Ό,τι ν’ ακούω με το δεξιό μου αυτί / με μάτι αριστερό το βλέπω.
Κι ό,τι καταπιάνεται ο νους να στοχαστεί, / οι χτύποι της καρδιάς το λένε πρώτοι. (Κ. Βάρναλης)

Facebooktwitterrssyoutube
slogan

Ισαάκ Νεύτων, μια απ’ τις μεγαλύτερες μορφές της Επιστήμης

Στις 25 Δεκεμβρίου 1642 γεννιέται ο Ισαάκ Νεύτων. Αγγλος φυσικός, μαθηματικός, αστρονόμος και φιλόσοφος, μια απ’ τις μεγαλύτερες μορφές της Επιστήμης. Το 1665 αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, στο οποίο δίδαξε αργότερα. Αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα και με τις μελέτες και τα πειράματά του έθεσε τα θεμέλια της σύγχρονης επιστήμης. Ο Νεύτων απέδειξε ότι το λευκό φως είναι σύνθεση όλων των χρωμάτων του ουράνιου τόξου (φάσμα).

Αυτή η ανακάλυψη υπήρξε σημαντική, γιατί από τη μελέτη του φάσματος του φωτός, που εκπέμπουν τα διάφορα αντικείμενα (και τα άστρα), οι επιστήμονες μπορούν να προσδιορίσουν τη σύνθεσή τους. Ο Νεύτων κατασκεύασε το πρώτο ανακλαστικό τηλεσκόπιο. Διαπίστωσε ότι η πτώση των σωμάτων και η σταθερή τροχιά των πλανητών γύρω από τον Ηλιο οφείλονται στη βαρύτητα (βαρυτικές ή ελκτικές δυνάμεις).

Θεμελίωσε θεωρητικά τη μηχανική και την αστρονομία, ενώ δημιούργησε τις μεθοδολογικές βάσεις για την ανάπτυξη πολλών τομέων της σύγχρονης επιστήμης. Το 1687 δημοσίευσε το έργο του για την ουράνια μηχανική. Διατύπωσε τις θεωρίες για την παγκόσμια έλξη και για τον απειροστικό λογισμό και ανάλυσε το φως.

Πέθανε στις 20 Μάρτη του 1727.