Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ινδία: Ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων και στα πεζοδρόμια

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο παγκόσμιο ρεκόρ επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού μέσα σε 24 ώρες, ξεπερνώντας για πρώτη φορά το επίπεδο των 400.000, ενώ για άλλη μια ημέρα, τα θύματα της πανδημίας του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν τα 3.500, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα.

«Οι άνθρωποι πεθαίνουν στα πεζοδρόμια μπροστά από τα νοσοκομεία που είναι γεμάτα.  Οι σειρήνες των ασθενοφόρων ουρλιάζουν, καθώς οι νοσηλευτές -οδηγοί γυρίζουν απεγνωσμένα μέσα στην πόλη αναζητώντας ένα ελεύθερο κρεβάτι σε κάποιο νοσοκομείο. Πολλοί ασθενείς με covid πεθαίνουν μέσα στα ασθενοφόρα. Τα νοσοκομεία δεν έχουν αρκετό χώρο ούτε για τους νεκρούς, που αποτεφρώνονται  μαζικά». Ο  Δρ. Σουβιράχ Τζον, επικεφαλής επιδημιολόγος στο νοσοκομείο «Sir Ganga Ram», στο Νέο Δελχί ,περιγράφει με δάκρυα στα μάτια την εμπόλεμη κατάσταση που βιώνει η πρωτεύουσα της Ινδίας, αντιμέτωπη με μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού την πανδημία

Οι άνθρωποι ικετεύουν για ένα νοσοκομειακό κρεβάτι για τον εαυτό τους ή τους συγγενείς τους, πολλοί  άνθρωποι πεθαίνουν στα πεζοδρόμια μπροστά από τις υπερπλήρεις κλινικές.

«Πολλά νοσοκομεία σήμερα δεν διαθέτουν πλέον αρκετές συσκευές οξυγόνου. Όλο το ιατρικό προσωπικό εργάζεται σε καταστάσεις …επιβίωσης , ξεπερνώντας κάθε όριο  σωματικής και συναισθηματικής εξάντλησης, προσπαθώντας να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερες ζωές» ,λέει ο  Δρ. Σουβιράχ Τζον. Η ινδική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ήδη στρατιωτικά αεροπλάνα και τρένα για να μεταφέρει συσκευές οξυγόνου από διάφορες περιοχές της χώρας στην ιδιαίτερα πληγείσα πρωτεύουσα. Και οι απελπισμένοι συγγενείς προσπαθούν να  αγοράσουν φιάλες οξυγόνου σε υπερτιμημένες τιμές στα κοινωνικά δίκτυα και στη μαύρη αγορά…

Πέρα από τους  γιατρούς και τις νοσοκόμες που εργάζονται όλο το εικοσιτετράωρο, οι απλοί πολίτες έχουν επίσης ένα θλιβερό καθήκον: Να βοηθήσουν στα κρεματόρια για να αποτεφρώσουν τους νεκρούς συγγενείς τους…

Με βάση τους αριθμούς του ομοσπονδιακού υπουργείου Υγείας, επιβεβαιώθηκαν 401.993 κρούσματα του SARS-CoV-2, ενώ οι ασθενείς με την COVID-19 που υπέκυψαν έφθασαν τους 3.523 το προηγούμενο 24ωρο.

Η Ινδία έχει καταγράψει κάπου 7,7 εκατομμύρια μολύνσεις από τα τέλη του Φεβρουαρίου, όταν άρχισε να επιταχύνεται το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, που έχει βυθίσει τη γιγαντιαία χώρα της Ασίας σε υγειονομική κρίση άνευ προηγουμένου. Είχαν χρειαστεί έξι μήνες για να καταγραφούν τα προηγούμενα 7,7 εκατ. κρούσματα.

Πλέον ο απολογισμός της πανδημίας του νέου κορονοϊού έχει φθάσει τους 211.853 νεκρούς επί συνόλου 19,1 και πλέον εκατομμυρίων μολύνσεων.

Ειδικοί εκτιμούν πως ο πραγματικός απολογισμός είναι ακόμα βαρύτερος.

Πυρκαγιά στοίχισε τη ζωή σε 12 ασθενείς που νοσηλεύονταν σε ΜΕΘ νοσοκομείου αναφοράς για ασθενείς με την COVID-19

Τουλάχιστον δώδεκα ασθενείς με την COVID-19 πέθαναν σήμερα το πρωί όταν ξέσπασε πυρκαγιά στη μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) όπου είχαν εισαχθεί, μεταδίδουν ινδικά μέσα ενημέρωσης, επεισόδιο που προστέθηκε σε πολλά παρόμοια στα ινδικά νοσοκομεία, που έχουν κατακλυστεί από αρρώστους.

Στο τετραώροφο νοσοκομείο στην Μπαρούτς, στο δυτικό ομόσπονδο κράτος Γκουτζάρατ, νοσηλεύονταν περίπου 50 ακόμη ασθενείς όταν εκδηλώθηκε η πυρκαγιά.

«Αμέσως μετά την πυρκαγιά επιβεβαιώθηκαν οι 12 θάνατοι», δήλωσε αξιωματικός της τοπικής αστυνομίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Press Trust of India.

Την 23η Απριλίου, πυρκαγιά στη Μουμπάι στοίχισε τη ζωή σε 13 ασθενείς με την COVID-19. Μερικές ημέρες αργότερα, 22 άνθρωποι υπέκυψαν εξαιτίας άλλης πυρκαγιάς σε νοσοκομείο, επίσης στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα.

Στο ίδιο ομόσπονδο κράτος, 29 ασθενείς με τη νόσο που προκαλεί ο νέος κορονοϊός πέθαναν σε νοσοκομείο όταν διακόπηκε η χορήγηση του οξυγόνου τους εξαιτίας διαρροής.

Το σύστημα υγείας της Ινδίας μαστίζεται από υποχρηματοδότηση επί δεκαετίες και η πανδημία έχει προκαλέσει φοβερές ελλείψεις σε οξυγόνο, φάρμακα και νοσοκομειακές κλίνες. Σε κάποιες περιοχές, ασθενείς πεθαίνουν στις πύλες νοσοκομείων.

Ακολουθήστε το Ατέχνως στο Google News, στο Facebook και στο Twitter

Ν. Μπελογιάννης Ν. Πλουμπίδης – Στο σπίτι των ηρώων