Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ινδία: Θερίζει η νέα παραλλαγή του ιού – Καίνε νεκρούς ακόμη και σε αυτοσχέδια κρεματόρια μέρα-νύχτα (ΒΙΝΤΕΟ)

Εκτός ελέγχου η πανδημία στην Ινδία η οποία έχει υπερβεί πλέον σε καταγεγραμμένα κρούσματα την, επίσης τραγικά χτυπημένη, Βραζιλία με περισσότερα από 15 εκατομμύρια έναντι 13,9 εκατ., όταν οι ΗΠΑ παραμένουν μακράν πρώτες με 31,6 εκατ. επιβεβαιωμένες μολύνσεις.

Η ταχύτατη εξάπλωση του κορωνοϊού στην Ινδία οδηγεί σε κατάρρευση το σύστημα υγείας, ενώ πλέον εικόνες από καύσεις σορών και κλιβάνους σε κρεματόρια να λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο κάνουν τον γύρο των διεθνών Μέσων.

Στην Ινδία ξεπεράστηκε, για πρώτη φορά, το όριο των 2.000 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 σε μια ημέρα, ενώ ο αριθμός των μολύνσεων ξεπέρασε, επίσης για πρώτη φορά, το επίπεδο των 295.000.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, τις προηγούμενες 24 ώρες υπέκυψαν 2.023 ασθενείς με την COVID-19, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 182.553 νεκρούς ως αυτό το στάδιο.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκε ρεκόρ εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2, με 295.041 σε 24 ώρες και συνολικά 15,6 εκατομμύρια ανθρώπους να έχουν μολυνθεί.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η αποστροφή ου Γ. Παυλάκη σε πρωινή συνέντευξη: Στην Ινδία, με το νέο στέλεχος, προβλέπεται να γίνει σφαγή, εκτίμησε λέγοντας πως «ο ιός προσαρμόστηκε στον πληθυσμό και θερίζει».

Η Βρετανία μάλιστα πρόσθεσε την Ινδία στην «κόκκινη λίστα» τη Δευτέρα, η κυβέρνηση ωστόσο κατηγορήθηκε ότι ενήργησε με καθυστέρηση, καθώς περισσότερα από 100 άτομα στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν πλέον βρεθεί θετικά στην ινδική παραλλαγή από τα τέλη Μαρτίου, τα περισσότερα από τα οποία συνδέονταν σε ταξίδια στο εξωτερικό. Κρούσματα έχουν βρεθεί και σε άλλες χώρες (πχ. Ισραήλ).

Ινδία: Η νέα επικίνδυνη παραλλαγή εξαπλώνεται πιο εύκολα

Η Daily Mail αναφέρει στη νέα επικίνδυνη παραλλαγή B.1.617 τονίζοντας ότι πιστεύεται ότι εξαπλώνεται πιο εύκολα και θα μπορούσε να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες παραλλαγές. Όπως τονίζει μάλιστα, γιατροί στην Ινδία ανησυχούν για έναν σημαντικό μέρος νεαρών ασθενών. Μερικοί γιατροί λένε ότι ο λόγος που τα άτομα κάτω των 45 ετών είναι τώρα ευάλωτα είναι επειδή πηγαίνουν στη δουλειά και τρώνε έξω περισσότερο, αλλά δεν υπάρχει καμία κύρια απόδειξη.

Πώς όμως εξαπλώθηκε σε τέτοιο βαθμό ο κορωνοϊός στην Ινδία; Στις αρχές του έτους, η χώρα πίστευε ότι είχε ξεπεράσει την πανδημία και είχε ξεκινήσει μαζικό εμβολιασμό. Όπως εξηγεί όμως η Daily Mail, οι μάσκες προσώπου και η κοινωνική απόσταση σταμάτησαν να τηρούνται ως μέτρα προστασίας και τεράστια πλήθη συγκεντρώθηκαν σε θρησκευτικές συγκεντρώσεις, εκλογές και αγώνες κρίκετ.

Τα σόσιαλ μίντια βρίθουν ακόμη από οργισμένες μομφές και χλευαστικά σχόλια κατά του πρωθυπουργού Μόντι, που δεν έχει θέσει υπό περιορισμό μαζικότατες θρησκευτικές και δη ινδουιστικές γιορτές, όπως το Κουμπ Μελά, που συγκέντρωσε περίπου 4,6 εκατομμύρια πιστούς -χωρίς μάσκες και αποστάσεις- μόνο την τελευταία βδομάδα.

Ο Ινδός πρωθυπουργός και υπουργοί του εξακολουθούν επίσης να κάνουν κανονικά προεκλογικές συγκεντρώσεις εν όψει των τοπικών εκλογών στο κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης.

Ινδία: Καταρρέει το σύστημα Υγείας

Και ενώ οι γιατροί προειδοποιούν για την αύξηση ασθενών σε νεαρότερες ηλικίες, τα νοσοκομεία αρχίζουν να ξεμένουν από φιάλες ιατρικού οξυγόνου. Οι γιατροί στο Δελχί λένε ότι τα δύο τρίτα των νέων ασθενών τους είναι κάτω των 45 ετών, ενώ στη Βομβάη, αναφέρουν ότι πλέον γίνονται εισαγωγές παιδιών ηλικίας 12 έως 15 ετών, που ουσιαστικά δεν υπήρχαν στο πρώτο κύμα.

Στη πολιτεία Γκουτζαράτ πνευμονολόγος προειδοποιεί για αυξημένη σοβαρότητα από τον κορωνοϊού στους νέους στους πνεύμονες, την καρδιά και τα νεφρά.

Πιστεύεται επίσης ότι τα άτομα κάτω των 45 ετών μπορεί να είναι πιο επιρρεπή σε μια νέα διπλή μετάλλαξη που βρίσκεται στο 60% των δειγμάτων στην Μαχαράστρα, την πολιτεία που έχει πληγεί περισσότερο.

Τη Δευτέρα, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει εμβόλια σε άτομα άνω των 18 ετών από τις αρχές του επόμενου μήνα, αλλά δεν είναι σαφές εάν η χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός εμβολίων στον κόσμο μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της, αυξάνοντας την ανησυχία για τις αλυσίδες ανεφοδιασμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Το Δελχί, η πόλη των 29 εκατομμυρίων, χθες το βράδυ επέβαλε lockdown μίας εβδομάδα για να προστατεύσει τα νοσοκομεία που έχουν λυγίσει υπό την πίεση της πανδημίας καθώς ήταν διαθέσιμα λιγότερα από 100 κρεβάτια με αναπνευστήρες και λιγότερα από 150 κρεβάτια για ασθενείς που χρειάζονται εντατική θεραπεία.

Καίνε τους νεκρούς σε κρεματόρια

Στη δυτική πολιτεία του Γκουτζαράτ, τα κρεματόρια στο Σουράτ, στο Ρατζκότ, στο Τζαμναγκάρ και στο Αχμενταμπάντ λειτουργούν όλο το 24ωρο με τρία έως τέσσερις φορές περισσότερες σορούς από το κανονικό.

Η καμινάδα ενός ηλεκτρικού κλιβάνου στο Αχμενταμπάντ ράγισε και κατέρρευσε αφού ήταν σε συνεχή χρήση έως και 20 ώρες κάθε μέρα για τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Τα πλαίσια σιδήρου σε ένα βιομηχανικό κέντρο διαμαντιών στο Σουράτ έλιωσαν επειδή δεν υπήρχε χρόνος να αφήσουν τους κλιβάνους να κρυώσουν.

Μέχρι τον περασμένο μήνα αποτεφρώναμε περίπου 20 σορούς την ημέρα … Αλλά από τις αρχές Απριλίου χειριζόμαστε πάνω από 80 σορούς κάθε μέρα», δήλωσε ένας τοπικός αξιωματούχος στο κρεματόριο Ramnath Ghela.

Με τον χρόνο αναμονής να είναι έως και οκτώ ώρες, στο Ρατζκότ έχει δημιουργηθεί μια ειδική αίθουσα ελέγχου που λειτουργεί διαρκώς για τη διαχείριση της ροής στα τέσσερα κρεματόρια της πόλης.

Σε δύο κρεματόρια στο Lucknow στο βορρά, οι συγγενείς παίρνουν αριθμημένα κουπόνια και περιμένουν έως και 12 ώρες. Κάποιος μάλιστα άρχισε να καίει πτώματα σε ένα παρακείμενο πάρκο.

Ο Rohit Singh, του οποίου ο πατέρας πέθανε από κορωνοϊό, δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι του κρεματορίου χρεώνουν περίπου 7.000 ρουπίες περίπου – σχεδόν 20 φορές το κανονικό. Κάποια κρεματόρια στο Lucknow ξέμειναν από ξύλο και ζήτησαν από τους ανθρώπους να πάνε οι ίδιοι.

Πάνε καλά αυτοί οι Σουηδοί;