Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ινδία: Ανείπωτη τραγωδία από το θανατηφόρο πέρασμα της πανδημίας

Η Ινδία για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού που έχουν αναφερθεί ποτέ σε οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο μέσα σε ένα 24ωρο, με 349.691 νέες μολύνσεις, όπως ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Υγείας.

Παράλληλα στη χώρα καταγράφηκε και ρεκόρ θανάτων, αφού τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν στην covid-19, 2.767 άνθρωποι.

Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας στην Ινδία έχουν αναφερθεί 16,96 εκατομμύρια κρούσματα κορονοϊού και και 192.311 θάνατοι από covid-19.

Η ινδική κυβέρνηση έχει καταφύγει σε στρατιωτικά αεροσκάφη και τρένα για να μεταφέρουν οξυγόνο στο Νέο Δελχί από άλλες περιοχές της χώρας, αλλά και από το εξωτερικό, όπως για παράδειγμα από τη Σιγκαπούρη.

Η χώρα του 1,3 δισεκατομμυρίου κατοίκων είναι στα πρόθυρα ανθρωπιστικής καταστροφής, προειδοποίησε ο Ασίς Τζα, πρύτανης της σχολής Δημόσιας Υγείας στο πανεπιστήμιο Brown σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε το Σάββατο στην Washington Post.

O Τζα επεσήμανε ότι περίπου 2.000 άνθρωποι πεθαίνουν επισήμως καθημερινά στην Ινδία από covid-19, όμως οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι ο πραγματικός αριθμός είναι δύο με δέκα φορές μεγαλύτερος.

Η χώρα είναι, πλέον, η τέταρτη χώρα με τους περισσότερους νεκρούς από την πανδημία, καθώς αριθμεί 192.311 θύματα σε 16.960.172 κρούσματα.

Μέσα σε αυτή την ασφυκτική κατάσταση ο πρωθυπουργός κάλεσε τους πολίτες να εμβολιαστούν, αλλά και να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί, κάνοντας λόγο για μία «καταιγίδα« μολύνσεων που έχει πλήξει τη χώρα

«Ήμασταν σίγουροι και αισιόδοξοι αφού αντιμετωπίσαμε επιτυχημένα το πρώτο κύμα, αλλά αυτή η καταιγίδα έχει τρομάξει το έθνος μας» δήλωσε ο Ναρέντρα Μόντι, ενώ η κυβέρνησή του δέχεται σφοδρή κριτική επειδή χαλάρωσε στις αρχές του έτους επιτρέποντας την πραγματοποίηση θρησκευτικών και πολιτικών εκδηλώσεων με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων.

Τα νοσοκομεία και οι γιατροί εκδίδουν συνεχώς αγωνιώδεις ανακοινώσεις λέγοντας πως δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στον μεγάλο αριθμό ασθενών.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός του Νέου Δελχί, ο Αρβίντ Κεζριουάλ, δήλωσε σήμερα ότι παρατείνεται το lockdown στην ινδική πρωτεύουσα ως τις 3 Μαΐου καθώς τα νέα κρούσματα αυξάνονται εκθετικά.

«Αποφασίσαμε να παρατείνουμε κατά μία εβδομάδα το lockdown», ανακοίνωσε ο Κεζριουάλ. «Η καταστροφή του κορονοϊού συνεχίζεται, δεν υπάρχει ανάπαυλα».

«Το lockdown είναι το έσχατο μέσο μας να αντιμετωπίσουμε τον κορονοϊό, όμως με τα κρούσματα να αυξάνονται τόσο γρήγορα πρέπει να χρησιμοποιοήσουμε το όπλο αυτό», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός της ινδικής πρωτεύουσας.

Το Νέο Δελχί, που μετρά 20 εκατομμύρια κατοίκους, έχει πληγεί περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περιοχή της Ινδίας από τον κορονοϊό. Την προηγούμενη Δευτέρα είχε τεθεί σε ισχύ lockdown μίας εβδομάδας σε μια προσπάθεια να αμβλυνθεί η πίεση στο σύστημα υγείας.

Έξω από νοσοκομεία της περιοχής πολίτες στήνουν ράντζα και φιάλες οξυγόνου, παρακαλώντας παράλληλα τις αρχές να πάρουν όσο περισσότερους ασθενές μέσα στα κτίρια μπορούν.

Στο μεταξύ μια σειρά  κυβερνήσεις κρατών, αλλά και η Ε.Ε. αναμένεται να στείλουν ενίσχυση σε αναπνευστήρες και οξυγόνο, καθώς το σύστημα της 1,3 δισεκατομμυρίων κατοίκων χώρας έχει καταρρεύσει και τα εργοστάσιά της δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Παραμύθι: Το γαϊτανάκι της φιλίας, της Ανθής Παρασκευοπούλου