Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ινδία – COVID-19: Παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων για 2η συνεχόμενη ημέρα – Εθνικό τραγικό ρεκόρ θανάτων

Η Ινδία κατέγραψε σήμερα νέο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων από τον SARS-CoV-2, με 332.730 κρούσματα να επιβεβαιώνονται εργαστηριακά μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας.

Η γιγαντιαία χώρα της Ασίας κατέγραψε το ίδιο διάστημα τραγικό ρεκόρ 2.263 θανάτων εξαιτίας της COVID-19 το ίδιο διάστημα.

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας έφθασε έτσι τους 186.920 νεκρούς, ενώ το σύνολο των κρουσμάτων ξεπέρασε τα 16 εκατομμύρια.

Το σύστημα υγείας της χώρας έχει αρχίσει να καταρρέει εξαιτίας του σφοδρού νέου κύματος της πανδημίας, το οποίο εν μέρει αποδίδεται σε μια «διπλή μετάλλαξη» του νέου κορονοϊού που εξαπλώνεται ραγδαία.

Στο ομόσπονδο κράτος Μαχαράστρα, από τις εστίες της κρίσης, 13 ασθενείς έχασαν τη ζωή τους σήμερα όταν ξέσπασε πυρκαγιά σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου κοντά στη Μουμπάι, δύο ημέρες μετά τους θανάτους τουλάχιστον 29 διασωληνωμένων ασθενών σε δημόσιο νοσοκομείο εξαιτίας διαρροής στη δεξαμενή με το οξυγόνο στην πόλη Νασίκ.

Στην Ινδία των 1,3 δισεκ. κατοίκων καταγράφονται ο τέταρτος βαρύτερος απολογισμός θυμάτων της πανδημίας και ο δεύτερος υψηλότερος αριθμός μολύνσεων στον κόσμο.

Ο Iνδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, αναγνωρίζοντας ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη «για ακόμη μια φορά με μια μεγάλη μάχη», απαίτησε από τους συμπολίτες του να κάνουν περισσότερα για να ανακοπεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού.

Πολλά νοσοκομεία και κλινικές της πρωτεύουσας απευθύνουν απεγνωσμένες εκκλήσεις στην κυβέρνηση για οξυγόνο, ώστε να μείνουν στη ζωή οι εκατοντάδες διασωληνωμένοι ασθενείς. Σε δεκάδες, οι ελλείψεις είναι οξύτατες, τα αποθέματα που διαθέτουν δεν διαρκούν παρά για μερικές ώρες.

Σε πάνω από τα δύο τρίτα των νοσοκομείων της ινδικής πρωτεύουσας δεν υπάρχει ούτε μία κλίνη διαθέσιμη, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές στο Δελχί. Οι γιατροί έχουν φθάσει στο σημείο να συστήνουν στους ασθενείς να μείνουν στο σπίτι.

«Η κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη», τόνισε ο Δρ. Κιρίτ Γκάντβι, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της μεγαλούπολης Αχμενταμπάντ (δυτικά). «Οι ασθενείς δυσκολεύονται πολύ να βρουν κρεβάτι σε νοσοκομεία για την COVID-19. Υπάρχουν εξαιρετικά οξείες ελλείψεις οξυγόνου».

Πλάνα που μεταδόθηκαν από ινδικά τηλεοπτικά δίκτυα εικονίζουν ουρές ανθρώπων με άδειους κυλίνδρους οξυγόνου που περίμεναν να μπουν σε μια εταιρεία που διαθέτει ιατρικό οξυγόνο για να τους ξαναγεμίσουν ώστε να μείνουν στη ζωή άρρωστοι συγγενείς τους.

Το προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ μολύνσεων είχε καταγραφεί στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο και είχε ανέλθει σε 297.430 μολύνσεις. Ωστόσο έκτοτε στη χώρα αυτή η κατάσταση έχει βελτιωθεί.

«Ποτέ δεν περιμέναμε ότι θα ερχόταν δεύτερο κύμα και θα μας χτύπαγε τόσο σκληρά», παραδέχθηκε ο Κίραν Μαζούμνταρ Σο, εκτελεστικός πρόεδρος της Biocon & Biocon Biologics, ιδιωτικής εταιρείας του τομέα της υγείας, στην εφημερίδα Economic Times.

«Ο εφησυχασμός οδήγησε σε απροσδόκητες ελλείψεις φαρμάκων, ιατρικών προμηθειών, νοσοκομειακών κλινών», πρόσθεσε.

Θα αρκέσουν τα εμβόλια;

Η Ινδία διεξάγει εδώ και καιρό εκστρατεία μαζικής ανοσοποίησης, όμως παραμένει συγκριτικά μικρό το ποσοστό του πληθυσμού της που έχει λάβει εμβόλια.

Οι αρχές διαβεβαιώνουν ότι θα είναι διαθέσιμα εμβόλια για όλους τους πολίτες από 18 ετών και άνω μετά την 1η Μαΐου. Όμως ειδικοί υπογραμμίζουν πως η Ινδία είναι αδύνατο να διαθέτει επαρκείς ποσότητες δόσεων για τους 600 εκατομμύρια ανθρώπους που τυπικά θα δικαιούνται να εμβολιαστούν.

Ειδικοί σημειώνουν πως η Ινδία μείωσε το επίπεδο επαγρύπνησής της τον χειμώνα, όταν κατέγραφε ακόμα και κάτω από 10.000 κρούσματα την ημέρα, και ήρε περιορισμούς, επιτρέποντας να ξαναρχίσουν μεγάλες συγκεντρώσεις.

Η κυβέρνηση και προσωπικά ο Ναρέντρα Μόντι επικρίνονται διότι το κυβερνών κόμμα οργάνωσε προεκλογικές συγκεντρώσεις με τεράστια πλήθη και επέτρεψε τις εκδηλώσεις για την ινδουιστική γιορτή Κουμπ Μελά, στις οποίες πήραν μέρος εκατομμύρια άνθρωποι.

Την περασμένη Πέμπτη, εν μέσω της σοβαρότερης υγειονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα εδώ και μια γενιά, οι πολίτες στο ανατολικό ομόσπονδο κράτος της Δυτικής Βεγγάλης ψήφιζαν για να αναδείξουν τα μέλη της νέας τοπικής Βουλής. Στην προεκλογική εκστρατεία συμμετείχε ο ίδιος ο Μόντι.

Το έρημο κλουβί, Κείμενο Βαγγελιώ Καρακατσάνη – Ζωγραφιές Εύα Μελά