• [ Δικοί σου εχθροί, δικοί μου εχθροί /του σκεφτόμενου ανθρώπου είναι εχθροί]
Facebooktwitterrssyoutube

Ικαρία: Προβολή ταινιών για το διεθνές και το ελληνικό εργατικό κίνημα (15-22-29 Απρίλη)

Στα πλαίσια των δράσεων εν όψη της κινητοποίησης για την 1η Μάη, το Εργατικό Κέντρο Σάμου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ικαρίας, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων & Συναφών Επαγγελμάτων Ικαρίας, η Ένωση Τεχνικών ΔΕΗ Σάμου & Ικαρίας, ο Σύλλογος Μισθωτών Συνταξιούχων Ικαρίας, το Σωματείο Εργαζομένων Δήμων Ικαρίας & Φούρνων, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Ικαρίας και η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας,

διοργανώνουν προβολή ταινιών (ντοκιμαντέρ) από την εμπειρία του διεθνούς εργατικού κινήματος. Δύο ταινίες που αναδεικνύουν την διαδρομή Ελλήνων εργατών, μεταναστών στην Αμερική, στις αρχές του 20ου αιώνα και την συμβολή τους στην ανάπτυξη του εργατικού κινήματος μέχρι και τις αρχές του 1950, καθώς και δυο ταινίες (η μια μικρού μήκους) για τους σύγχρονους εργατικούς αγώνες στην χώρα μας.

Παλληκάρι – Ο Λούης Τίκας και η σφαγή του Λάντλοου

IKARIA7

Το ντοκιμαντέρ χωρίζεται σε κατατοπιστικά κεφάλαια που εισάγουν τον θεατή στο περιβάλλον που κυοφόρησε την πιο βίαιη σύγκρουση εργοδοσίας και εργατών στην αμερικανική ιστορία, η οποία κορυφώθηκε με τη σφαγή των απεργών ανθρακωρύχων στο Λάντλοου του Κολοράντο, ανήμερα του ορθόδοξου Πάσχα, τον Απρίλη του 1913 και την εν ψυχρώ δολοφονία του Έλληνα μετανάστη, ηγετικού συνδικαλιστικού στελέχους Λούη Τίκα , από μισθοφόρο της Εθνοφρουράς.

Ταξισυνειδησία, Η άγνωστη ιστορία του ελληνοαμερικανικού ριζοσπαστισμού

IKARIA6

Η ταινία παρουσιάζει την αθέατη πλευρά της ελληνικής μεταναστευτικής κοινότητας στις ΗΠΑ, αυτή των αιματηρών αγώνων για καλύτερες συνθήκες ζωής μέσα από δυναμικά συνδικάτα και οργανώσεις, από τη δεκαετία του ’20 έως τα χρόνια των Μακαρθικών διώξεων.

NON OMNIS MORIAR

IKARIA2

Ένα ντοκιμαντέρ με αφορμή την απεργία στην Ελληνική Χαλυβουργία. Ο τίτλος του «NON OMNIS MORIAR», είναι μια λατινική έκφραση και σημαίνει δεν θα πεθάνω ολόκληρος, (κάτι θα μείνει από εμένα). Αυτό θέλει να αναδείξει το ντοκιμαντέρ. Βασιζόμενο στον χρόνο ακολουθεί την εξέλιξη της απεργίας. 9 μήνες απεργία, 9 μήνες καταγραφής.

Παράλληλα με την προβολή των τριών ταινιών θα προβάλλεται και η μικρού μήκους ταινία ΜΑΘΕ ΕΡΓΑΤΗ ΠΩΣ

IKARIA3

Μια ταινία σαν δοκίμιο, μια ταινία ταυτόχρονα γκροτέσκο καταγγελία αλλά και θέση για την ανατροπή. Ένας εργάτης που θα σπάσει τα δεσμά του, δεν είναι απλά μια απόφαση αλλά μια διαδικασία συνείδησης και ριζοσπαστικοποίησης της σκέψης του.