Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Ιμπεριαλιστικός πόλεμος: Προβοκάτσια κατά της Υπερδνειστερίας από την Ουκρανία και τη Μολδαβία καταγγέλλει η Μόσχα

Η Μόσχα σήμερα κατήγγειλε τον σχεδιασμό προβοκάτσιας από την Ουκρανία κατά της Υπερδνειστερίας, την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που συνορεύει με την Ουκρανία, προκειμένου να δοθεί το πρόσχημα στη Μολδαβία για να εισβάλει.

«Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, στο εγγύς μέλλον το καθεστώς του Κιέβου προετοιμάζει μια ένοπλη πρόκληση κατά της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων με τη συμμετοχή του εθνικιστικού σχηματισμού του Αζόφ», αναφέρει σε έκθεση που δημοσιοποίησε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την έκθεση, η προβοκάτσια θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από τη Μολδαβία και την Ουκρανία, προκειμένου να εισβάλουν στην Υπερδνειστερία. Ως πρόσχημα για την εισβολή, το Κίεβο σχεδιάζει να οργανώσει μια ψεύτικη επίθεση των ρωσικών στρατευμάτων που σταθμεύουν στο έδαφος της Υπερδνειστερίας.

Το υπουργείο Άμυνας τόνισε ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση στα σύνορα της Ουκρανίας και της Μολδαβικής Δημοκρατίας της Υπερδνειστερίας «και είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε οποιαδήποτε αλλαγή της κατάστασης».

Από την πλευρά της η μολδαβική κυβέρνηση έσπευσε να διαψεύσει τους ισχυρισμούς του ρωσικού υπουργείου Άμυνας. Ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου δήλωσε χθες Τετάρτη ότι η κυβέρνηση είναι προετοιμασμένη για «κάθε είδους απειλές» από τη Ρωσία. «Οι θεσμοί μας έχουν σχεδιάσει απαντήσεις για κάθε είδους απειλές», εξήγησε. «Φυσικά έχουμε περιορισμένα μέσα, αλλά παράλληλα δεν είμαστε μόνοι μας σε αυτό».

Υπενθυμίζεται ότι η Υπερδνειστερία, θύλακας με πληθυσμό 500.000 κατοίκων, αποσχίστηκε από τη Μολδαβία έπειτα από σύντομη ένοπλη σύρραξη μετά τις ανατροπές και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Η Μόσχα έχει αναπτύξει εκεί «ειρηνευτική δύναμη» 1.500 στρατιωτών.

Με πληροφορίες από: «Ria Novosti», ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ναι, αλλά ο Στάλιν…», του Νίκου Μόττα