Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ινδία: 400.000 εργάτες γης απεργούν ζητώντας αύξηση 40 σεντς

Απεργία διάρκειας τριών ημερών πραγματοποιούν από χθες εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες σε φυτείες τσαγιού Νταρτζίλινγκ στο ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, για να διαμαρτυρηθούν για τις σκληρές συνθήκες εργασίας και να απαιτήσουν αύξηση σαράντα σεντς την ημέρα.

«Περισσότεροι από 400.000 εργάτες από περίπου 370 φυτείες συμμετέχουν στην τριήμερη απεργία» στην πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, διευκρίνισε ο Αλόκε Τσακραμπότρι, πρόεδρος του Συνδικάτου εργαζόμενων στις Φυτείες Τσαγιού.

«Ο κατώτατος ημερήσιος μισθός ενός εργάτη σε φυτεία είναι 169 ρουπίες (2,13 ευρώ). Ζητήσαμε αύξηση 20% στις 203 ρουπίες (2,55 ευρώ)», εξήγησε.

Περίπου είκοσι τοπικά συνδικάτα στηρίζουν την απεργία στον κλάδο, που αποτελεί έναν από τους πλέον κερδοφόρους εξαγωγικούς τομείς της χώρας που εκμεταλλεύονται τα μονοπώλια, δίνοντας ψίχουλα στους εργάτες.

 

Η ευκαιρία

Παρόλη τη μεγάλη κινητοποίηση, οι απεργοί δεν είχαν διαταράξει μέχρι χθες την περισυλλογή φύλλων τσαγιού της ποικιλίας Νταρτζίλινγκ, που αποτελεί το σημαντικότερο εξαγώγιμο προϊόν του κρατιδίου της Βεγγάλης. Τ

Η περίοδος κατά τη διάρκεια του μουσώνα αποτελεί την ιδανική στιγμή για τη συλλογή φύλλων τσαγιού από τις απότομες πλαγιές των φυτειών, ενώ κάθε καθυστέρηση μπορεί να πλήξει την ποιότητα της σοδειάς και να μειώσει δραστικά την τιμή του προϊόντος για τους γαιοκτήμονες.

Οι σκληρές συνθήκες εργασίας στις φυτείες τσαγιού, που δημιουργήθηκαν στην εποχή της αγγλικής αποικιοκρατίας, έχουν συμβάλει καθοριστικά στην εδραίωση μαχητικού εργατικού κινήματος στη Βεγγάλη.

ΠΑΜΕ: Αλληλεγγύη στους εργάτες

Την αλληλεγγύη της στους πάνω από 400.000 εργάτες γης στις φυτείες τσαγιού του Νταρζίλινγκ της Ανατολικής Ινδίας εκφράζει η ΕΓ του ΠΑΜΕ εκ μέρους του ταξικού κινήματος και των συνδικάτων στην Ελλάδα.

Οι εργάτες απεργούν, ζητώντας αυξήσεις στα μεροκάματα που σήμερα είναι μεροκάματα φτώχειας, ενώ από την άλλη τα μονοπώλια αυγαταίνουν συνεχώς τα κέρδη τους.

Το ΠΑΜΕ στέκεται συμπαραστάτης στον αγώνα των εργατών και καλεί όλα τα συνδικάτα να σταθούν δίπλα τους με όλους τους τρόπους.