Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ιούνης 1929: Όταν ο «εθνάρχης» Βενιζέλος κυνηγούσε τους αγωνιστές…

Γράφει ο Αλέκος Χατζηκώστας //

Η περίοδος 1927-29 σημαδεύεται από την ανοδική πορεία των απεργιακών αγώνων των εργαζομένων. Οι κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με κάθε είδους μέτρα καταστολής από μέρους του αστικού κράτους.

Στις 22/12/1928 τέσσερεις μήνες μετά τη νίκη των Φιλελευθέρων η κυβέρνηση Βενιζέλου κατέθεσε στη Βουλή νόμο «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών» (το ψηφισθέν αργότερα «ιδιώνυμο»

Στις 3-9 Φλεβάρη 1929πραγματοποιείται το ιδρυτικό συνέδριο της Ενωτικής ΓΣΕΕ ως βήμα ενίσχυσης της αυτοτελούς οργάνωσης της εργατικής τάξης. Η κυβέρνηση Βενιζέλου απαγορεύει τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς και προχωρά σε συλλήψεις συνδικαλιστών. Το ΚΚΕ βρισκόταν στην πρώτη γραμμή των αγώνων. Στη συνέχεια η κυβέρνηση Βενιζέλου για να ανακόψει και να χτυπήσει το ανερχόμενο απεργιακό κίνημα της εργατικής τάξης και γενικά τους αγώνες των εργαζομένων, ψήφισε στις 25 Ιούλη 1929 τον αντικομμουνιστικό νόμο «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος», το γνωστό «ιδιώνυμο». Επρόκειτο για την ψήφιση του “Ιδιωνύμου”, η αλλιώς του νόμου 4229/25-7-1929 «Περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος και προστασίας των ελευθεριών των πολιτών”.

Το ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

venizelos 1Πρόκειται για έκθεση της Εργατικής Βοήθειας (οργάνωσης που σκοπό είχε να βοηθήσει τους εργάτες οι οποίοι πλήττονταν από την ανεργία και από τα εργατικά ατυχήματα, είτε οδηγόντουσαν στις φυλακές εξ αιτίας των ιδεών τους) που δημοσιεύτηκε πρωτοσέλιδα στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ (16/6/1929) και αφόρα τα «έργα και ημέρες» της κυβέρνησης Βενιζέλου την περίοδο 9-15 Ιουνίου 1929, ένα μικρό δείγμα φυσικά των όσων συνέβαιναν την περίοδο εκείνη και που διαλύουν τον μύθο του «εθνάρχη».

«Κατά την 9η Ιουνίου υπήρχαν:

Ναύτες σε φυλακή 4.

Φαντάροι στο Καλπάκι και στη φυλακή 10

Φυλακισμένοι 79

Εξόριστοι 51.

Ιουνίου 8. Παρακολούθηση στην Θεσσαλονίκη υπό των αστυνομικών οργάνων των εργατών των εισερχομένων στα εργατικά σωματεία ή στη Εργατική Βοήθεια

  • Καταδίκη υπό του Στρατοδικείου Ιωαννίνων των φαντάρων Πέτσικου σε 2 χρόνια φυλακή, 1000 δρχ. πρόστιμο και επί 2 χρόνια στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων. Βλάχου και Μακρυγιάννη σε 1 ½ χρόνια και από 5000 δρχ. πρόστιμο καθώς επί 1 χρόνο στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Λιαπάκη και Βαρβαρέτσου σε 1 χρόνο φυλακή , 500 δρχ. πρόστιμο ο καθένας και από 1 χρόνο στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων. Τέσας, Σταμούλης και Στάμος σε 6 μήνες φυλακή, από 500 δρχ. πρόστιμο ο καθένας και από 1 χρόνο στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων.
  • 14/6/1929. Τραυματισμός υπό των αστυνομικών οργάνων Πειραιώς των απεργών φορτοεκφορτωτών Κ. Μπενετάτου, Διον. Κωνσταντατου, Ν. Αζαριάδης, Απ. Μπενετάτου, Ν. Μπενετάτου και Ηλ. Αλαφρή.
  • Σύλληψη στο Μεσολόγγι των απεργών εργατών αλυκών Μεσολλογίου Κατσαρέλου και Χαβά.
  • 15/6/1929: Μεταφέρθηκαν εν συνοδεία οι εξόριστοι Κύρος Βασσάρας, Δημόπουλος και Μαρκινός για την δίκην της 21ης Ιουνίου στη Θεσσαλονίκη και κλείσθηκαν στο τμήμα Μεταγωγών.
  • Κατά την 15η Ιουνίου υπάρχουν:
  • Ναύτες στις φυλακές 4.
  • Φαντάροι στο Καλπάκι 4, στις φυλακές 9.
  • Φυλακισμένοι 63
  • Εξόριστοι 45
  • Εξόριστοι υπό συνοδείαν για δίκη 3

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΤΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ»