωτου χάλυβα αυτό δεν έγινε. Πρόσθεσε ότι η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να παράξει κοβάλτιο που είναι πολύ σημαντικό για τις μπαταρίες, και πως η σκουριά που χύνεται στη θάλασσα μπορεί να αξιοποιηθεί καθώς περιέχει κοβάλτιο και σίδηρο. Τόνισε ότι αυτά δεν έγιναν διότι την καταληστεύουν επιχειρηματικοί όμιλοι.

Για τα χρέη προς τη ΔΕΗ υπογράμμισε ότι η ΔΕΗ αν και βασικός μέτοχος της ΛΑΡΚΟ πωλούσε 20% ακριβότερο το ηλεκτρικό ρεύμα από άλλες ενεργοβόρες εταιρείες και πως το 2006 διπλασιάστηκε το τιμολόγιο με βάση το οποίο αγόραζε ρεύμα η ΛΑΡΚΟ. Σημείωσε πως αν δεν γίνονταν όλα αυτά, η ΔΕΗ θα έπρεπε να επιστρέψει χρήματα στη ΛΑΡΚΟ.

Για τα πρόστιμα της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων ανέφερε ότι το κράτος εγγυήθηκε δάνεια της ΛΑΡΚΟ τα οποία η εταιρεία ξεπλήρωσε και κάλεσε την κυβέρνηση να δώσει στοιχεία για το πόσα δισ. ευρώ δίνονται από το κράτος σε ιδιώτες.

Για τους εργαζόμενους τόνισε ότι το 80% αυτών έχει μισθό από 700 έως 1.200 ευρώ και πως εργάζονται σε σκληρές συνθήκες. Κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να συνεδριάσει μέσα στη ΛΑΡΚΟ, στους χώρους που καίγεται το μέταλλο και μετά η κυβέρνηση να ανακοινώσει μείωση κατά 25% των μισθών μιας και θεωρεί ότι λαμβάνουν πολλά.

Μέχρι τώρα είναι 80 εργάτες σκοτωμένοι στη ΛΑΡΚΟ, πόσο αποτιμάται η ζωή τους αναρωτήθηκε ο Θανάσης Παφίλης και έκανε λόγο για ντροπή, κυνισμό και αναισθησία. Πρόσθεσε ότι «το αίμα που έχει χυθεί μέσα στη ΛΑΡΚΟ κι αλλού θα σας πνίξει κάποτε». Σημείωσε ότι το ΚΚΕ, όπως πάντα, είναι στο πλευρό των εργαζόμενων, ανέφερε πως όλη η περιοχή είναι στο πόδι και η κυβέρνηση δεν θα περάσει εύκολα τους σχεδιασμούς της.